Φόβοι για εθνικοποίηση της Citigroup
Αλλάζουν δραματικά τα δεδομένα στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, με τον αμερικανικό τραπεζικό «κολοσσό» Citigroup να φέρεται ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την αμερικανική κυβέρνηση για την ανάληψη μεγαλύτερου μεριδίου και τη βρετανική κυβέρνηση να διοχετεύει νέα κεφάλαια στην υπό κρατικό έλεγχο Northern Rock, στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης του δανεισμού και τόνωσης της οικονομίας.
Σε περίπτωση που η αμερικανική κυβέρνηση αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο ελέγχου στη Citigroup, τότε οι αρχές θα ασκούν μεγαλύτερο έλεγχο από όσο θα επιθυμούσαν τα στελέχη της τράπεζας, εξέλιξη που θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο πλευρές συζητούν σχέδιο μετατροπής μεγάλου ποσοστού των προνομιούχων μετοχών (αξίας 45 δισ. δολαρίων) που είχε αγοράσει πέρυσι, αυξάνοντας το μερίδιο ελέγχου της κυβέρνησης στη Citigroup μέχρι και στο 40%.
Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι δεν επιδιώκει την εθνικοποίηση της Citigroup ή της Bank of America Και οι ρυθμιστικές αρχές δεσμεύθηκαν στην ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, μέσω προγράμματος για χορήγηση κεφαλαίων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αναλυτές της αγοράς προειδοποιούν ότι η εθνικοποίηση της Citigroup θα μπορούσε να οδηγήσει στην «κατάρρευση» των τραπεζικών μετοχών.
Στη Βρετανία, ο υπουργός Οικονομικών, Αλιστερ Ντάρλιγκ, ζήτησε από τη Northern Rock να επεκτείνει το δανεισμό κατά 14 δισ. στερλίνες (20,33 δισ. δολάρια) μέσα στην επόμενη διετία, σε μια σειρά μέτρων που αναμένονται αυτή την εβδομάδα για τη χορήγηση περισσότερων δανείων, ώστε να καταφέρει η οικονομία να εξέλθει της ύφεσης. Η Northern Rock αναμένει ζημίες 1,4 δισ. στερλινών για το 2008, ενώ καταργεί τα μπόνους για τα στελέχη της, τόσο για το 2008 όσο και για φέτος.
Αλλά και η γαλλική κυβέρνηση πρόκειται να χορηγήσει δάνεια, ύψους 2,5-5 δισ. ευρώ, για την υποστήριξη της συγχώνευσης των τραπεζών Caisse d'Epargne και Banque Populaire, δήλωσε χθες η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ. Τα δάνεια είναι μειωμένης εξασφάλισης, μετατρέψιμα σε μετοχές.
Στη Γερμανία, η κυβέρνηση διέψευσε τις φήμες περί σύστασης μιας «Επιχειρηματικής Τράπεζας» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας των επιχειρήσεων, άφησε όμως ανοικτή την προοπτική σύστασής της από τις ίδιες τις εταιρείες της γερμανικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Bundesbank, Φραντς-Κριστόφ Τσάιτλερ, o Ιανουάριος ήταν θετικός μήνας για τις γερμανικές τράπεζες.
NAFTEMPORIKI
No comments:
Post a Comment