Βιομηχανία: Βουτιά κερδών για τους 500 «μεγάλους»
Σημαντική επιδείνωση, η οποία καλύπτει όλους σχεδόν τους κλάδους παραγωγής, παρουσιάζει η χρηματοοικονομική εικόνα των 500 πρώτων σε πωλήσεις ελληνικών βιομηχανιών του έτους 2008, με τις συνολικές υποχρεώσεις να αυξάνονται κατά 12% και τα ίδια κεφάλαια να μειώνονται κατά 1%, παρά τη λογιστική αναπροσαρμογή της αξίας μέρους των παγίων στοιχείων και τη συνακόλουθη βελτίωση των ιδίων κεφαλαίων.
Ο λόγος των ιδίων προς τα συνολικά κεφάλαια υποχώρησε κατά 3,2 εκατοστιαίες μονάδες από το 43,7% στο 40,5%, σε επίπεδα που είναι τα χαμηλότερα μετά τo 1995.
Καθίζηση παρουσιάζουν όχι μόνο τα καθαρά κέρδη και -σε ακόμη μεγαλύτερη έκταση- τα κέρδη προ φόρων, αλλά συνολικά τα λειτουργικά περιθώρια κέρδους, με αποτέλεσμα η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων των μητρικών βιομηχανικών επιχειρήσεων της χώρας να περιορίζεται, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαπενταετία, σε επίπεδα κατώτερα από τις αποδόσεις που προσφέρουν οι κρατικοί τίτλοι.
Σε συνδυασμό με την έντονη πτώση που παρουσίασε σύμφωνα με την ΕΣΥΕ το σύνολο των οικονομικών και παραγωγικών μεγεθών της ελληνικής βιομηχανίας το πρώτο τετράμηνο του 2009, τα δεδομένα αυτά πιστοποιούν ότι ο τομέας βιώνει καταλυτικά τις συνέπειες της κρίσης και οδηγείται σε δραματική συρρίκνωση.
Παρ' όλο που η συνολική εικόνα των 500 μεγαλύτερων βιομηχανιών της χώρας το 2008 επιβαρύνεται σημαντικά από τις ζημιές που πραγματοποίησαν δύο μεγάλες ενεργειακές βιομηχανίες, η επιδείνωση προκύπτει ως συνέπεια της χειροτέρευσης των χρηματοοικονομικών δεικτών και της αποδοτικότητας της πλειονότητας των επιχειρήσεων.
Το ποσοστό των ζημιογόνων, καθώς και το ύψος των ζημιών, δεν έχουν προηγούμενο στα ελληνικά βιομηχανικά χρονικά μετά την περίοδο της διακοπής λειτουργίας των προβληματικών επιχειρήσεων της δεκαετίας του 1980, γεγονός που δικαιώνει την πρόσφατη εκτίμηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) ότι ο βιομηχανικός τομέας πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλον τομέα της οικονομίας από την εξελισσόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση.
Σε απόλυτα μεγέθη τα ίδια κεφάλαια των «500», οι οποίες πραγματοποίησαν συνολικές πωλήσεις ύψους 53,62 δισ. ευρώ, μειώθηκαν κατά 335 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ οι υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 4,41 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα μειώθηκαν κατά 1,11 δισ. ευρώ (-11%) τα μεικτά κέρδη, 1,49 δισ. ευρώ (-29%) τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), 1,52 δισ. ευρώ (-45%) τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT), 1,79 δισ. ευρώ (-65%) τα κέρδη προ φόρων και κατά 1,33 δισ. ευρώ (-71%) τα καθαρά κέρδη.
Η μείωση των περιθωρίων κέρδους ανέρχεται στις 3,9 εκατοστιαίες μονάδες στα μεικτά (με πτώση από το 19,8% στο 15,9%), στις 3,8 εκατοστιαίες μονάδες στα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (από το 10,7% στο 6,9%), στις 3,5 εκατοστιαίες μονάδες στα προ φόρων και τόκων (από το 7% στο 3,5%), στις 3,8 εκατοστιαίες μονάδες στα προ φόρων (από το 5,6% στο 1,8%) και στις 2,9 εκατοστιαίες μονάδες στα καθαρά (από το 3,9% στο 1%).
Η χαμηλότερη, σε σχέση με τα κέρδη προ φόρων, μείωση των καθαρών κερδών σε απόλυτα μεγέθη οφείλεται στο γεγονός ότι κατεγράφησαν, σε ευρεία κλίμακα, θετικοί αναβαλλόμενοι φόροι.
Μείωση καθαρών κερδών ή και αντιστροφή καθαρού αποτελέσματος από θετικό σε αρνητικό παρουσιάζουν οι 288 από τις 500 επιχειρήσεις, δηλαδή ποσοστό 57,6%, ενώ ένα άλλο υψηλό ποσοστό εμφανίζει οριακά θετικό καθαρό αποτέλεσμα.
Αυτές που έκλεισαν τη χρήση με ζημιές ανέρχονται σε 127 (25,4% του συνόλου), ενώ άλλες απέφυγαν την καταγραφή αρνητικού καθαρού αποτελέσματος χάρη σε έκτακτα έσοδα.
Παράλληλα, ωστόσο, ένα σεβαστό ποσοστό επιχειρήσεων κατέγραψε λειτουργικές βελτιώσεις, επιδεικνύοντας ισχυρές αντοχές στους πρώτους κλυδωνισμούς της κρίσης στη διάρκεια του τρίτου τετράμηνου του 2008.
Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων σε καθαρά κέρδη περιορίστηκε από το 7,1% το 2007 στο 2% το 2008.
Ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα όταν ληφθούν υπόψη και οι θυγατρικές επιχειρήσεις, αφού πολλές επιχειρήσεις αποτελούν κορμούς ομίλων, είναι η χαμηλότερη μετά τη δεκαετία του 1980.
Το πάγιο ενεργητικό των «500» παρουσιάζει άνοδο κατά 9% σε ποσοστό και 3,31 δισ. ευρώ σε αξία, σε συνθήκες ανόδου του συνολικού ενεργητικού κατά 6% σε ποσοστό και 4,08 δισ. ευρώ σε αξία.
Δεδομένου όμως ότι μεγάλο μέρος οφείλεται στη λογιστική αναπροσαρμογή της αξίας μέρους των παγίων, δεν προκύπτει σημαντική αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας.
Η αύξηση των πωλήσεων των «500» ανέρχεται στο 10%. Ωστόσο, αν εξαιρεθούν οι ενεργειακές επιχειρήσεις η αύξηση είναι 4,6%, δηλαδή υψηλότερη μόνο κατά 0,4% από τον πληθωρισμό του 2008.
*Οι πίνακες για τις ΤΟΠ - 500, στις σελίδες 16, 17 και 18.
Ποια είναι τα δεδομένα της έρευνας
Για τον υπολογισμό των συνολικών μεγεθών έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι βιομηχανίες οι οποίες δημοσίευσαν ισολογισμό χρήσης 2008 έως τις 20 Ιουνίου.
Λαμβάνονται υπόψη τα εταιρικά -και όχι τα ενοποιημένα- οικονομικά τους αποτελέσματα. Συμπεριλαμβάνονται εκδοτικές επιχειρήσεις και εταιρείες παραγωγής λογισμικού. Αρκετές επιχειρήσεις είναι ταυτόχρονα και εμπορικές, αλλά οφείλουν σημαντικό μέρος των εσόδων τους σε μεταποιητικές δραστηριότητες.
Σε ορισμένες εταιρείες, λόγω συγχωνεύσεων και αποσχίσεων δραστηριοτήτων, έχουν ληφθεί υπόψη pro-forma στοιχεία για το 2007. Εχει γίνει αναγωγή σε 12μηνη βάση όσων ισολογισμών καλύπτουν χρονική περίοδο μεγαλύτερη του έτους.
Εχουν εξαιρεθεί επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν το σύνολο των προϊόντων τους εξ ολοκλήρου σε τρίτους ή χρησιμοποιούν πάγια των βιομηχανικών, μητρικών τους επιχειρήσεων.
Τέσσερις, ζημιογόνες κυρίως, επιχειρήσεις δεν έχουν γνωστοποιήσει ισολογισμό χρήσης 2008. Οι παύλες στις μεταβολές υποδηλώνουν αντιστροφή θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος. Τρεις επιχειρήσεις είναι νέες και για το λόγο αυτό δεν αναφέρονται συγκρίσιμα στοιχεία για το 2007.
NAFTEMPORIKI
No comments:
Post a Comment