Χ.Α.: Στις "επάλξεις" για το short selling
Αλλαγή σκηνικού ξανά στο Χρηματιστήριο καθώς, έπειτα από αναστολή σχεδόν οκτώ μηνών, αίρεται η απαγόρευση διενέργειας ανοικτών πωλήσεων (short selling) που είχε επιβληθεί το περασμένο φθινόπωρο, όταν η καταιγίδα της διεθνούς κρίσης βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη. Από την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Ιουνίου, δίνεται ξανά η δυνατότητα σε επενδυτές και επαγγελματίες να ποντάρουν στο «κάτω» της αγοράς και των μετοχών, κόντρα στην άνοδο του Γενικού Δείκτη που μόλις προ ημερών προσέγγισε τα υψηλότερα, μέχρι στιγμής, επίπεδα τιμών του 2009.
Για τις χρηματιστηριακές αρχές, η επαναφορά του short selling, της δυνατότητας, δηλαδή, πώλησης μετοχών που δεν βρίσκονται στην κατοχή ενός επενδυτή (αλλά τις έχει δανειστεί από μια δεξαμενή τίτλων) με στόχο την καταγραφή υπεραξίας από την επαναγορά τους σε χαμηλότερες τιμές, αποτελεί μονόδρομο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που πλέον έχουν εκλείψει οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση αυτή.
Ωστόσο, φροντίζουν να περιορίσουν όσο το δυνατόν τους πιθανούς κινδύνους θέτοντας δικλίδες ασφαλείας. Έτσι, όσες εντολές αφορούν ανοικτές πωλήσεις μετοχών, θα πρέπει να εισάγονται σε τιμή υψηλότερη από την τιμή της τελευταίας πράξης της μετοχής που έχει καταρτιστεί στην αγορά, κάνουν χρήση δηλαδή του περίφημου uptick rule, κανόνα που ήδη μετρά δεκαετίες ζωής στη Wall Street.
Η «κηδεμονία» που ασκείται από τις αρχές στο short selling κρίνεται απαραίτητη, δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη πρακτική είχαν αποδοθεί διεθνώς τα ακραία φαινόμενα πτώσης που κατέγραψαν πολλές μετοχές προς όφελος των «σορτάκηδων» των αγορών. Ακόμη και στην εγχώρια κεφαλαιαγορά υπήρξαν ανάλογα φαινόμενα, τα οποία είχαν αναγκάσει τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας να δηλώσει πως η μετοχή του τραπεζικού ομίλου είχε καταστεί εργαλείο ανοιχτών κερδοσκοπικών πωλήσεων.
Ωστόσο, σήμερα οι συνθήκες είναι διαφορετικές, καθώς η πλειονότητα των χρηματιστηριακών αγορών βρίσκεται σε διαδικασία ανάκαμψης και οι περισσότερες μετοχές, σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως η απόφαση να επανέλθει το short selling στο Χ.Α. από την ερχόμενη Δευτέρα δεν αποτελεί παράγοντα ανησυχίας, αν και βραχυπρόθεσμα υπάρχει ενδεχόμενο να αυξηθεί η μεταβλητότητα στην αγορά. Οι ίδιοι σημειώνουν πως τα μεγάλα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια έχουν ούτως ή άλλως τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικούς τρόπους για την πραγματοποίηση ανοικτών πωλήσεων, κάτι που όμως θα πρέπει να έχουν όλοι οι επενδυτές στο Χ.Α. ώστε η αγορά να λειτουργεί επί ίσοις όροις.
Yπάρχει όμως και ο αντίλογος. Όσοι επαγγελματίες της αγοράς και επενδυτές εναντιώνονται στο short selling, εστιάζουν κυρίως στο γεγονός πως το Χ.Α. μόνο το τελευταίο τρίμηνο έχει πραγματοποιήσει ράλι 45% και, με τον φόβο μιας σημαντικής διόρθωσης, η επαναφορά του short selling έρχεται σε «ακατάλληλη» στιγμή, καθώς ενισχύει το οπλοστάσιο των όποιων χαρτοφυλακίων σχεδιάζουν να λάβουν θέσεις «κόντρα» στην αγορά. Οι ίδιοι τονίζουν πως το ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει μια ρηχή αγορά και ως εκ τούτου εύκολα χειραγωγούμενη, στην οποία το short selling μπορεί να μεγεθύνει φαινόμενα υποτιμητικής κερδοσκοπίας.
Το μόνο βέβαιο είναι πως η επαναφορά του μέτρου θα ενισχύσει τη μέση συναλλακτική δραστηριότητα του Χ.Α., προς όφελος της ΕΧΑΕ αλλά και του τζίρου των (μεγάλων κυρίως) ΑΧΕ. Ακριβής υπολογισμός για τον τζίρο που ενδεχομένως να «δώσει» η ενεργοποίηση του short selling είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί, αλλά εκτιμάται ότι η αύξηση των συναλλαγών σε ημερήσια βάση δεν θα ξεπεράσει το 10%. Σύμφωνα με την Marfin Analysis, η θετική επίδραση στον ημερήσιο τζίρο του Χ.Α. μπορεί να φθάσει έως και τα 10 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι από τις αρχές του έτους ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώνεται στα 155 εκατ. ευρώ.
CAPITAL.GR
No comments:
Post a Comment