Πρόβλεψη-καταπέλτης για έλλειμμα 25 δισ. ευρώ φέτος
Την εφαρμογή ενός πολυετούς προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς προϊόντων, υπηρεσιών και εργασίας συνιστά στη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος μιλώντας από την ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Κωνσταντινούπολη.
Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος, μίλησε στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ
«Η ευρεία υποστήριξη που έλαβε η πρόσφατα εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση θα διευκολύνει σημαντικά την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων».
Με τα χαρακτηριστικά αυτά λόγια ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, από την Κωνσταντινούπολη έκανε χθες σαφή τη θέση του για τα πρώτα βήματα που θα πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κατέστησε σαφές ότι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και η έξοδος από την κρίση απαιτούν ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που αφορά τη δημοσιονομική διαχείριση, τη μείωση του δημοσίου χρέους αλλά και την αγορά εργασίας.
Ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι οι σχετικά υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μετά την ένταξή της στη ζώνη του ευρώ αντανακλούν μια διαδικασία πραγματικής σύγκλισης.
Πρόσθεσε επίσης ότι για να επιτύχει διατηρήσιμα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στο μέλλον, η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει ορισμένες βασικές προκλήσεις, που αντανακλώνται στο χρονίως πολύ μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, στα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και στα ανησυχητικά επίπεδα του δημόσιου χρέους.
Το πρόγραμμα
Αυτές οι ανισορροπίες οφείλονται σε διαρθρωτικές δυσκαμψίες, οι οποίες διαχρονικά έχουν διαβρώσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα και να εξαλειφθούν οι ανισορροπίες, που μαστίζουν την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με το διοικητή της ΤτΕ απαιτείται να εφαρμοστούν ταυτόχρονα:
- Ενα πολυετές πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, το οποίο θα συμβάλει στη μείωση των ασφαλίστρων κινδύνου που ενσωματώνονται στα επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου και θα ενθαρρύνει την ανάληψη ιδιωτικών επενδυτικών πρωτοβουλιών, μεγεθύνοντας έτσι το αναπτυξιακό δυναμικό της οικονομίας.
- Τολμηρές και εκτεταμένες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και να αυξήσουν το ποσοστό απασχόλησης.
«Μόνο με την προώθηση αυτών των μεταρρυθμίσεων θα μπορέσει η ελληνική οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική και να αυξήσει το αναπτυξιακό της δυναμικό και την ευημερία των πολιτών της» πρόσθεσε ολοκληρώνοντας τη σκέψη του ο διοικητής ο κ. Προβόπουλος.
Οι επιπτώσεις της κρίσης
Αναφερόμενος στην κρίση και τις επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία, ο κ. Προβόπουλος επανέλαβε ότι η οικονομική ύφεση ήταν μεν λιγότερο έντονη στην Ελλάδα συγκριτικά με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Τόνισε ωστόσο ότι η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε παράγοντες που, αν δεν αντιμετωπιστούν, θα μειώσουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μεσοπρόθεσμα.
Ειδικότερα, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της κρίσης αντανακλούν το σχετικά χαμηλό βαθμό εξωστρέφειάς της και την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών, τα οποία ήδη πριν από την εκδήλωση της κρίσης βρίσκονταν σε ανησυχητική κατάσταση.
Ωστόσο διαβεβαίωσε για ακόμη μια φορά για την υγιή απροβλημάτιστη λειτουργία των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Συγκεκριμένα τόνισε ότι ένας παράγοντας ο οποίος στήριξε την ελληνική οικονομία ήταν η υγεία του τραπεζικού συστήματος.
«Οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι εκτεθειμένες σε τοξικά στοιχεία ενεργητικού και η έκθεσή τους στις αναδυόμενες οικονομίες της ΝΑ Ευρώπης έχει παραμείνει σε ελεγχόμενα επίπεδα» είπε χαρακτηριστικά.
Προς επίρρωση του λόγου του ο κ. Προβόπουλος υπενθύμισε ότι την υγεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος επιβεβαίωσε και η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε στενή συνεργασία με το ΔΝΤ.
Αναφερόμενος στη συνέχεια στις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης διεθνώς τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστεί κανείς μια κρίση είναι να την αποτρέψει.
Εξηγώντας τον ισχυρισμό του είπε ότι η παρούσα κρίση αποκάλυψε ότι το μέγεθος, η φύση και η εξάπλωση του συστημικού κινδύνου εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από παράγοντες που συνδέονται με την μακροπροληπτική εποπτεία.
Ως εκ τούτου, είναι ουσιώδες να καθιερωθεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για τη μακροπροληπτική εποπτεία το οποίο θα διασφαλίζει τόσο τη συστηματική ανάλυση των κινδύνων όσο και τη διαμόρφωση πολιτικών για την αντιμετώπισή τους.
Αναγνώρισε μάλιστα στο θεσμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ένα όργανο για την επαναφορά της ομαλότητας στη διεθνή οικονομία. Όπως είπε συγκεκριμένα, το ΔΝΤ έχει διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην αρωγή προς την παγκόσμια οικονομία προκειμένου αυτή να αντεπεξέλθει στην κρίση.
Τόνισε ειδικότερα ότι ο τριπλασιασμός των πόρων του ΔΝΤ έχει αυξήσει σημαντικά τη δανειοδοτική του ικανότητα, ενώ με τη νέα κατανομή των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων έχει διατεθεί πρόσθετη ρευστότητα στην παγκόσμια οικονομία. Ταυτόχρονα, η καθιέρωση Ευέλικτης Πιστωτικής Διευκόλυνσης θα προσδώσει επιπλέον ευελιξία στο πλαίσιο που διέπει τις δανειοδοτικές δραστηριότητες του ΔΝΤ.
Σε γενικές γραμμές όμως τόνισε ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται ακόμη στο αρχικό της στάδιο και η οικονομική δραστηριότητα υπολείπεται κατά πολύ σε σχέση με τα επίπεδά της προ της κρίσης η οποία είναι η μεγαλύτερη ύστερα από αυτήν που έζησε η διεθνής οικονομία από τη δεκαετία του 1930.
Είναι συνεπώς πολύ νωρίς για να αρχίσει η σταδιακή άρση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας. Ωστόσο, είναι απολύτως αναγκαία η διαμόρφωση ενός μεσοπρόθεσμου μακροοικονομικού πλαισίου για την περίοδο μετά την κρίση, το οποίο θα συμβάλει στην επίτευξη και τη διατήρηση υγιούς δημοσιονομικής θέσης και θα ενισχύσει την ικανότητα των νομισματικών αρχών να επιτύχουν σταθερότητα των τιμών. Ένα τέτοιο πλαίσιο θα συμβάλει και στη στήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
naftemporiki
No comments:
Post a Comment