Saturday, October 3, 2009
Εισαγόμενες πιέσεις στο ΧΑ - Πτώση 0,69% στην εβδομάδα
Εισαγόμενες πιέσεις στο ΧΑ - Πτώση 0,69% στην εβδομάδα
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση και κυρίως μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για την πορεία της ανεργίας στις ΗΠΑ. Φαίνεται πως τους ξένους τους απασχολεί η συνεχιζόμενη αύξηση των ανέργων, αλλά παράλληλα έχει δοθεί και μία καλή ευκαιρία για κατοχύρωση κερδών που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Μέσα σε αυτό το μη ευνοϊκό κλίμα για τις μετοχές, η εγχώρια αγορά υποχώρησε σημαντικά και πλέον το ενδιαφέρον εστιάζεται στις εκλογές της Κυριακής και στην επίτευξη ή μη αυτοδυναμίας. Η επόμενη μέρα των εκλογών θα βρει το ΧΑ έτοιμο να αποτυπώσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Αν επιτευχθεί αυτοδυναμία το ενδιαφέρον στρέφεται στις προγραμματικές δηλώσεις και στην επίλυση διαφόρων θεμάτων που απασχολούν τους επενδυτές, όπως φορολογία, αποκρατικοποιήσεις και ΔΕΚΟ. Αν δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία τότε οι αναλυτές περιμένουν πιέσεις. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως οι αναλυτές περιμένουν πως η διεθνής τάση θα συνεχίσει να δίνει κατεύθυνση στο ΧΑ.
Σήμερα ο γενικός δείκτης έχασε τις 2.600 μονάδες αλλά ακουμπά στη στήριξη που προσφέρει η βραχυπρόθεσμη ζώνη στήριξης των 2.594-2.580 μονάδων που έχει εντοπίσει η Emporiki Bank. Έκλεισε στις 2.593,43 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 253 εκατ. ευρώ. Οι συναλλαγές μετά τη δημοσίευση των στοιχείων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σημαντικά πιέζοντας περαιτέρω τις μετοχές.
Ο τραπεζικός δείκτης έχασε 3,65% και ο FTSE 20 2,49%. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank και η Πειραιώς. Η Alpha Bank υποχώρησε λιγότερο όπως και η Marfin. Μικρές απώλειες κατέγραψε ο ΟΤΕ και η Coca Cola, ενώ με άνοδο 1,64% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή του ΟΠΑΠ.
Συνολικά 137 μετοχές υποχώρησαν και 65 ενισχύθηκαν. Κτήμα Λαζαρίδη, Οίκος Σπύρου, Τεγόπουλος, Λιβάνης και Ολυμπιακή Τεχνική βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις των ανοδικών. Στον αντίποδα πιέστηκε η Ridenco, η Κορδέλλου και η Cyclon.
Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης υποχώρησε 0,69% και ο FTSE 20 0,54%.
Το σχόλιο της Πήγασος
Με εβδομαδιαία πτώση 0,69% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης την Παρασκευή στις 2.593,43 μονάδες με αυξημένες μέσες ημερήσιες συναλλαγές κατά 9,6% που κινήθηκαν κοντά στα 275 εκ. ευρώ σε σχέση με τα 253 εκ. ευρώ της προηγούμενης ενώ παρατηρήθηκαν εκροές 469 χιλ. ευρώ στα μετοχικά αμοιβαία αυξάνοντας τις συνολικές εισροές στα 90,2 εκ. ευρώ από την αρχή του έτους.
Οι αποτιμήσεις των 100 δις ευρώ επί του παρόντος έδειξαν ότι απαιτούν περισσότερο γεγονός και λιγότερη προσδοκία για να συνεχίσουν να προσελκύουν ρευστότητα. Αν και η αγορά έχει καταφέρει με αδύναμο περιεχόμενο και με κλίμα εκλογικών αναταράξεων να διατηρήσει την επαφή της με την τάση των ξένων αγορών η επέκταση της ανόδου δείχνει να συναντά αυξημένη προσφορά τίτλων στα τρέχοντα επίπεδα, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζεται στην αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα. Η κατοχύρωση κερδών είναι μέσα στο πρόγραμμα, ειδικά όταν έχει προηγηθεί ένα ράλι έξι μηνών, καθώς η επόμενη μέρα των εκλογών κρύβει μια σειρά από αβεβαιότητες που θα έχουν ευθεία προβολή στην Χρηματιστηριακή αγορά. Αν υποθέσουμε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα βγάζει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση το βλέμμα της επενδυτικής κοινότητας θα στραφεί στα πρόσωπα που θα αναλάβουν ή θα διατηρήσουν τις θέσεις ευθύνης σε Υπουργεία, ΔΕΚΟ, ταμεία και κρατικούς οργανισμούς. Επίσης αναμένει διευκρινήσεις ως προς την αναζήτηση λύσεων που αφορούν τα ελλείμματα, την φορολογία, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τις αποκρατικοποιήσεις, το ρόλο του Χρηματιστηρίου. Μετά την «ειδική» συνεδρίαση της Δευτέρας η οποία συνήθως προσφέρεται για εντυπώσεις, η πιθανότερη αντίδραση των συμμετεχόντων είναι η αναμονή εώς ότου γίνουν πιο ευδιάκριτες οι προθέσεις στα ευαίσθητα θέματα που αφορούν την οικονομία. Σε ένα τέτοιο σενάριο η αγορά θα ήταν περισσότερο ευάλωτη σε αρνητικές εξωτερικές επιρροές και σαφώς πιο συντηρητική στο να ακολουθήσει ένα ράλι στις ξένες αγορές. Το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας θα αποτελέσει μια αρνητική εξέλιξη και η αγορά θα δεχθεί μεγάλη πίεση αφού από τις έως τώρα δηλώσεις των κομμάτων δεν προκύπτει κάποιο ενδεχόμενο συνεργασίας αφήνοντας εκτεθειμένη την οικονομία από πλευράς αποφάσεων έως ότου προκύψει μια βιώσιμη κυβέρνηση.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης διόρθωσε με αρκετή δόση μετριοπάθειας από την περιοχή των 2.700 μονάδων χωρίς ωστόσο να δώσει σήματα πωλήσεων. Η προσέγγιση υπεραγορασμένων περιοχών από τους ταλαντωτές ενεργοποίησε κάποια αντανακλαστικά πωλήσεων τα οποία κυρίως εκδηλώθηκαν με αυξημένη ένταση σε ενδοσυνεδριακές στιγμές χωρίς να τραυματίσουν την εικόνα της αγοράς στο κλείσιμο. Οι εσωτερικές διορθώσεις της αγοράς έχουν αυξήσει την μεταβλητότητα και την συχνότητα των γρήγορων κινήσεων λόγω του αυξημένου εύρους διακύμανσης και αποτελούν μια καλή ένδειξη του τρόπου με τον οποίο τα αγορασμένα χαρτοφυλάκια αντιλαμβάνονται την αγορά. Αν και η διόρθωση η έως τώρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επαρκής, λόγω της μεγάλης χρονικής και ποσοτικής διάρκειας της ανόδου, η διαχείριση της πτώσης από τα ισχυρά χαρτοφυλάκια της αγοράς φαίνεται ότι είναι ελεγχόμενη σε επίπεδο τελικής εικόνας. Παρόλα αυτά διατηρούμε τον ελάχιστο στόχο των 2.260 - 2.300 μονάδων ως ένα μεσοπρόθεσμο επίπεδο ολοκλήρωσης των ρευστοποιήσεων τον οποίο θα αναθεωρήσουμε μόνο σε μια συρρίκνωση των συναλλακτικών όγκων που θα υποδείξουν εξάντληση της προσφοράς και αφού ολοκληρωθεί χρονικά μια περίοδος συσσώρευσης και «αποτοξίνωσης» από μεγάλης έντασης διακυμάνσεις. Ανάλογη εκτίμηση εκφράζουμε και για την αγορά της Αμερικής η οποία βρίσκεται σε παρόμοια εικόνα κατοχύρωσης κερδών και ανατιμολόγησης των προσδοκιών με βάση τα νέα μακροοικονομικά νέα που δημοσιεύονται.
reporter.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment