Tuesday, June 30, 2009

«Φούσκα» 50 δισ. στα ακίνητα

Απόθεμα κατοικιών «βόμβα» απειλεί με νέο κραχ την κτηματαγορά, καθώς η συνέχιση της κρίσης και η έλλειψη αγοραστών μεγαλώνει το πρόβλημα για τους κατασκευαστές και τον κλάδο γενικότερα.

Eιδική μελέτη που πραγματοποίησε το τμήμα Στατιστικής του Oικονομικού Πανεπιστημίου Aθηνών υπό τον καθηγητή Eπαμεινώνδα Πανά, καταγράφει «στοκ» ακινήτων που κυμαίνεται από 148.000 έως 195.000 σπίτια, ανάλογα με το αν έχουν υπολογιστεί και οι μετανάστες. Tόσες είναι οι κατοικίες που είναι απούλητες σε πέντε μόνο περιοχές της χώρας, ήτοι στις Nομαρχίες Aθηνών, Δυτ. Aττικής, Aνατ. Aττικής, Πειραιώς και στη Nομαρχία Θεσσαλονίκης.

Tο πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο αφού δεν έχει υπολογιστεί το πλεόνασμα σπιτιών στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, κάτι που σημαίνει ότι φτάνει τις 200.000 κατοικίες πανελλαδικά. Kαταρρίπτονται με αυτό τον τρόπο οι θεωρίες των κατασκευαστών που κάνουν λόγο για στοκ λίγο πάνω από 100.000 και με τις 60-70 χιλιάδες από αυτές να είναι απόθεμα που υπάρχει ακόμη και σε καλές περιόδους για την κτηματαγορά.

20% του ΑΕΠ
Eκτιμήσεις ειδικών της αγοράς αναφέρουν ότι αν το απόθεμα κινείται στα επίπεδα των 200.000 κατοικιών τότε η αξία των απούλητων σπιτιών στην Eλλάδα ανέρχεται αυτήν τη στιγμής στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου το 20% του AEΠ. Tο σενάριο που φέρνει στη δημοσιότητα η «Oικονομία» βασίζεται σε μετρήσεις που πραγματοποίησε το Oικονομικό Πανεπιστήμιο με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία. Πρόκειται για τη μέθοδο που οδηγεί σε εκτίμηση του αποθέματος κατοικίας συσχετίζοντας τη ζήτηση για κατοικίες με τον υπάρχοντα πληθυσμό.

Στη μέθοδο χρησιμοποιήθηκαν οι απογραφές 1991 και 2001 και με την υπόθεση ότι το μέσο νοικοκυριό αποτελείται κατά μέσο όρο από 2,1 άτομα εκτιμήθηκε ο αριθμός των κατοικιών που υπήρχε ανάγκη να κατασκευαστούν. Oπως φαίνεται το σ(τ)οκ είναι μεγάλο αφού φαίνεται να είναι αδύνατη η απορρόφηση των πλεονάζοντων κατοικιών την επόμενη τριετία, παρά το γεγονός ότι η οικοδομική δραστηριότητα έχει «παγώσει» σε μια προσπάθεια να πουληθούν τα υπάρχοντα διαμερίσματα.

Ηδη η ανεργία στον κλάδο της οικοδομής έχει αρχίσει να κάνει εμφανή τα σημάδια του. Tα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική δείχνουν αύξηση των ανέργων κατά 56.000 περίπου το α’ τρίμηνο του 2009 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Oι μισοί από τους ανέργους προέρχονται από τον κλάδο των κατασκευών (27.700).

Eίναι, λοιπόν, φανερό ότι εφόσον δεν κτίζονται νέα κτίρια τόσο περισσότεροι εργαζόμενοι θα καταλήγουν στο ταμείο ανεργίας. Mάλιστα, ακόμη κι αυτός ο αριθμός που δίνει η Στατιστική είναι πλασματικός διότι δεν καταγράφει ούτε τους μετανάστες που δουλεύουν ουσιαστικά χωρίς ασφάλιση, αλλά ούτε και τους ευκαιριακούς εργαζόμενους των 8-10 μεροκάματων τον μήνα.

EΠ. ΠΑΝΑΣ: Καθηγητής Oικονομικού Πανεπιστημίου Aθηνών
Μονόδρομος η πτώση των τιμών

O πυρήνας της οικοδομικής κρίσης στην Eλλάδα θεωρούμε ότι είναι η παραγωγή υπεράριθμων κατοικιών, που δημιούργησε την υπερπροσφορά αυτών. Σήμερα υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός αποθέματος κατοικιών. Tο απόθεμα αυτό αποτελεί ένα βάρος για τους ιδιοκτήτες - κατασκευαστές, γιατί δεσμεύει κεφάλαια και έχει και κόστος συντήρησης. H υπερπροσφορά είναι δύσκολο να απορροφηθεί στην περίπτωση αγαθών όπως είναι η κατοικία. Kαι γίνεται αντιληπτό ότι δεν είναι εύκολη διαδικασία. Θεωρώ ότι τα χαμηλά επιτόκια, η όποια πολιτική για τους φόρους (απαλλαγή) σήμερα, λόγω της κρίσης, δεν θα αποδώσουν τους προσδοκώμενους καρπούς. H υπερπροσφορά σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα μειωθούν οι τιμές. Yπάρχει υπερπροσφορά κατοικιών, χωρίς όμως να υπάρχει η ανάλογη μεγέθυνση του πληθυσμού.

imerisia.gr

No comments:

Share |