Έξυπνο χρήμα, κουτό χρήμα και χαμένο χρήμα!
Μια σημαντική μερίδα της αγοράς απ΄ έξω περιμένει να αγοράσει χαμηλότερα, οι τραπεζίτες έχουν αυτοπεποίθηση ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, όσοι έχουν χαμηλότερες τιμές κτήσης νιώθουν ασφαλείς. Προσέξτε πως αλλάζει η ψυχολογία... για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό χαμένοι ήταν αυτοί που πούλησαν και όχι αυτοί που αγόρασαν. Από αρκετές πλευρές πάντως η εικόνα που εισπράττω είναι ότι από το Φθινόπωρο και μετά ενεργοποιούνται ιδιώτες που είχαν αποχωρήσει από το ΄99 από την αγορά.
Ποιος ακριβώς από τους συμμετέχοντες στον χρηματιστηριακό κύκλο είναι το έξυπνο χρήμα; Αυτό που τοποθετείται πάντα πρώτο την κατάλληλη περίοδο και αποχωρεί πρώτο όταν αυτή τείνει να γίνει ακατάλληλη.
Το αμφιλεγόμενο έξυπνο χρήμα είναι τα μεγάλα πορτοφόλια, είναι οι βασικοί μέτοχοι και τα στελέχη (insiders) που ξέρουν τις εταιρείες από μέσα και διαθέτουν ασύμμετρη πληροφόρηση;
Είναι τα μεγάλα θεσμικά ή ιδιωτικά funds που με τις επιθετικές τους κινήσεις και τον όγκο της ρευστότητας που διαθέτουν επηρεάζουν τις τιμές;
Είναι οι μέντορες της οικονομικής επιστήμης που μετράνε δείκτες και ξέρουν άπειρες παραμέτρους και στατιστικές;
Είναι οι χειραγωγοί ή οι κερδοσκόποι που στήνουν παγίδες «γαργαλώντας» τις τιμές ή περιμένουν να εκμεταλλευτούν κάποιες ακραίες διακυμάνσεις;
Είναι οι «μαριδαίοι» που άλλοι αγοράζουν ό,τι τους λένε ή δεν τους λένε διάφοροι πιστοποιημένοι ή απιστοποίητοι ανειδίκευτοι;
Ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης πιστεύει ότι το έξυπνο χρήμα είναι οι βασικοί μέτοχοι και οι insiders γιατί αυτοί είναι που κερδίζουν αρκετά από την άνοδο των μετοχών τους. Είναι έτσι όμως;
Κατά πλειοψηφία οι εισηγμένοι το 1999 πουλούσαν στο συν 100 με 200% από τα χαμηλά της δεκαετίας και αγόραζαν στον συν 1000% αφού η μετοχή είχε κάνει πρώτα το συν 1500% η οποία στο τέλος κατά μεγάλη πλειοψηφία γύρισε από εκεί που ξεκίνησε αρχικά κι ακόμη χειρότερα.
Το γεγονός ότι οι βασικοί μέτοχοι έμειναν με κέρδη στο τέλος είχε να κάνει με τις ποσότητες χαρτιών που βρεθήκαν στα χέρια τους, παρά με την εκμετάλλευση κάποιας βέλτιστης χρηματιστηριακής τακτικής.
Θυμάμαι κάποιον βασικό μέτοχο μικρής κατασκευαστικής το 1999 που η μετοχή του για χρόνια βολόδερνε κάτω από τις 100 δρχ., στις 150 δρχ. έδωσε τις πρώτες εντολές πώλησης και όσο συνεχιζόταν η άνοδος πωλούσε. Κάποια στιγμή του λέει ο χρηματιστής του, «κ. Τάδε δώστε ένα τραπεζικό λογαριασμό έχουν μαζευτεί 2-3 δισ. δρχ. να σας τα περάσουμε...». «Δηλαδή, μπορώ να τα πάρω τώρα. Είναι δικά μου;..» Απάντησε ο άνθρωπος που μέχρι πριν λίγους μήνες έτρεχε να καλύψει επιταγές 10 και 20 εκατ. δραχμών τότε. Μετά άρχισε τις εξαγορές, εκτοξεύθηκε περαιτέρω η δική του μετοχή αλλά και οι εξαγοραζόμενες...» Κάποια στιγμή η κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων άθροιζαν περί το ένα τρισ. και η ψυχολογία του βασικού μετόχου είχε αλλάξει άρδην. Εν τω μεταξύ στη μετοχή είχε πάρει θέση και κάποιο λόμπι το οποίο όταν έφτασε στις 3000 δρχ. ζήτησε θέσεις στο ΔΣ και έλεγχο. Ο βασικός μέτοχος διαφώνησε, το λόμπι άρχισε να πουλά στις 3.000 μέχρι τις 2.000 και ο βασικός μέτοχος να στηρίζει.
Από τις 1.500 μέχρι τις 1.000 άρχισε να αγοράζει το λόμπι αυτά που πούλαγε ο βασικός μέτοχος γιατί ζοριζόταν από ρευστότητα. Αμφότεροι -και λόμπι και βασικός μέτοχος- αυτά που είχαν σχεδιάσει και ανακοινώσει προκειμένου να πουλήσουν τις μετοχές σε υψηλές τιμές τα είχαν πιστέψει όταν αγόραζαν στην υποχώρηση.
Για να μην τα πολυλογούμε η μετοχή γύρισε στο 100αρικο δραχμές και το συμπέρασμα είναι ότι ούτε βασικός μέτοχος ούτε χειραγωγοί θα μπορούσαν να αποτελούν το έξυπνο χρήμα στην προκειμένη περίπτωση.
Πόσο μάλλον όταν οι τελευταίοι μη έχοντας αντικείμενο μετά από 10 χρόνια χρηματιστηριακής κατήφειας νόμιζαν ότι είχαν βρει το μήνα που θρέφει τους εννέα και στις πρόσφατες προς τα πάνω 1600 μονάδες θεώρησαν ότι έπρεπε να σορτάρουν όσο περιθώριο διέθεταν...
Κάποιος άλλος περίφημος χειραγωγός του ΄99 που πλήρωσε και με φυλάκιση, μου είχε διηγηθεί όταν προσπάθησα να πάρω μια συνέντευξη που δεν μου έδωσε τελικά, την εμπειρία του από τη συμπεριφορά των βασικών μετόχων που συνεργάστηκε για να ανεβάσουν μετοχές τεχνηέντως και να ξεφορτώσουν. «Συμφωνούσαμε π.χ. ότι όταν η μετοχή θα πάει από τις 500 στις 2.000 δρχ. θα πουλήσουν. Όταν πήγαινε εκεί και έδειχνε ότι θα πάει παραπάνω γιατί έτσι έπρεπε να δείχνει, με τα σενάρια που μαζί είχαμε συμφωνήσει να ανακοινώσουν, δεν ήθελαν να πουλήσουν για να πουλήσουν παραπάνω, όταν γύρναγε και έπεφτε και έπρεπε να βάλουν πλάτη για να μην καταρρεύσει, έβγαιναν και πωλούσαν και αυτοί μαζί με τη μαρίδα...»
Αλλά αν νομίζετε ότι αυτά, να αγοράζουν οι insiders κοντά στις κορυφές και να πουλάνε κοντά στην Ελλάδα, συμβαίνουν μόνο στην υπανάπτυκτη χρηματιστηριακά Ελλάδα, κάνετε λάθος. Φαίνεται ότι τα θεμελιώδη και η παραπάνω πληροφόρηση που διαθέτουν οι βασικοί μέτοχοι και τα στελέχη λίγο τους ωφελούν, αφού κατά μέσο όρο κοντά στις κορυφές αγοράζουν και κοντά στους πυθμένες, λίγο μετά το πρώτο κύμα ανόδου πουλάνε. Αυτό δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία που κατάφερα να συγκεντρώσω και στο παρακάτω γράφημα.
Το συμπέρασμα είναι ότι οι αγορές έχουν νόμους και κανόνες που είναι άγραφοι ευέλικτοι αλλά και άτεγκτοι.
Η κυριαρχία της ψυχολογίας
Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει ότι οι insiders κατά μέσο όρο κάνουν ότι κάνει ο πλειοψηφία των επενδυτών γεγονός που αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο της ψυχολογίας στις αγορές.
Παραλειπόμενα
Αγορά: Μια σημαντική μερίδα της αγοράς απ έξω περιμένει να αγοράσει χαμηλότερα, οι τραπεζίτες να έχουν αυτοπεποίθηση ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, όσοι έχουν χαμηλότερες τιμές κτήσης νιώθουν ασφαλείς. Προσέξτε πως αλλάζει η ψυχολογία... για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό χαμένοι ήταν αυτοί που πούλησαν και όχι αυτοί που αγόρασαν. Από αρκετές πλευρές πάντως η εικόνα που εισπράττω είναι ότι από το Φθινόπωρο και μετά ενεργοποιούνται ιδιώτες που είχαν αποχωρήσει από 99 από την αγορά.
ΚΥΠΡ: Συνεχίζει να δίνει κέρδη και στις συνεδριάσεις που οι υπόλοιπες του κλάδου υποχωρούν ή συσσωρεύουν δυνάμεις.
ΑΛΦΑ: Στα 3,5 δισ. η κεφαλαιοποίηση είναι κοντά στη λογιστική αξία πλέον και αυτό για την παρούσα φάση έχει τη σημασία του.
ΜΑΡΦΒ: Η χθεσινή κίνηση ξεκίνησε με πολλά σχόλια και φήμες για κινήσεις και άλλα τέτοια.
Τράπεζες: Η άποψη της στήλης από την αρχή παραμένει ότι οι τραπεζικές μετοχές θα ηγηθούν ενός ράλι αποκατάστασης και στη συνέχεια άλλες κατηγορίες θα οδηγήσουν τον επόμενο κύκλο είτε αυτός ξεκίνησε είτε όχι...
ΣΕΝΤΡ: Από διαγραμματικής άποψης η κίνηση συνέχισης της αντιστροφής είναι οφθαλμοφανής.
CAPITAL.GR
No comments:
Post a Comment