Χάθηκαν 470.956 θέσεις εργασίας το πρώτο 6μηνο του 2009
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το μέλλον της απασχόλησης στην Ελλάδα, τους επόμενους μήνες, αφού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009 ο δείκτης της ανεργίας επιδεινώθηκε, ενώ το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων ήταν μεν θετικό, κατά σχεδόν 38.500 νέες θέσεις εργασίας, απείχε όμως κατά πολύ, σχεδόν κατά 95.500 θέσεις, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2008. Μάλιστα, οι αναλυτές είναι με το βλέμμα στραμμένο στο Φθινόπωρο, που αναμένεται έκρηξη της ανεργίας, καθώς θα φανούν οι συνέπειες της μειωμένης κίνησης στον τομέα του τουρισμού, της πτώσης της ζήτησης στην αγορά αλλά και της συνεχιζόμενης μείωσης της απασχόλησης στον οικοδομικό τομέα. Μάλιστα, εκτιμήσεις θέλουν το ποσοστό ανεργίας που βάσει των στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τον Απρίλιο έφθασε στο 9,4% (έναντι 7,7% τον ίδιο μήνα του 2008) να αγγίξει και το 9,8% με 10% τους επόμενους μήνες, ώστε στο τέλος του 2009 να κλείσει κοντά στο 9,5%.
Δεν είναι τυχαίο, ότι η κυβέρνηση εν μέσω καλοκαιριού, έχει επαναδημοσιοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος του ΟΑΕΔ, το οποίο έχει παρουσιάσει, από το χειμώνα, ως σχέδιο εξόδου από την κρίση. Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν και συνδικαλιστικά στελέχη, εάν το πρώτο 6μηνο του έτους, τα στοιχεία είναι ανησυχητικά, τότε το δεύτερο 6μηνο η κατάσταση θα έχει πραγματικά ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Να σημειωθεί άλλωστε, ότι από πέρυσι τον Οκτώβριο, είχε αρχίσει να καταγράφεται μια υποχώρηση των προσλήψεων έναντι των απολύσεων, με το ισοζύγιο τότε να είναι στο –36.596.
Και πράγματι, στη συνέχεια τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο τελευταίο δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος, από τον Ιανουάριο του 2009 έως και τον Ιούνιο, στον ιδιωτικό τομέα πραγματοποιήθηκαν 305.615 απολύσεις, ενώ διεκόπησαν και 165.341 συμβάσεις λόγω οικειοθελών αποχωρήσεων από την εργασία. Συνολικά χάθηκαν 470.956 θέσεις εργασίας, ενώ πραγματοποιήθηκαν 509.422 προσλήψεις. Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, δημιουργήθηκαν συνολικά και παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία, 38.476 νέες θέσεις εργασίας. Βέβαια, το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, οι νέες θέσεις εργασίας έφθαναν τις 111.616. Συνεπώς, παρά το θετικό ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων, το πρώτο κρίσιμο εξάμηνο του 2009 δημιουργήθηκαν 95.575 λιγότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Παράλληλα, το 2009 απολύθηκαν περίπου 22.400 εργαζόμενοι περισσότεροι απ’ ό,τι το προηγούμενο έτος, ενώ μειωμένες κατά 44.768 ήταν οι οικειοθελείς αποχωρήσεις. Οι μήνες με τις περισσότερες χαμένες θέσεις εργασίας (καταγγελίες σύμβασης και οικειοθελείς αποχωρήσεις έναντι προσλήψεων) ήταν ο Ιανουάριος με –26.564, και ακολούθησαν Μάρτιος με –5.731, Φεβρουάριος με –4.561 και Ιούνιος με –1.910.
Στον αντίποδα, κατά τον Απρίλιο και Μάιο, μήνες που γίνονται οι περισσότερες εποχιακές προσλήψεις σε ξενοδοχεία και τουριστικές περιοχές, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 23.159 και 52.394 θέσεις εργασίας, αντίστοιχα.
Αν και η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης διαπιστώνει... ομαλότητα στην εγχώρια αγορά εργασίας, τα στοιχεία τόσο της ΤτΕ που δίνονται από τον ΟΑΕΔ, όσο και του ΣΕΠΕ που δείχνουν ότι και τον Ιούνιο συνεχίστηκαν παράλληλα με τις απολύσεις και οι μετατροπές των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική, ή εκ περιτροπής εργασία, δείχνουν πως έρχεται ένα πολύ σκληρό Φθινόπωρο για την ελληνική αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα Στατιστικά στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας τον Ιούνιο, πραγματοποιήθηκαν 70.898 προσλήψεις με σύμβαση πλήρους απασχόλησης, 23.009 με μερική και 4.952 συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας, αυξήθηκαν τον συγκεκριμένο μήνα, σε σχέση με τους προηγούμενους, όπως άλλωστε και αυτές που αφορούν την πλήρη απασχόληση. Παράλληλα, συνεχίστηκε από τις επιχειρήσεις η πρακτική μετατροπής των συμβάσεων από πλήρη απασχόληση, σε μερική. Αναλυτικά, άλλες 910 συμβάσεις πλήρους μετατράπηκαν σε μερικής απασχόλησης, 146 σε εκ περιτροπής με συμφωνία εργαζόμενου – εργοδότη, ενώ άλλες 15 συμβάσεις άλλαξαν σε εκ περιτροπής εργασία, με μονομερή απόφαση του εργοδότη.
capital.gr
No comments:
Post a Comment