ΧΑ: "Παιχνίδι" με φόντο την 4η Οκτωβρίου
Εκτίμηση κορυφαίου χρηματιστηριακού παράγοντα, ο οποίος θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ προυπόθεση για τα "νέα υψηλά" του 20άρη την υπεραντίδραση του τραπεζικού κλάδου.
Προσώρας και παρά την καταγραφή νέας κορυφής για τον Γενικό Δείκτη στα μέσα της εβδομάδας, τα υψηλά της 27/8 που είχε γράψει ο FT20 κοντά στις 1.275 μονάδες αποτελούν σημείο αναφοράς και περιοχή καμπής για τη συνέχεια.
Το γεγονός της αύξησης των συναλλαγών (τόσο με πακέτα όσο και καθαρός τζίρος) υψηλότερα των 200 εκατ. ευρώ παραπέμπει σε δραστηριότητα κυρίως βραχυπρόθεσμων παικτών με κοντινό ορίζοντα τη λήξη της τρίτης σειράς Παραγώγων (στις 18/9) βραχυμεσοπρόθεσμο την τελευταία προεκλογική συνεδρίαση της 2ας Οκτωβρίου και λίγο μακρύτερα με φόντο τις μετεκλογικές εξελίξεις.
Ας περιοριστούμε στις δύο πρώτες χρονικές περιόδους, καθώς από τα Παράγωγα δεν φαίνεται να βγήκαν και πολλά συμπεράσματα (δες σχετική αναφορά του Θ. Σταυρόπουλου για ΧΠΑ).
Εξάγονται όμως για την δεύτερη με γνώμονα τις κινήσεις ορισμένων ξένων επενδυτικών οίκων, την σχέση εισροών-εκροών κεφαλαίων και τα…πονταρίσματα που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με τις μετεκλογικές εξελίξεις, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.
Κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς ούτε η σύμπτωση εκτιμήσεων των JP Morgan, Natixis, Goldman Sachs για Eurobank αλλά και συνολικότερα για τις ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να θεωρείται τυχαία ούτε οι στοιχηματισμοί, που σχετίζονται με πιθανές διοικητικές αλλαγές στην ιεραρχία συγκεκριμένων τραπεζικών ομίλων.
Η κινητικότητα σε Εθνική, οι προσεκτικές ρευστοποιήσεις σε τιμές χαμηλότερα των 23 ευρώ, η θετική εκτίμηση των ξένων μπορεί να προοιωνίζονται διεργασίες στο μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο της χώρας. Συνακόλουθα σε άλλα ιδρύματα και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σε αυτό το περιβάλλον μένει να φανεί κατά πόσον ο τραπεζικός κλάδος θα μπορούσε να οδηγηθεί στην καταγραφή "κορυφής" έτους παρασύροντας βεβαίως και τον 20άρη.
Ο Τραπεζικός Δείκτης από την περιοχή των 3.240-3.245 μονάδων "χρειάζεται" άλλο ένα 6,5%-7% για να φτάσει τα υψηλά της 27ης Αυγούστου. Δύσκολη κίνηση υποστηρίζουν οι περισσότεροι που μεταθέτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο για μετά τις εκλογές.
Σε αντίθετη περίπτωση ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει την…συσσώρευση του στο εύρος των 3.130-3.300 μονάδων μέχρι νεοτέρας. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αφήνει αδιάφορους τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, από τη στιγμή που δίνει περιθώριο στην υπεραντίδραση επιμέρους δεικτών και μεμονωμένων μετοχών.
Και σε αυτό το ενδεχόμενο, η εβδομάδα που πέρασε πρόσφερε ενδείξεις χρήσιμες για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Από τη μία οι μαζικές ρευστοποιήσεις-σχεδόν αντανακλαστικές- σε μετοχές επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα με αφορμή τις εξελίξεις στον ΟΠΑΠ από την άλλη οι ισορροπίες που μοιάζουν περισσότερο με… κινούμενη άμμο δημιουργούν κλίμα στην αγορά.
Η…κινητικότητα συγκεκριμένων επιχειρηματιών, που από το ένα πολιτικό στρατόπεδο "χρεώνονται" ή "μετακινούνται" προς το άλλο, οι διαμορφούμενες συμμαχίες, οι νέες ισορροπίες αναμφίβολα θα επηρεάσουν εισηγμένες και κλαδικούς δείκτες τις επόμενες εβδομάδες.
----
Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ, "Πιθανότατα η ερχόµενη εβδοµάδα να δώσει κάποιες από τις απαντήσεις που αναζητά η αγορά, ειδικά στα θέµατα της οικονοµίας, όπου παρατηρούνται διαφοροποιήσεις στις πολιτικές που θα εφαρµόσουν τα δύο µεγάλα κόµµατα.
Υπό αυτό το πρίσµα αναµένουµε µεγαλύτερο βαθµό ευαισθησίας στο προεκλογικό κλίµα και ενδεχοµένως κάποια αυτονόµηση της αγοράς στην κατεύθυνση που θα δείξουν οι εξαγγελίες ή οι δεσµεύσεις που θα αναλάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί.
Ήδη σε κάποιο βαθµό η αγορά έχει δείξει την στάση της απέναντι σε εταιρίες κρατικής συµµετοχής, αυξάνοντας όσο πλησιάζει η 4η Οκτωβρίου την ένταση των διακυµάνσεων πάνω στις µετοχές που έχουν ειδικό δείκτη ευαισθησίας στα µετεκλογικά σχέδια των κοµµάτων.
Τεχνικά ο Γενικός ∆είκτης συνέχισε να διατηρεί την επαφή του µε τα υψηλά έτους, αποφορτίζοντας ωστόσο την δυναµική της ανόδου. Οι καθοδικές αποκλίσεις στους ταλαντωτές έγιναν εντονότερες, αυξάνοντας το ενδεχόµενο διόρθωσης η οποία έχει και πάλι το πρώτο λόγο στα σενάρια κίνησης για την ερχόµενη εβδοµάδα.
Πρώτο επίπεδο στήριξης οι 2.360 µονάδες το οποίο συµπίπτει µε την προηγούµενη περιοχή αντίδρασης της αγοράς και την πλαγιοανοδική γραµµή στήριξης που διέρχεται από τα χαµηλά της αγοράς. Η περιοχή των 2.360 µονάδων αντιστοιχεί σε µια απόσταση 8,4% από τα υψηλά της αγοράς όπου και εκτιµούµε ότι η αγορά θα αποκτήσει µια πρώτη αίσθηση αλλαγής επίπεδου.
Σηµείο αναφοράς σε αυτό το ενδεχόµενο θα αποτελέσει ο συναλλακτικός όγκος ο οποίος θα δώσει πιο σαφή εικόνα της προσφοράς αλλά και των διαθέσεων που επικρατούν σε επιµέρους µετοχές.
Χαµηλοί τζίροι και σταδιακή απόσβεση των διακυµάνσεων αποτελούν την θετική εκδοχή του σεναρίου διόρθωσης περιορίζοντας το περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης. Από την άλλη πλευρά η επέκταση της κίνησης σε νέο υψηλό θα αφυπνίσει εκ νέου χαρτοφυλάκια που βρίσκονται σε στάση αναµονής ανεβάζοντας τον πήχη της αγοράς στις 2800 µονάδες.
Αν και οφείλουµε να παραδεχτούµε ότι η αγορά έχει εκπλήξει θετικά µε την συµπεριφορά της µετά την προκήρυξη των εκλογών, επισηµαίνουµε την αλλαγή της σχέσης ρίσκου / απόδοσης στα τρέχοντα επίπεδα τιµών η οποία µας καθιστά επιφυλακτικούς καθώς η αγορά πλέον έχει ενσωµατώσει προσδοκίες οι οποίες βασίζονται σε υποθέσεις ανάπτυξης οι οποίες έχουν µεγάλη χρονική απόσταση και υψηλό βαθµό αβεβαιότητας."
---Τα στατιστικά της εβδομάδας
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.555,37 μονάδες, με εβδομαδιαία άνοδο 1,12%, με αποτέλεσμα τα κέρδη από την αρχή του χρόνου να ενισχυθούν στο 43,04%. Ο FTSE 20 σημείωσε άνοδο 0,39%, ο Mid 40 ενισχύθηκε κατά 4,27%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 1,74% υψηλότερα.
Από τους επιμέρους κλάδους, τα σημαντικότερα κέρδη εμφάνισε ο κλάδος της Υγείας με άνοδο 10,83%, των Πρώτων Υλών ενισχύθηκε κατά 6,10% ενώ σημαντικά κέρδη εμφάνισε επίσης ο κλάδος των Κατασκευών & Υλικών (5,83%).
Αντίθετα, με απώλειες έκλεισε την εβδομάδα ο κλάδος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας(3,96%), των Μέσων Ενημέρωσης (-3,61%) και των Τραπεζών (-0,87%).
Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ελβάλ (ΚΟ) ( 32,56%), Νίκας (20,47%), Παίρης Πλαστικών (17,50%), Τρία Άλφα (17,34%), Σιδενόρ (17,02%), Σέλμαν (15,63%), Σφακιανάκης (14,37%), Mermeren FHL (14,36%), Οπτοηλεκτρονικές Τεχν. (13,47%) και Cyclon Hellas (12,50%).
Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Μαξίμ Περτσινίδης (-20%), ΒΙΣ (-9,73%), Εμπορική Τράπεζα (-16,09%), Φιερατέξ (-11,36%), Ελεύθερη Τηλεόραση (ΚΟ) (-10,37%), Ηλεκτρονική Αθηνών (-10,12%), Λιβάνη (-10,11%), Δρομέας (-9,30%), ΕΥΑΘ (-8,70%) και Τεχνικές Εκδόσεις(-8,33%).
euro2day.gr
No comments:
Post a Comment