Wednesday, October 21, 2009
Είναι καιρός να αναλάβει δράση η ΕΚΤ
Είναι καιρός να αναλάβει δράση η ΕΚΤ
Το ευρώ έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Η ακατάσχετη άνοδός του, από τα τέλη του 2000, διεκόπη προσωρινά στο δεύτερο εξάμηνο του 2008, για να επανέλθει όμως δριμύτερη φέτος.
Η ισχύς όμως του νομίσματος πλήττει τους εξαγωγικούς τομείς της ζώνης του ευρώ, σε μία περίοδο που η ανεργία και η υπερβάλλουσα παραγωγική ικανότητα συνεχίζουν την ανιούσα. Από την άλλη όμως, έχει βοηθήσει την ΕΚΤ να ανταποκρίνεται στο στόχο της για σταθερότητα των τιμών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα: ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή, το Δεκέμβριο του 2008, διαμορφωνόταν στο 1,8%, υποχώρησε σε μηδενική βάση το Μάιο του 2009 και έκτοτε κινείται σε αρνητικά επίπεδα.
Αναλυτές πιστεύουν ωστόσο ότι δεν υπάρχει συμμετρία στον τρόπο με τον οποίο η ΕΚΤ ερμηνεύει την εντολή της για σταθερότητα των τιμών. Γιατί, από τη μία, θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο ο υπερβολικός πληθωρισμός και από την άλλη μπορεί να γίνει ανεκτός ο υπερβολικός αποπληθωρισμός.
Το γεγονός όμως ότι η σταθερότητα των τιμών αποτελεί πρωταρχικό στόχο της ΕΚΤ δεν σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης μπορεί να αγνοεί άλλους στόχους, όσο αυτοί δεν υπονομεύουν τον κυρίαρχο στόχο.
Κατά συνέπεια, μπορεί η ΕΚΤ να δίδει προσοχή στις συναλλαγματικές ισοτιμίες πέρα από τον αντίκτυπο που έχουν αυτές στο μεσοπρόθεσμο στόχο για σταθερότητα τιμών; Και βέβαια μπορεί. Απλά, οι πολιτικές της ΕΚΤ, που ενδεχομένως να επηρεάσουν την αξία του νομίσματος, δεν καθορίζονται αποκλειστικά και μόνον από αυτήν. Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες έγκεινται στην κοινή δικαιοδοσία της ΕΚΤ και του Συμβουλίου Υπουργών.
Το να επιχειρήσει η ΕΚΤ μία παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος, δεν θα είχε καμία αξία, εκτός και εάν γίνει σε συντονισμένη μορφή. Οι πιθανότητες όμως να συμμετάσχουν η Fed και οι κεντρικές τράπεζες της Βρετανίας, της Ιαπωνίας και της Κίνας είναι μηδαμινές.
Συνεπώς, εάν ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, θέλει να ενορχηστρώσει μία συντονισμένη παρέμβαση, για να ανακόψει την άνοδο του ευρώ, δεν θα έβρισκε συμμάχους, παρά μόνο εάν έδιδε ανταλλάγματα. Τα οποία μπορεί να προσφέρει. Εχει περιθώριο ελιγμών 100 μονάδων βάσης από το σημερινό επίπεδο των επιτοκίων στο 1%.
Προτείνοντας έτσι μία συντονισμένη παρέμβαση για τη συγκράτηση του ευρώ μαζί με μία μείωση των επιτοκίων, για παράδειγμα των 50 μονάδων βάσης στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ θα μπορούσε να πείσει τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία σε μία κοινή προσπάθεια.
naftemporiki
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment