Aνεργία και στις επιχειρήσεις κάτω των δέκα ατόμων!
Τα χειρότερα έρχονται! Η κρίση εισχωρεί και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάτω των δέκα ατόμων καθώς από το φθινόπωρο αναμένεται περεταίρω συρρίκνωση στο προσωπικό τους. Μιλώντας στο «R» ο κ. Σάββας Ρομπόλης, επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΣΕ/ΑΔΕΔΥ, επισημαίνει πως η «κρυφή» ανεργία στην Ελλάδα ανέρχεται στο ποσοστό του 15,5%.
Η αυξητική τάση (μέσα σε ένα χρόνο) κατά 22,6% της επίσημης στατιστικής απεικόνισης της ανεργίας συνεχίζει και αποκαλύπτεται με τον πιο σαφή τρόπο σκαρφαλώνοντας τον Απρίλιο του 2009 στο 9,4%. Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2008 φαίνεται καθαρά η καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας και μοιάζει αναμενόμενη η επακόλουθη αύξηση των απολύσεων, σε κλάδους που αποτελούν την «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας όπως η μεταποίηση, οι κατασκευές, το εμπόριο και ο τουρισμός.
Μιλώντας ο κ. Ρομπόλης για την ανεργία που καλπάζει στο εξωτερικό και δη στην Ευρώπη, ανέφερε πως υπάρχουν χώρες της Ε.Ε που η ανεργία έχει φτάσει στο ζενίθ της με ποσοστά που ξεπερνούν το 20%, όπως στην Ισπανία. Παρ' όλα αυτά σημειώνει πως ο μέσος όρος της ανεργίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυμαίνεται στο 9%.
Και συνεχίζει: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα μικρή, χωρίς μεγάλη ανάπτυξη της βιομηχανίας, λογικό είναι να υπάρχει μια οικονομική καθυστέρηση. Μετά το φθινόπωρο τα αγκάθια της οικονομικής κρίσης θα αγγίξουν και τις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι δέκα άτομα αφού θα δουν ότι το κόστος παραγωγής θα ανέβει ακόμη περισσότερο μη μπορώντας να πληρώσουν τα εργατικά χέρια».
Είναι χαρακτηριστική η αύξηση του ποσοστού ανεργίας στην νεολαία και στις ηλικιακές ομάδες του εργατικού δυναμικού με αποτέλεσμα να περιθωριοποιούνται κοινωνικά τα πιο παραγωγικά τμήματα του εργατικού δυναμικού. Στην Ελλάδα εργάζονται 4.500 άνθρωποι μεσαίου μορφωτικού επιπέδου καθώς και πολλοί ανειδίκευτοι μετανάστες, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να χάσουν, την δουλειά τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές που σημείωσαν μείωση της ανεργίας, καθώς ο τουρισμός δεν παρουσίασε πτώση σε σχέση με το 2008. Στα Ιόνια νησιά η ανεργία από 17% κατρακύλησε στο 12,1% ενώ στην Δ. Ελλάδα από 9% έπεσε στο 8,3%. Στο Ν. Αιγαίο όμως τα ποσοστά ανεργίας εκτοξεύθηκαν από το 13% στο 21% και στην Κρήτη από 4,7% σκαρφάλωσε στο 11%.
reporter.gr
No comments:
Post a Comment