Βγενόπουλος: Δικτατορικές εποχές θυμίζει η ΚΤ
Σε «υπερεξουσίες» που έχει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης, αναφέρθηκε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Marfin, Ανδρέας Βγενόπουλος, θέτοντας θέμα δημοκρατικότητας των θεσμών και αναφέροντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο να παραμείνει η έδρα της Marfin στην Κύπρο λόγω της διάστασης απόψεων με το διοικητή της εποπτικής αρχής. Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και αντικρούοντας την μετωπική επίθεση του διοικητή της ΚΤ, Αθανάσιου Ορφανίδη, ο κ. Βγενόπουλος σημείωσε ότι τα θέματα που έθεσε είναι πολύ σοβαρά και αφορούν το κατά πόσο η Κύπρος θέλει να παραμείνει χρηματοπιστωτικό κέντρο. Διερωτήθηκε, πως μπορεί να αποφασίζει ένα άτομο χωρίς να χρειάζεται να δώσει λογαριασμό σε κανένα, και χωρίς να υπάρχει Επιτροπή προσφυγής για εποπτευόμενους.
«Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν αποφασίζει ένα άτομο, χωρίς να χρειάζεται να δώσει λογαριασμό σε κανένα, και χωρίς να υπάρχει μηχανισμός προσφυγής για εποπτευόμενους». «Πράγματι το καθεστώς δεν έχει αλλάξει», όπως είπε ο κ. Βγενόπουλος. «Είναι δυνατόν το σύστημα της εποπτείας να ασκείται με τον ίδιο τρόπο που ασκείτο πριν δεκαετίες, όταν τα ισοζύγια των τραπεζών ήταν 1,5 αντί 7 φορές το εποπτικό σύστημα;» διερωτήθηκε.
Όσον αφορά τις εξουσίες στην ΚΤ , σημείωσε ότι καθορίζουν την πορεία του τόπου για τα επόμενα χρόνια. «Δεν θα ήθελα να εκμεταλλευτεί κανείς το επιχείρημα της ανάπτυξης του συστήματος των τραπεζών, γιατί εμείς συμβάλαμε σε αυτό, φέραμε κεφάλαια, δημιουργήσαμε ανταγωνισμό, κτλ», απάντησε.
«Οι καταθέσεις δεν θα αυξάνονται όσο συνεχίζει η κρίση – αν μείνουμε στην νοοτροπία του καθαρά κυπριακού συστήματος, θα πάψει να υπάρχει αυτό το δυνατό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες πρέπει να ξεφύγουν από τα στενά πλαίσια της Κύπρου», τόνισε ο κ. Βγενόπουλος.
«Το μέλλον για την Κύπρο αν δεν αλλάξουν τα πράγματα θα είναι καταστροφικό», συμπλήρωσε.
«Έχοντας τα βιώματα από το ‘67-74 στην Ελλάδα, δεν μπορώ να δεχθώ ότι είναι δυνατό ένας άνθρωπος να έχει τόσες εξουσίες για την πορεία μιας χώρας», είπε, αφήνοντας αιχμές για δικτατορικές εξουσίες.
«Τη ρευστότητα του χρήματος την καθορίζει η ΚΤ χωρίς να κρίνεται από κανένα, ούτε καν από ένα ΔΣ;» ρώτησε τους πολιτειακούς άρχοντες ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Marfin.
«Καλέστε προηγούμενο διοικητή να σας τα πει», είπε. «Μίλησε και αυτός για πολλά από τα πράγματα που αναδείξαμε», συνέχισε.
«Μας λέτε ότι τα πράγματα είναι τέλεια, και δεν είμαι τρελός να θέλω να φύγω αν ήταν όλα τέλεια. Τι λέμε τώρα; Ένας άνθρωπος που φεύγει από την ΚΤ και πάει σε άλλη τράπεζα - γίνεται αυτό σε μια μέρα; Ξεκινά η διαπραγμάτευση πριν μήνες. Αυτό θα ήταν ένα φαινόμενο που έπρεπε να τρομοκρατήσει την ΚΤ. Υπάρχουν άλλωστε διάφορες εξαρτήσεις, δεν είναι μόνο θέμα εργοδότησης», συνέχισε.
«Διαφωνώ με τη θέση ότι όλα πάνε καλά. Αύριο θα σας καταθέσουμε επώνυμα κάποια πράγματα και για το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ευρώπη δίνει διακριτικές ευχέρειες πολύ γενικές, και πρέπει να εφαρμόζεται με τους ίδιους τρόπους και διαφανείς τρόπους».
Ο κ. Βγενόπουλος, κατέληξε σε έντονο ύφος, ότι οι κύπριοι επόπτες «θέλουν να επιβάλουν τις απόψεις τους, κάτι που θυμίζει άλλες εποχές». «Εδώ υπάρχει αποφασίζουμε και διατάζουμε» ενώ σε άλλες χώρες υπάρχει διαβούλευση με τους εποπτευόμενους.
«Εμείς που έχουμε μια τέτοια διάσταση με το διοικητή, – δεν έχουμε περιθώριο να μείνουμε. Δεν τα λέω αυτά για να σας πείσω, αλλά επειδή αυτά που λέω θα έχουν τεράστια βλάβη στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία», τόνισε.
Μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης του κ. Βγενόπουλου, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ρίκκος Ερωτοκρίτου, τον κάλεσε να ανακαλέσει τις αναφορές για δικτατορική άσκηση εξουσίας από την ΚΤ.
Ο κ. Βγενόπουλος είπε ότι έχει επίγνωση της βαρύτητας των όσων είπε.
Σε αυτό το σημείο, απεχώρησε το μέλος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ανδρέας Αγγελίδης.
stockwatch.com.cy
No comments:
Post a Comment