Στο 10,5% θα φτάσει η ανεργία στην Ελλάδα μετά τον Σεπτέμβριο
Στο 10,5% αναμένεται να φτάσει η ανεργία μετά τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με προβλέψεις του «Παρατηρητήριου Απασχόλησης Ερευνητική- Πληροφορική». Ο κ. Ρωμανιάς Γιώργος, πρόεδρος του Παρατηρητήριου Απασχόλησης θεωρεί την αύξηση της ανεργίας αναμενόμενη, εφόσον δεν υπήρξε κανένα σχέδιο για τους ανέργους εν μέσω οικονομικής κρίσης. Ο ίδιος δηλώνει πως το κράτος θα έπρεπε να είχε μεριμνήσει από τον περασμένο Οκτώβρη αν και θεωρεί ότι δεν είναι αργά για να υπάρξουν αλλαγές.
Η αύξηση της ανεργίας σύμφωνα με τον κ. Ρωμανιά οφείλεται στο ότι κλάδοι όπως οι κατασκευές, ο τουρισμός, το εμπόριο επλήγησαν περισσότερο λόγω οικονομικής κρίσης. Τονίζει πως η ανεργία δεν αφορά μόνο τους παραπάνω τομείς αλλά και τουλάχιστον δεκαπέντε ακόμα «συγγενικά» επαγγέλματα για τον κάθε κλάδο όπως μεσίτες, μαραγκούς, οικοδόμους, παραγωγείς σιδήρου κλπ. Συνεχίζει λέγοντας, πως μέχρι τώρα παρουσιάζεται μείωση στο χονεδρεμπόριο ενώ από το Φθινόπωρο εκτιμά ότι θα επηρεάζεται σημαντικά και η απασχόληση στο λιανεμπόριο.
Επισημαίνει επίσης πως από την αρχή της κρίσης έγινε μη ορθολογική χρήση του δημόσιου χρήματος, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε την μείωση των τελών ταξινόμησης στα αυτοκίνητα, κλάδος που απασχολεί μόνο 25.000 εργαζομένους, εν αντιθέσει με τα 850.000 και τα 340.000 άτομα που απασχολεί το εμπόριο και ο τουρισμός αντίστοιχα.
Όσον αφορά τους οικονομικούς μετανάστες καθώς και την μαύρη εργασία ο κ. Ρωμανιάς τονίζει, πως οι ανασφάλιστοι Έλληνες είναι περισσότεροι από τους αλλοδαπούς. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με εμπειρικές παρατηρήσεις του «Παρατηρητήριου Απασχόλησης Ερευνητική- Πληροφορική», στην Ελλάδα υπάρχουν 1.100.000 ανασφάλιστοι από τους οποίους οι 600.000 είναι Έλληνες και οι 500.000 αλλοδαποί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εν μέσω οικονομική κρίσης ο Έλληνας προτιμά να δουλεύει ανασφάλιστος ή με μειωμένο μισθό παρά να χάσει την δουλειά του.
Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την ανεργία είναι κυρίως η Β. Ελλάδα, στους νομούς Σερρών, Ξάνθης, Καβάλας και Θεσσαλονίκης. Είναι οι περιοχές που έχουν γίνει και οι περισσότερες αλλαγές στις συμβάσεις εργασίας όσον αφορά την περιοδική απασχόληση καθώς και την ημιαπασχόληση.
Ο κ. Ρωμανιάς μιλάει στο Rγια τα επιδοτούμενα προγράμματα stage στα οποία απασχολούνται δήθεν εργαζόμενοι αλλά ανασφάλιστοι, αφού δεν έχουν ένσημα συνταξιοδότησης παρά μόνο υγείας. Ο ίδιος δηλώνει πως τα προγράμματα stage διαρκούν μόνο για 18 μήνες παρ΄ όλα αυτά παρανομούν και κρατάνε 5 με 6 χρόνια με αποτέλεσμα να χάσουν τα ένσημα τόσων χρόνων όσοι συμμετέχουν σε αυτά!
Σε ερώτηση σχετικά με την αυξημένη ανεργία των νέων καθώς και των ανειδίκευτων εργαζόμενων ο κ. Ρωμανιάς τονίζει πως προσπαθούν να κρύψουν τα ποσοστά των άνεργων νέων. Επισημαίνει πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) η ανεργία εκτινάχθηκε στο 9,4% η στα 466.878 άτομα. Παρ όλα αυτά οι νέοι, αγόρια και κορίτσια παρουσιάζουν τιμές ανεργίας έως 25%, ενώ τα κορίτσια πλήττονται περισσότερο με ποσοστό 35%. Για τα μεγάλα αυτά ποσοστά ευθύνεται και η απειρία των νέων, που αναγκάζει τους εργοδότες να μην τους προτιμούν.
Ωστόσο οι εργοδότες , όπως τονίζει ο κ. Ρωμανιάς, προτιμούν ανθρώπους με την βασική εκπαίδευση σε σχέση με τους απόφοιτους Λυκείου, εξαιτίας των μικρών επιδομάτων που πληρώνουν, με αποτέλεσμα οι ανειδίκευτοι να μην έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα ανεργίας. Εξαίρεση όμως παρουσιάζουν νέοι, πτυχιούχοι ανωτάτων σχολών.
Ο κ. Ρωμανιάς υποστηρίζει πως είναι δύσκολο να υπολογιστεί η πραγματική ανεργία καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που την καθορίζουν. Σημειώνει πως όλες οι χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετρούν με τον ίδιο τρόπο τα ποσοστά της ανεργίας ώστε να μπορούν τα αποτελέσματα να είναι συγκρίσιμα.
Σημαντικός παράγοντας της μέτρησης είναι τα άτομα που είναι μεν άνεργοι, θέλουν να δουλέψουν αλλά περνώντας τα χρόνια, απογοητεύτηκαν και σταμάτησαν να ψάχνουν. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται περίπου στο 1,5% με 2% δηλαδή 45.000 με 90.000 άτομα
! ʼλλωστε οι μακροχρόνια άνεργοι είναι 1 στους 2.
Τέλος, αναφέρει πως είμαστε σε καλύτερη θέση από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία που το ποσοστό ανεργίας έχει σκαρφαλώσει στο 18%, αλλά είμαστε σίγουρα σε δυσμενή θέση σε σχέση με χώρες όπως η Σουηδία με 5%, καθώς η Δανία και Φιλανδία με 4.5%.
Τα χαμηλά ποσοστά των χωρών αυτών οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην καλύτερη οικονομική πολιτική τους και στην έγκαιρη προστασία της βαριάς βιομηχανίας τους, ή άλλων σημαντικών κλάδων της οικονομίας τους. Η Ελλάδα όμως παρουσιάζει υπέρογκο δημόσιο χρέος και υψηλότατα ελλείμετα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να στηρίξει σημαντικούς κλάδους για την οικονομία της χώρας.
reporter.gr
No comments:
Post a Comment