Ε.Ε.: Στα €3 τρισ. τα έκτακτα μέτρα για τις τράπεζες
Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να κινήθηκαν με βραδύτερους ρυθμούς για την στήριξη των χρηματοοικονομικών τους ιδρυμάτων, ωστόσο συνολικά τα μέτρα έχουν φτάσει πλέον το ιλιγγιώδες ποσό των 3 τρισ. ευρώ.
Της Elitsa Vucheva
Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δεσμεύσει κεφάλαια συνολικού ύψους 3 τρισ. δολ. για την στήριξη των χρηματοπιστωτικών τους ιδρυμάτων μέσω μέτρων εγγυητικής κάλυψης ή μαζικές κεφαλαιακές ενισχύσεις εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (8 Απριλίου).
Τα κεφάλαια κατευθύνονται σε "καθεστώτα εγγυήσεων, ασπίδες προστασίας και μέτρα ανακεφαλαιοποίησης για τον χρηματοπιστωτικό τομέα", αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η Κομισιόν.
Το συνολικό ποσό εγγυητικής κάλυψης φτάνει τα 2,3 τρισ. ευρώ, ενώ σε μέτρα ανακεφαλαιοποίησης κατευθύνθηκαν σχεδόν 300 δισ. ευρώ και άλλα 400 δισ. ευρώ αφορούσαν άλλα προγράμματα διάσωσης και αναδιάρθρωσης.
Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν δείχνουν επίσης ότι αν και τα περισσότερα κράτη-μέλη έχουν προσφέρει στις τράπεζες τους κάποιου είδους εγγυητικής κάλυψης, πολλές χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης – που περιλαμβάνουν την Σλοβακία, την Ρουμανία, την Πολωνία, τη Λιθουανία, την Εσθονία και την Βουλγαρία – δεν υιοθέτησαν τέτοια μέτρα.
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι αν και αυτές οι χώρες είναι το ίδιο εκτεθειμένες στην κρίση όσο και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, οι τράπεζες τους σε μεγάλο βαθμό ανήκουν σε δυτικοευρωπαϊκούς τραπεζικούς ομίλους, ενώ ταυτόχρονα οι εγχώριες κυβερνήσεις δεν διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να διασώσουν τα ιδρύματα τους.
"Τους έξι τελευταίους μήνες αποδείχθηκε ότι ο έλεγχος των κρατικών ενισχύσεων διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη συντονισμένη αντιμετώπιση των προκλήσεων της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη", δήλωσε η αρμόδια για τον ανταγωνισμό Επίτροπος, Neelie Kroes.
Υπογράμμισε παράλληλα ότι παρά τις μαζικές κρατικές ενισχύσεις για την καταπολέμηση της κρίσης οι κανονισμοί των κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε. έγιναν σεβαστοί όλα αυτό το διάστημα.
"Οι δοκιμασμένοι με επιτυχία κανόνες κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε. αποτέλεσαν μέρος της λύσης. Χάρη στην παρέμβασή μας και τους -ενίοτε αυστηρούς- όρους που επιβάλαμε, τα κράτη μέλη δεν έπεσαν στην παγίδα του προστατευτισμού και της εξαγωγής των προβλημάτων τους προς τα άλλα κράτη μέλη, ενώ παράλληλα μπόρεσαν να αποφύγουν την χρηματοοικονομική κατάρρευση", υπογράμμισε.
"Το βάρος της ευθύνης εναπόκειται πλέον στον χρηματοπιστωτικό τομέα να καθαρίσει τους ισολογισμούς του και να αναδιαρθρωθεί προκειμένου να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον", πρόσθεσε η Κοινοτική Επίτροπος.
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν άρχισε να επιδεινώνεται η χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρώπη, ο εκτελεστικός βραχίονας της Ε.Ε. έχει χαλαρώσει τους κανονισμούς, ενώ επιτάχυνε τις διαδικασίες ελέγχου των μέτρων διάσωσης.
Από τον Σεπτέμβριο η Επιτροπή έχει λάβει πάνω από 50 αποφάσεις σε μέτρα κρατικής ενίσχυσης και έως τις 31 Μαρτίου είχε συνολικά εγκρίνει 23 μέτρα σε 18κράτη μέλη.
CAPITAL.GR
No comments:
Post a Comment