«Προσφορές» κλείνουν τη ψαλίδα ακινήτων
Μικρή ανάκαμψη της ζήτησης ακινήτων παρατηρήθηκε τον Αύγουστο καθώς οι «προσφορές» μεγάλων developers φαίνεται να άρχισαν να πιάνουν τόπο. Τα τελευταία στοιχεία του Κτηματολογίου δείχνουν πως η ψαλίδα στη ζήτηση συνεχίζει να μειώνεται, παρά την καθίζηση της εξωγενούς ζήτησης. Η μείωση των τιμών από developers σε επίπεδα που στα χαρτιά φθάνουν το 30% αναθερμαίνει μερικώς το αγοραστικό ενδιαφέρον στα οικιστικά ακίνητα, με τους παράγοντες όμως του κλάδου να προειδοποιούν ότι τα χείριστα έπονται.
Το μικρό ξεμούδιασμα της εγχώριας αγοράς αντανακλάται στα νέα στοιχεία του κτηματολογίου. Το ετήσιο ποσοστό μείωσης των πωλητηρίων εγγράφων που κατατέθηκαν τον Αύγουστο περιορίστηκε στο 31% σε σύγκριση με 42% τον Ιούλιο. Η ψαλίδα από την περσινή δραστηριότητα στον κλάδο παρουσιάζει σταθερή βελτίωση από τον Ιανουάριο του 2009, όταν είχε φθάσει το 72%, δημιουργώντας πανικό σε μεσίτες και developers.
Σε απόλυτους αριθμούς τον Αύγουστο του 2009 πωλήθηκαν 642 ακίνητα σε σύγκριση με 936 τον Αύγουστο του 2008. Τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν 902 πωλήσεις και τον Ιούνιο 753.
Το κλείσιμο της ψαλίδας περιόρισε τη μείωση που παρατηρείται το πρώτο οκτάμηνο στο 54%.
Εξωγενής ζήτηση
Η μικρή αναθέρμανση του ενδιαφέροντος οφείλεται κυρίως στη βελτίωση της εγχώριας ζήτησης, αφού οι ξένοι αγοραστές, που αγόραζαν πέρσι γύρω στα μισά από τα ακίνητα που άλλαζαν χέρια, εξακολουθούν να είναι άφαντοι.
Τα στοιχεία του κτηματολογίου καταδεικνύουν με τον πιο παραστατικό τρόπο το μέγεθος του προβλήματος που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι παράλιες πόλεις.
Οι πωλήσεις σε ξένους στις πόλεις Αμμοχώστου, Πάφου και Λάρνακας διολισθαίνουν δραματικά με την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου να διατηρεί την πρωτιά του οκταμήνου, με μείωση της τάξης του 84% και πωλήσεις που να περιορίζονται μόλις στις 164 σε σύγκριση 1013 την αντίστοιχη περίοδο του 2008.
Ακολουθεί η Λάρνακα με αμελητέα διαφορά και ποσοστό μείωσης 83% και πωλήσεις 211 σε σχέση με το οκτάμηνο του 2008 που είχαν πωληθεί 1262 ακίνητα, ενώ στην Πάφο το ποσοστό μείωσης κυμαίνεται στο 75% και οι πωλήσεις έχουν πέσει στις 413 σε σύγκριση με 1665 το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2008.
Στη Λευκωσία και Λεμεσό η επιβράδυνση των πωλήσεων κινήθηκε με πιο αργούς ρυθμούς χωρίς ωστόσο να υποβαθμίζεται το πρόβλημα. Στη μεν Λευκωσία το ποσοστό μείωσης κυμάνθηκε στο 59% με τις πωλήσεις να πέφτουν από 123 σε σχέση με 302 τους αντίστοιχους μήνες του 2008, στη δε Λεμεσό το ποσοστό μείωσης να είναι της τάξης του 65% και τις πωλήσεις να περιορίζονται στις 278 σε σχέση με 806 την αντίστοιχη περίοδο του 2008.
Για τον εκτιμητή Αντώνη Λοίζου δεν αποτελούν έκπληξη, όπως ανέφερε στη StockWatch, τα συγκεκριμένα στοιχεία. Για τη μεν εγχώρια αγορά, τα αποδίδει στην πτώση των τιμών μέσω των προσφορών που προβαίνουν οι περισσότεροι developers και στις εξοχικές κατοικίες που αγοράζουν οι κύπριοι κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, η κάμψη στις πωλήσεις θα επανέλθει σε πολύ χαμηλά επίπεδα τους χειμερινούς μήνες. Τώρα όσον αφορά την εξωγενή ζήτηση, προβλέπει ότι δεν πρόκειται να ανακάμψει πριν το 2010. Ο κ. Λοίζου επεσήμανε επίσης ότι «ενόσω δεν κτίζονται νέες κατασκευές οι ευκαιρίες θα λιγοστεύουν έτσι θα έρθει μια περίοδος σε 1-2 χρόνια που θα δημιουργηθεί έλλειψη στην αγορά με αποτέλεσμα οι τιμές να αρχίσουν και πάλι να ανεβαίνουν».
stockwatch.com.cy
No comments:
Post a Comment