Tuesday, March 31, 2009

Παγκόσμια Τράπεζα: Δημιουργεί fund $50 δισ. για στήριξη διεθνούς εμπορίου

Παγκόσμια Τράπεζα: Δημιουργεί fund $50 δισ. για στήριξη διεθνούς εμπορίου


Τα σχέδια της για τη δημιουργία fund ύψους 50 δισ. δολαρίων για τη στήριξη του διεθνούς εμπορίου αποκάλυψε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα. Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, το fund θα έχει ως στόχο τη χρηματοδότηση των εμπορευματικών ροών, που αναμένεται να καταγράψουν φέτος την βαθύτερη πτώση από την Μεγάλη Ύφεση.

Το εμπόριο σε αγαθά και υπηρεσίες αναμένεται να υποχωρήσει 6,1% το 2009 αντί 2,1% που περίμενε αρχικά.


Παράλληλα, η Παγκόσμια Τράπεζα προχώρησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την παγκόσμια οικονομία για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο. Πλέον, ο φορέας εκτιμά πως η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,7% φέτος έναντι ανάπτυξης 0,9% που ανέμενε αρχικά.

Η Τράπεζα προβλέπει για χώρες υψηλότερων εισοδημάτων πως η οικονομία θα συρρικνωθεί στο 2,9% από 0,1% που περίμενε προηγουμένως, ενώ οι αναθεωρήθηκαν και οι εκτιμήσεις για τις αναπτυσσόμενες αγορές που πλέον αναμένεται να εμφανίσουν ανάπτυξη 2,1% από 4,5%.

Ωστόσο, η τράπεζα αναμένει ανάκαμψη 2,3% στην παγκόσμια οικονομία του χρόνου, αν και παραδέχθηκε πως υπάρχει “υπερβολική αβεβαιότητα για το εν λόγω outlook, δεδομένου ότι ενδεχόμενες νέες αναταραχές ίσως να παρατείνουν την ύφεση”.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Robert Zoellick, απηύθυνε έκκληση στις 20 ισχυρότερες χώρες του κόσμου να στηρίξουν το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητα στο διεθνές εμπόριο και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την εξεύρεση παγκόσμιας λύσης στην κρίση.

Μιλώντας από το Λονδίνο ενόψει της συνόδου του G20, ο Zoellick σημείωσε πως "σήμερα δεν πρέπει να απομακρυνόμαστε από ενωτικές ιδέες και δράσεις. Σε καιρό όπου η εμπιστοσύνη έχει χαθεί, χρειαζόμαστε πράξεις που θα αποκαταστήσουν την πίστη της κοινής γνώμης στη δυνατότητα των εθνικών κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν την πρόκληση. Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος από το να κάνουμε λιγότερα, από το να κάνουμε υπερβολικά πολλά”.

Ωστόσο, εκτιμά πως αν οι ΗΠΑ καταφέρουν να "καθαρίσουν" το τοπίο στο τραπεζικό σύστημα, τότε θα είναι το πρώτο αναπτυγμένο κράτος που θα βγεί από την κρίση. Μάλιστα, ανέφερε πως "υπάρχει καλή πιθανότητα να δούμε" την ανάπτυξη να ξεκινά από τις ΗΠΑ.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |