Τράπεζες: Ψήφος εμπιστοσύνης από Deutsche Bank
"Ψήφο εμπιστοσύνης" δίνει η Deutsche Bank στις ελληνικές τράπεζες σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα και τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας.
Ίσως δεν έχει σημασία ότι στις αρχές του 2008 η D.B. ξεκίνησε τις κακές εκθέσεις για το growth story των ελληνικών τραπεζών, για τις οποίες μερικώς τουλάχιστον δικαιώθηκε.
Συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος εξετάζει τον δείκτη των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων προς το σύνολο του ενεργητικού (tangible equity/assets) όπου για την Εθνική Τράπεζα υπολογίζεται στο 5,1%, για τη Marfin Popular Bank στο 4,8%, για την Alpha Bank στο 4,7% και για την EFG Eurobank στο 3,8%. Οι παραπάνω επιδόσεις βρίσκονται από τη μέση και πάνω στην ευρωπαϊκή κατάταξη, καθώς ο συγκεκριμένος δείκτης για τις τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου ξεκινά από το 0,5% και μόλις σε δύο περιπτώσεις υπερβαίνει το 6%.
Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την εξέταση του δείκτη των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων προς το ενεργητικό το οποίο βρίσκεται σε κίνδυνο (tangible equity/RWA). Ο δείκτης αυτός υπολογίζεται στο 8% για την Εθνική, στο 7,4% για τη Marfin Popular Bank και στο 6,1% τόσο για την EFG Eurobank όσο και για την Alpha Bank.
Οι παραπάνω δείκτες πλεονεκτούν έναντι των δεικτών φερεγγυότητας, καθώς δεν επηρεάζονται ούτε από ενδεχόμενα υβριδικά κεφάλαια που έχουν αντληθεί, αλλά ούτε και από υπεραξίες στοιχείων του ενεργητικού, οι οποίες ενδεχομένως να βρίσκονται… μόνο στα χαρτιά.
Μεγαλύτερο ίσως ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις των Γερμανών για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, καθώς διασκεδάζουν τους φόβους που είχαν προκύψει στη χρηματιστηριακή αγορά μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1,25 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα η Deutsche Bank μεταξύ άλλων επισημαίνει:
Πρώτον, λαμβάνει υπόψη της τη θέση της Τραπέζης της Ελλάδος που θεωρεί άνετα τα τρέχοντα κεφαλαιακά επίπεδα και παράλληλα επισημαίνει ότι με βάση τους δείκτες οι ελληνικές τράπεζες δεν φαίνεται να έχουν θέμα επάρκειας κεφαλαίων σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές.
Δεύτερον, δεν αναμένει ότι η κίνηση της Εθνικής Τράπεζας θα οδηγήσει με τη μορφή του ντόμινο και τις άλλες ελληνικές τράπεζες στο να αντλήσουν κεφάλαια (υπήρχε ο φόβος στη χρηματιστηριακή αγορά ότι αν γινόταν κάτι τέτοιο θα προέκυπτε υπερβάλλουσα προσφορά τίτλων και οι τιμές των μετοχών θα πιέζονταν).
Τρίτον, σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις, ακόμη κι αν εξαιρεθούν τα υβριδικά κεφάλαια από την ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι αισθάνεται άνετα με τις κεφαλαιακές θέσεις των ελληνικών τραπεζών.
euro2day.gr
No comments:
Post a Comment