Συλικιώτης: Τολμηρές λύσεις για τίτλους ακινήτων
Τολμηρές λύσεις προωθεί το αρμόδιο υπουργείο για το θέμα της έκδοσης των τίτλων ιδιοκτησίας, τόνισε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, με βασικό άξονα την πολεοδομική αμνηστία. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι με τις ενέργειες του υπουργείου, το νερό έχει μπει στο αυλάκι και πολύ σύντομα κύπριοι και ξένοι θα αρχίσουν να αποκτούν τίτλους ιδιοκτησίας. Έτοιμα προς κατάθεση στη βουλή βρίσκονται πέντε σχετικά νομοσχέδια, που επιχειρούν να εισάξουν διαβαθμίσεις τίτλων σε πλήρεις, ατελείς και περιορισμένους.
Όπως σημείωσε ο υπουργός, το θέμα της καθυστέρησης στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας «το κληρονομήσαμε από το παρελθόν. Είναι ένα ιδιαίτερα περίπλοκο και σύνθετο πρόβλημα. Η ραγδαία οικοδομική ανάπτυξη στην Κύπρο, σε συνάρτηση με την αδυναμία του συστήματος να προλάβει τη δημιουργία οικοδομικών παρατυπιών και τις περίπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες διαχείρισης τέτοιων παρατυπιών, είχαν ως αποτέλεσμα περίπου 130 χιλ. μονάδες (κατοικίες, διαμερίσματα, ξενοδοχεία κλπ) να μην έχουν τίτλους ιδιοκτησίας. Για 20 χιλ. περίπου από αυτές τις μονάδες έχουν κατατεθεί στο Κτηματολόγιο αιτήσεις για έκδοση τίτλων και ελπίζουμε πως μέχρι τον Ιούνιο του 2010 αυτοί οι τίτλοι θα εκδοθούν, έστω και αν απαιτηθεί η ενίσχυση των ομάδων που ασχολούνται αποκλειστικά με το θέμα αυτό», σημείωσε.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και σε σειρά δράσεων με στόχο την απάμβλυνση του προβλήματος.
Καταρχήν το υπουργείο, σε στενή συνεργασία με το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. εντόπισε όλες τις αιτήσεις που εκκρεμούν στο τμήμα για έκδοση ξεχωριστών τίτλων ή εκσυγχρονισμών τίτλων ιδιοκτησίας.
Στη συνέχεια δημιούργησε ομάδες σε όλα τα Επαρχιακά Κτηματολογικά Γραφεία που εργάζονται αποκλειστικά για την έκδοση των τίτλων. Από τις εργασίες αυτών των ομάδων, σημείωσε ο υπουργός, υπάρχουν τα πρώτα απτά αποτελέσματα. «Ενδεικτικά σας αναφέρω πως για τον Ιούνιο έχουν εκδοθεί περίπου 500 τίτλοι ιδιοκτησίας, ενώ κατά τον Ιούλιο αναμένεται ότι το Κτηματολόγιο θα εκδώσει μέχρι 1000 τίτλους ιδιοκτησίας. Ο ρυθμός έκδοσης τίτλων επιταχύνεται με την εξοικείωση των ομάδων που έχουν δημιουργηθεί με το θέμα», είπε.
Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών έχει επεξεργασθεί, σε στενή συνεργασία με τα Τμήματα Πολεοδομίας και Οικήσεως και Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, πέντε ιδιαίτερα σημαντικά και καινοτόμα νομοσχέδια για την τροποποίηση των νομοθεσιών: Περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας, περί Ρύθμισης Οδών και Οικοδομών, περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση), περί Πώλησης Γης (Ειδική Εκτέλεση) και περί Συμβάσεων.
Όπως υποστήριξε ο κ. Συλικιώτης, οι κεντρικοί άξονες της ολοκληρωμένης αυτής προσέγγισης είναι οι ακόλουθοι:
Η παροχή μιας λογικής δυνατότητας νομιμοποίησης μεγάλου ποσοστού μη εξουσιοδοτημένων τροποποιήσεων σε υφιστάμενες οικοδομές, που έχουν γίνει με πρωτοβουλία είτε του ιδιοκτήτη, είτε αγοραστή τμήματος ενιαίας ανάπτυξης. Η δυνατότητα αυτή θα ασκείται αποκλειστικά σε περιπτώσεις που δεν επηρεάζουν τις ανέσεις ή τα δικαιώματα περιοίκων ή συνιδιοκτητών, και η νομιμοποίηση θα εγκρίνεται αφού ταυτόχρονα καταβληθούν τα αναγκαία αντισταθμιστικά οφέλη, που θα ισούνται με την αξία των όποιων επεκτάσεων εγκρίνονται. Στο σημείο αυτό οφείλω να διευκρινίσω, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία των προθέσεων μας, πως η νέα προσέγγιση δεν αποσκοπεί στη με οποιονδήποτε τρόπο ενθάρρυνση της επανάληψης της παρανομίας στο μέλλον, αλλά αποκλειστικά στην επίλυση αδιεξόδων που έχουν ήδη δημιουργηθεί διαχρονικά, με ευθύνες διαφόρων προσώπων και για διάφορους λόγους.
Ανάλογα με την έκταση της επέκτασης ή τροποποίησης της οικοδομής, η διαδικασία νομιμοποίησης θα μπορεί να διεκπεραιωθεί είτε από την Πολεοδομική Αρχή, είτε κατευθείαν από την Οικοδομική Αρχή, με την παρεμβολή τριμελών Επιτροπών που θα αποφασίζουν αναφορικά με το θέμα. Ειδικά σε ότι αφορά τις επεκτάσεις που αφορούν πρόσθετα εμβαδά, προκαταρκτικά η Οικοδομική Αρχή θα είναι δυνατό να εγκρίνει επεκτάσεις μέχρι 10% και η Πολεοδομική Αρχή επεκτάσεις από 10 – 30%.
Οι Επιτροπές αυτές μπορεί να είναι περισσότερες της μιας, για παράδειγμα μία σε κάθε Επαρχία, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο συσσώρευσης πολλών τέτοιων περιπτώσεων σε ένα μοναδικό όργανο.
Οι Επιτροπές αυτές θα μπορούν να εγκρίνουν και καθορισμένης κλίμακας και σημασίας αποκλίσεις από τα ισχύοντα πολεοδομικά δεδομένα σε κάθε επιμέρους περιοχή. Για παράδειγμα, μικρές υπερβάσεις στον ισχύοντα συντελεστή δόμησης ή στο ποσοστό κάλυψης ή μικρότερες από τις καθοριζόμενες αποστάσεις από τα όρια τεμαχίου ή οικοπέδου θα μπορούν να εγκριθούν, νοουμένου ότι δεν επηρεάζονται αρνητικά οι ανέσεις και τα δικαιώματα τρίτων.
Στα νομοσχέδια που ετοιμάσθηκαν δεν καθορίζονται προθεσμίες μέσα στις οποίες πρέπει να υποβληθεί αίτηση για τη νομιμοποίηση των επεκτάσεων ή τροποποιήσεων.
Να τονίσω όμως εμφαντικά εδώ πως η νέα δυνατότητα θα παρέχεται για υφιστάμενες μόνο οικοδομές και δεν θα καλύπτει παρανομίες που θα γίνουν στο μέλλον.
Στα νομοσχέδια περιλαμβάνεται επίσης η εισαγωγή της υποχρέωσης έκδοσης άδειας διαχωρισμού, μαζί με την άδεια οικοδομής, σε περιπτώσεις οικοδομών με περισσότερες της μιας αυτοτελείς μονάδες, με εκ των προτέρων καθορισμό των κοινόχρηστων χώρων με αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης για κάθε μονάδα.
Υπάρχει επίσης εισαγωγή εξουσίας που ασκείται από την αρμόδια Οικοδομική Αρχή ώστε να χειρίζεται και ορισμένα θέματα που δεν είναι σύμφωνα με το Σχέδιο Ανάπτυξης, αλλά καλύπτονται από Γενικό ή Ειδικό Διάταγμα Ανάπτυξης, υπό προϋποθέσεις, χωρίς να είναι αναγκαία η επαναφορά των αιτήσεων στην Πολεοδομική Αρχή.
Με βάση τα νομοσχέδια, αποδίδεται για πρώτη φορά στις αρμόδιες αρχές η εξουσία να αναλάβουν αυτεπάγγελτα την πρωτοβουλία για την έκδοση αδειών. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που ο επιχειρηματίας ανάπτυξης δεν υποβάλλει τις αναγκαίες αιτήσεις για έγκριση ορισμένων παρατυπιών ή επικαλείται παρατυπίες αγοραστών ως άλλοθι για να μην προχωρήσει με την έκδοση πιστοποιητικού έγκρισης ή τίτλου ιδιοκτησίας, η αρμόδια αρχή θα μπορεί, ενδεχομένως μετά από παραστάσεις αγοραστών, να προχωρεί αυτεπάγγελτα στην εξέταση της οικοδομής και στην έκδοση διαφόρων αδειών ή εγκρίσεων, με ή χωρίς ειδικές σημειώσεις.
Μια νέα πολύ σημαντική καινοτομία αφορά την εισαγωγή τριών τύπων τίτλων ιδιοκτησίας, αντί του ενός που υπήρχε μέχρι σήμερα. Ο πλήρης τίτλος θα έχει την υπόσταση που είναι γνωστή ως σήμερα, ο ατελής τίτλος θα εκδίδεται με σημειώσεις αναφορικά με μη εξουσιοδοτημένες επεκτάσεις ή τροποποιήσεις σε σχέση με εκδομένη άδεια, οι οποίες είναι επουσιώδεις ή σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατό να καθορισθούν τα τμήματα ιδιοκτησίας για τα οποία έχει αποκλειστικά δικαιώματα μονάδα της ενιαίας ανάπτυξης, και ο περιορισμένος τίτλος θα έχει σημειώσεις αναφορικά με μη εξουσιοδοτημένες ουσιώδεις τροποποιήσεις ή επεκτάσεις. Για τον τελευταίο τύπο τίτλου θα υπάρχουν περιορισμοί στις δυνατότητες πραγματοποίησης δικαιοπραξιών. Παράλληλα, η ιεραρχία τίτλων ιδιοκτησίας θα είναι δυναμική, και τίτλοι θα μπορούν να αναβαθμίζονται ή υποβαθμίζονται, ανάλογα με τις εξελίξεις στις οικοδομές, διαχρονικά.
«Για παράδειγμα, σε περίπτωση που σε μια πολυκατοικία δεν είναι γνωστά στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας ποια αποθήκη ή ποιος χώρος στάθμευσης θα εγγραφεί σε συγκεκριμένο διαμέρισμα, σύμφωνα με το αγοραπωλητήριο έγγραφο, θα μπορεί να εκδοθεί ατελής τίτλος για το ίδιο το διαμέρισμα, με εκκρεμούντα θέματα την τιτλοποίηση της συγκεκριμένης αποθήκης ή του συγκεκριμένου χώρου στάθμευσης. Το πλεονέκτημα αυτής της προσέγγισης έγκειται στο ότι ο αγοραστής θα αποκτήσει τίτλο ιδιοκτησίας για το ίδιο το διαμέρισμα, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιεί όπως ο ίδιος κρίνει, μέχρι να ρυθμισθεί και το θέμα τις αποθήκης ή του χώρου στάθμευσης», εξήγησε.
Η εισαγωγή της δυνατότητας επιβολής προστίμων σε περίπτωση ιδιοκτητών που είναι απρόθυμοι να υλοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, ώστε να καταστεί δυνατή η έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας στο όνομα αγοραστών που έχουν εκπληρώσει τις δικές τους υποχρεώσεις, και δημοσιοποίησης των εταιρειών που κατ’ επανάληψη επιδεικνύουν τέτοια συμπεριφορά, ώστε κάθε μελλοντικός αγοραστής να γνωρίζει την αξιοπιστία και τις πραγματικές δυνατότητες των διαφόρων εταιριών που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη της γης.
Καθίσταται υποχρεωτική η κατάθεση έγγραφης σύμβασης πώλησης στο Κτηματολόγιο, με τον καθορισμό των συγκεκριμένων τμημάτων της οικοδομής που αφορούν στη σύμβαση.
Τα νομοσχέδια βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, και παράλληλα έχουν καταχωρηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών για να μπορεί οποιοσδήποτε να έχει πρόσβαση σε αυτά. «Έτσι δίνουμε την ευκαιρία σε πολυάριθμες Αρχές και οργανωμένα σύνολα επαγγελματιών στο χώρο της ανάπτυξης να τα μελετήσουν και μέχρι το τέλος Αυγούστου να μας δώσουν τις εισηγήσεις τους. Στόχος μας είναι τα νομοσχέδια να κατατεθούν στη Βουλή με την έναρξη των εργασιών της στο τέλος Σεπτεμβρίου και μέχρι το τέλος του χρόνου να εγκριθούν από το Σώμα. Προγραμματίζω να συναντηθώ με όλα τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα, ώστε να εξηγήσω τις εισηγήσεις της Κυβέρνησης και να δώσω διευκρινίσεις όπου χρειάζεται με την ελπίδα πως με τον τρόπο αυτό θα επιταχυνθεί η συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων και η ψήφιση τους», τόνισε.
Καταλήγοντας ο υπουργός σημείωσε ότι προς αντιμετώπιση της προσπάθειας δυσφήμισης της Κύπρου ως χώρο για επενδύσεις στην οικοδομική βιομηχανία. Το υπουργείο έχει αναλάβει μια εκστρατεία ενημέρωσης των ξένων για το τι πραγματικά γίνεται για επίλυση του προβλήματος αυτού.
«Θα πρέπει να γίνει σαφές πως ανεξάρτητα αν κάποιος διαθέτει τίτλο ιδιοκτησίας ή όχι, το ιδιοκτησιακό του καθεστώς δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα και ποτέ, εφόσον ο αγοραστής ακινήτου έχει καταθέσει στο Κτηματολόγιο το αγοραπωλητήριο έγγραφο», κατέληξε.
stockwatch.com.cy
No comments:
Post a Comment