Ο χρυσός "υπνοβατεί" προς το φράγμα των 1.000 δολαρίων
ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ (Dow Jones)—Ο χρυσός βρίσκεται 8% χαμηλότερα από το υψηλό-ρεκόρ και μέχρι στιγμής δεν καταγράφεται κανένας ενθουσιασμός ή ευφορία στην αγορά, σε αντίθεση με προηγούμενες ανάλογες περιστάσεις. Από την άλλη, ωστόσο, η έλλειψη διάθεσης “bullish” θα μπορούσε από μόνη της να είναι μια θετική ένδειξη.
Η «παραπαίουσα» πρόοδος του χρυσού προς ακόμη μια δοκιμασία του επιπέδου των 1.000 δολαρίων ανά ουγγιά troy και η έλλειψη ενδιαφέροντος στην φυσική αγορά οδηγεί πολλούς αναλυτές να κάνουν λόγο για «ταβάνι», εντούτοις άλλοι πιστεύουν ότι εντείνεται η πίεση για ένα συνεχές ξέσπασμα. Προηγούμενες άνοδοι πάνω από τα 1.000 δολάρια, το Μάρτιο του 2008 και το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ήταν σύντομες και οδήγησαν σε σημαντικές διορθώσεις.
Ωστόσο, τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά αυτή τη φορά, όπως πολλοί εκτιμούν, δεδομένης της έλλειψης ευφορίας που συνόδευε προηγούμενες ανόδους της αγοράς. Είναι λίγα τα στοιχεία που δείχνουν διαρκείς ρευστοποιήσεις από κατόχους χρυσού σε φυσική μορφή ή κατόχους ETF, ενώ η τεχνική εφαρμογή του μετάλλου είναι “bullish”.
Σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές της Barclays Capital, «το εύρος διακύμανσης των τελευταίων 16 μηνών είναι παρόμοιο με την περίοδο συσσώρευσης το 2006 και το 2007 πριν σπάσει το φράγμα των 845 δολαρίων ανά ουγγιά, με το προηγούμενο υψηλό-ρεκόρ να καταγράφεται το 1981. Συνεπώς, στο τέταρτο τρίμηνο, αναμένουμε επιστροφή σε τάση “bull” με ώθηση προς το υψηλό των 1.033 δολαρίων (Μάρτιος 2008) και παραπέρα», αναφέρει η Barclays σε έκθεση της.
«Πιστεύω ότι θα δούμε το χρυσό να ξεπερνάει τα 1.000 δολάρια στις επόμενες τέσσερις με έξι εβδομάδες ενώ μετά θα βρεθούμε σε ένα εντελώς νέο και υψηλότερο εύρος διακύμανσης», υποστήριξε υψηλόβαθμος χρηματιστής εμπορευμάτων ευρωπαϊκής τράπεζας στη Σιγκαπούρη.
Ο χρηματιστής δήλωσε ότι η ήπια αντίδραση της αγοράς δεν πρέπει να χαρακτηριστεί αρνητική, ενώ το γεγονός ότι ο χρυσός φαίνεται να διατηρείται με ευκολία πάνω από τα 900 δολάρια χωρίς υποστήριξη από την Ινδία ή τη Μέση Ανατολή, ή συσσώρευση των ETF, υποδεικνύει διάθεση “bullish”.
«Οι εισαγωγές της Ινδίας έχουν καταρρεύσει φέτος, ωστόσο πόσο μπορεί αυτό να κρατήσει; Γνωρίζω ότι οι μουσώνες ήταν ‘φτωχοί’ συνεπώς οι αγρότες μπορεί να μην αγοράσουν τόσο, εντούτοις κάποια στιγμή η Ινδία θα επιστρέψει στην αγορά,» τόνισε.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2009, οι εισαγωγές χρυσού της Ινδίας μειώθηκαν σημαντικά στους 61,8 τόνους, από 139 τόνους στο πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους, σύμφωνα με την ένωση Bombay Bullion Association. Το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι επίσης περιορισμένο στην υπόλοιπη Ασία, ωστόσο σημειώνεται και έλλειψη πωλήσεων με τα spot premium του χρυσού σταθερά στη Σιγκαπούρη μεταξύ 50 σεντς και 1 δολαρίου.
Η Beh Hsia Wah, χρηματίστρια της United Overseas Bank στη Σιγκαπούρη τόνισε ότι ενώ η κατασκευαστική πλευρά της αγοράς είναι άτονη, ακόμη και ενόψει της περιόδου των γιορτών, στην επενδυτική πλευρά δεν σημειώθηκαν πολλές ρευστοποιήσεις.
“Σε αυτό το χρονικό σημείο εκτιμώ ότι ο κόσμος τηρεί στάση αναμονής. Υπάρχουν πάρα πολλά δημοσιεύματα τριγύρω που κάνουν λόγο για την τιμή του χρυσού στα 1.000 δολάρια,” επισήμανε.
“Εκπλήσσομαι από το ότι αυτή την εβδομάδα δεν σημειώθηκαν αρκετές πωλήσεις χρυσού σε φυσική μορφή πουθενά στην Ασία παρά το γεγονός ότι διαπραγματεύεται πάνω από τα 960 δολάρια”, τόνισε ο Anderson Cheung, διευθυντής πολύτιμων μετάλλων της Mitsui Bussan στο Χονγκ Κονγκ.
Ο Cheung σημείωσε ότι εκτιμά ο χρυσός να δοκιμάσει το επίπεδο των 1.000 δολαρίων το αργότερο το Σεπτέμβριο, καθώς το μέταλλο, μαζί με άλλα εμπορεύματα, επωφελείται από τη μακροπρόθεσμη αναδιανομή των επενδυτικών κεφαλαίων σε εμπορεύματα.
Η αγορά των ETF παραμένει αδρανής
Έχει επίσης καταγραφεί μια τρομακτική έλλειψη δραστηριότητας στην αγορά των Exchange Trade Funds όπου οι επενδύσεις σε χρυσό έχουν σχετικά σταθεροποιηθεί από το Μάρτιο, παρά το γεγονός ότι η τιμή του χρυσού έχει κυμανθεί μεταξύ του χαμηλού των 865 δολαρίων ανά ουγγιά τον Απρίλιο και του υψηλού των 990 δολαρίων ανά ουγγιά στις αρχές Ιουνίου.
Σύμφωνα με τη UBS, οι παγκόσμιες επενδύσεις ETF μειώθηκαν τον Ιούλιο στις 52,25 εκατ. ουγγιές στο τέλος του μήνα, από 53,7 εκατ. ουγγιές στο τέλος Ιουνίου, στην πρώτη σημαντική μείωση από το Σεπτέμβριο, ωστόσο μένει να δούμε αν πρόκειται για την αρχή μιας ανοδικής τάσης.
Από το ξεκίνημα διαπραγμάτευσης των πρώτων προϊόντων ETF σε χρυσό το 2003, οι επενδύσεις έχουν σημειώσει συνεχή ανοδική τάση ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται 3% χαμηλότερα από το υψηλό των 54 εκατ. ουγγιών που κατέγραψαν στις 24 Ιουνίου.
Τα περιορισμένα επίπεδα των ρευστοποιήσεων των ETF, παρά το χαμηλό πληθωρισμό και τη διάθεση bullish στις χρηματαγορές, είναι εύκολο να εξηγηθεί, σύμφωνα με τον χρηματιστή της ευρωπαϊκής τράπεζας. “Ο χρυσός έχει μετατραπεί και πάλι σε λιανικό προϊόν. Ο μέσος επενδυτής των ETF βλέπει τον πληθωρισμό με ορίζοντα δεκαετίας, και δεν ψάχνει το γρήγορο κέρδος.”
Εξάλλου, η πτώση των επενδύσεων τον Ιούλιο έχει γίνει πιο περίπλοκη μετά την είδηση ότι η Greenlight Capital, ένα hedge fund 5 δισ. δολαρίων από τη Νέα Υόρκη μετέτρεψε την έκθεση του σε χρυσό από ETF σε ράβδους χρυσού φυσικής μορφής, προφανώς γιατί το κόστος αποθήκευσης είναι μικρότερο από τις προμήθειες των επενδύσεων σε ETF, αν και το fund δεν σχολίασε δημόσια το θέμα.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι και άλλα funds ενδέχεται να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις, γεγονός που εξηγεί κατά κάποιο τρόπο το γιατί οι επενδύσεις των ETF σε χρυσό μειώνονταν σε ένα μήνα που η τιμή του χρυσού αυξήθηκε.
Η υποχώρηση των δολαρίου είναι απαραίτητη, όχι αρκετή
Υπό την έλλειψη αρκετής ζήτησης για χρυσό σε φυσική μορφή ή συσσώρευσης των ETF, ο κύριος παράγοντας που ευθύνεται για την αύξηση της τιμής του χρυσού είναι η υποχώρηση του δολαρίου.
Από την χρονική στιγμή που ο χρυσός βρέθηκε στο πρόσφατο χαμηλό των 905 δολαρίων την ουγγιά στις 8 Ιουλίου, το ευρώ έχει ενισχυθεί στα 1,4360 δολάρια από 1,3832 δολάρια, ενώ ο χρυσός έχει ανέλθει στα 960 δολάρια την ουγγιά.
Στον αντίποδα, έναντι του ισχυρού ευρώ, ο χρυσός δεν έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, καθώς αυξήθηκε μόνο κατά 8 ευρώ από τις 8 Ιουλίου στα 670 ευρώ την ουγγιά, ενώ είναι αμετάβλητος στις 570 λίρες, έναντι της στερλίνας. Το γεγονός αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί ο ενθουσιασμός, που παρατηρείται για το πρόσφατο ράλι, είναι περιορισμένος. Για μεγάλα τμήματα της υφηλίου τίποτα στην πραγματικότητα δεν έχει αλλάξει.
Ωστόσο, τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν αν υπάρχει μια συνεχής διακύμανση πάνω από τα 1.000 δολάρια. Οι δύο πιο παραγωγικές στιγμές του μεγάλου σε διάρκεια σερί ανόδου του χρυσού από το 2001 ήταν όταν έσπασε το φράγμα των 500 δολαρίων το Νοέμβριο του 2005 και η ώθηση πάνω από το παλιό υψηλό του 2001, ήτοι τα 845 δολάρια την ουγγιά, που καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2008.
Και οι δύο κινήσεις απέδωσαν μεγαλύτερα εύρη διακύμανσης αλλά επιτεύχθηκαν λόγω της ταυτόχρονης αύξησης του χρυσού έναντι και άλλων νομισμάτων, όχι μόνο του δολαρίου. Υπό αυτή την έννοια, η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη, να διοχετεύσει ακόμη 50 δισ. λίρες στην οικονομία της Μ. Βρετανίας μέσω της περαιτέρω αγοράς κρατικών ομολόγων θα πλήξει τη διάθεση bull για το χρυσό.
Η θεωρία για την άνοδο του χρυσού λέει ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν εναλλακτική λύση, ενώ η συνεχιζόμενη αδύναμη πιστωτική ανάπτυξη τόσο στη Μ. Βρετανία όσο και στην Ευρωζώνη θα ωθήσει τις νομισματικές αρχές να ακολουθήσουν τη Fed και να διατηρήσουν χαμηλά τα επιτόκια, παρά τις προφανείς ανησυχίες τους για τον πληθωρισμό.
Κατά κάποιο τρόπο, οι bears βρίσκονται σε «συμπληγάδες» καθώς οι ενδείξεις για επιτυχημένη αποκατάσταση των πληθωριστικών πιέσεων – τα δημοσιονομικά και νομισματικά «πακέτα» δίνουν ώθηση στην παραγωγή και συγκρατούν τον αποπληθωρισμό – εκλαμβάνονται ως διάθεση bullish για το χρυσό. Αντίστοιχα, οι συνεχιζόμενες ενδείξεις αποπληθωριστικών πιέσεων μπορούν μόνο να οδηγήσουν σε ακόμη πιο μεγαλόπνοες κινήσεις νομισματικής πολιτικής, δραστηριοποιώντας περαιτέρω τους bulls του χρυσού.
capital.gr
No comments:
Post a Comment