Μερίσματα από τράπεζες μόνο σε μορφή μετοχών
Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, η οποία αλλάζει το τοπίο στον τραπεζικό κλάδο και επηρεάζει τους μετόχους των πιστωτικών ιδρυμάτων, προχώρησε χθες η κυβέρνηση, μεταβάλλοντας τα δεδομένα και τους όρους με τους οποίους εντάσσονται οι τράπεζες στο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος με 28 δισ. ευρώ.
Τροπολογία, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, θα απαγορεύει στις εμπορικές τράπεζες, που θα ενταχθούν σε κάποια από τα τρία μέτρα το πακέτου των 28 δισ., να μοιράσουν για τη χρήση του 2008 μέρισμα σε μετρητά.
Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, η τροπολογία θα προβλέπει ότι οι εμπορικές τράπεζες, οι οποίες θα κάνουν χρήση των κονδυλίων που διατίθενται μέσω του πακέτου της ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας, θα επιτρέπεται να μοιράσουν μέρισμα από τα κέρδη του προηγούμενου έτους μόνο σε μετοχές και όχι σε μετρητά.
Στην ίδια τροπολογία και πάλι για τις τράπεζες, οι οποίες θα κάνουν χρήση των 28 δισ., θα απαγορεύεται η επαναγορά πακέτων ιδίων μετοχών.
Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι οι δύο αυτοί περιορισμοί βρίσκονται στην κατεύθυνση της διασφάλισης, ότι το πακέτο για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας θα κατευθυνθεί προς την ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και δεν θα ενισχύσει τα εισοδήματα των στελεχών και των μετόχων τους.
Το μέτρο της απαγόρευσης επαναγοράς των ιδίων μετοχών αποτρέπει χρηματιστηριακά παιχνίδια που μπορεί να προκαλέσει η ενίσχυση της ρευστότητας που θα προσφέρει το πακέτο.
Κυβερνητική παραδοχή
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαθανασίου, παραδέχθηκε στη Βουλή ότι η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από την πορεία του προγράμματος για τη ρευστότητα και σημείωσε ότι αυτό θα πρέπει να επιταχυνθεί, δεδομένου ότι συμμετέχουν μέχρι στιγμής μόνο τρεις τράπεζες. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν πρόκειται να διοχετευθεί ούτε ένα ευρώ από το πακέτο των 28 δισ. στην Ανατολική Ευρώπη.
«Εμείς δεν λέμε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να πάψουν να υποστηρίζουν τα υποκαταστήματά τους στο εξωτερικό, όχι όμως από το πακέτο των 28 δισ. Το πρόγραμμα αυτό είναι για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας», ξεκαθάρισε.
«Με την εφαρμογή του προγράμματος για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, στοχεύουμε στη διευκόλυνση της δανειοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στη χρηματοδότηση επενδύσεων που στηρίζουν την ανάπτυξη και δημιουργούν θέσεις εργασίας.
Το πρόγραμμα αυτό έγινε για να δώσει στην πραγματική οικονομία, στους πολίτες και στις επιχειρήσεις, την ανάσα που χρειάζονται σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις. Και είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα γίνει πράξη, μέχρι τέλους. Μέχρι να πιάσει τόπο ακόμα και το τελευταίο ευρώ», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας.
Αντιδράσεις
Μεικτές ήταν οι αντιδράσεις που προκάλεσαν χθες οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας σχετικά με την απαγόρευση της διανομής μερίσματος για τη χρήση 2008, αλλά και την επαναγορά ιδίων μετοχών.
Μερίδα εκπροσώπων του τραπεζικού κλάδου τόνισε ότι ήταν αναμενόμενη μια τέτοια κίνηση, καθώς πολλές τράπεζες έχουν ανάγκη της ρευστότητας, η οποία θα εξέρρεε από τη διανομή μερίσματος ή ότι, έτσι κι αλλιώς, τα μερίσματα που θα δίνονταν για το 2008 θα ήταν πολύ χαμηλά και άρα δεν τίθεται κάποιο ιδιαίτερο θέμα.
Ωστόσο, κάποιοι πιστεύουν ότι το μέτρο αυτό αντίκειται στην πρόσφατη ρύθμιση για το πλαφόν του 35% των κερδών, που θα έπρεπε να μοιραστεί στους μετόχους, και σημειώνουν ότι ίσως κάποιοι τραπεζικοί όμιλοι να δέχτηκαν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα των 28 δισ. ευρώ, όχι επειδή το είχαν πραγματικά ανάγκη αλλά για να μη δημιουργηθεί ένα τοπίο με τράπεζες δύο ταχυτήτων και τώρα βρίσκονται μπροστά σε μια εξέλιξη την οποία δεν την είχαν υπολογίσει όταν εισέρχονταν.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο μεγάλης τράπεζας, το μέτρο θεωρείται θετικό και, σε ένα βαθμό, αυτονόητο, καθώς τα μερίσματα, που αναμένονταν να διανεμηθούν φέτος, θα πλησίαζαν το 40%-50% περίπου των συνολικών μερισμάτων που διανεμήθηκαν πέρυσι, άρα δεν δημιουργείται κάποιο πρόβλημα.
Εκείνο το οποίο όμως δηλώνει ότι προκαλεί εντύπωση είναι το ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση ανακοινώνεται τώρα και όχι πριν από δύο μήνες, όταν ανακοινώθηκαν οι διατάξεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα των 28 δισ. ευρώ.
Για τις δε αγορές ιδίων μετοχών, αναφέρει ότι είναι λογικό να πρέπει να μειωθούν, αφού αφενός στερούν ρευστότητα από τις τράπεζες, αφετέρου είναι έμμεσα μια μορφή μερίσματος, καθώς η διαγραφή τους δημιουργεί υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις.
Οσον αφορά δε στις αγορές ιδίων μετοχών, άλλο τραπεζικό στέλεχος αναφέρει πως, στο παρελθόν, διανεμήθηκαν πολλά τεμάχια με τη μορφή stock options σε στελέχη τραπεζών, τα οποία και θα απολάμβαναν καλές μερισματικές αποδόσεις, που ίσως να θεωρούνται πρόκληση στις δύσκολες εποχές που ζούμε.
Οι χρηματιστές
Πληροφορίες από χρηματιστηριακές εταιρείες σημειώνουν πως, λίγο - πολύ, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές είχαν από καιρό χάσει το πλεονέκτημα των υψηλών μερισματικών αποδόσεων και, για το λόγο αυτό, χθες, στην αγορά δεν σημειώθηκαν ακραίες αντιδράσεις στις συναλλαγές.
Από την άλλη μεριά, βέβαια, δεν κρύβουν ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι αιφνιδιαστική, καθώς αφορά μια χρήση, η οποία δεν επιβαρύνεται από τις αποδόσεις του 10% προς τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση του ΣΜΕΧΑ πάντως, με χθεσινή ανακοίνωσή της, επιδοκίμασε τις δηλώσεις του κ. Παπαθανασίου, θεωρώντας τα μέτρα δίκαια για την προστασία του κοινωνικού συνόλου, της οικονομίας, της αγοράς, των ιδίων των τραπεζών και των μετόχων τους.
Γενικότερα, κοινή συνιστώσα των εκπροσώπων της αγοράς αποτελεί η αναμονή για το πώς θα διατυπωθούν επακριβώς οι νέες διατάξεις και πώς θα καταργηθούν κάποιες προηγούμενες που αντίκεινται στις νέες, κάτι που θα γίνει σήμερα.
NAFTEMPORIKI
No comments:
Post a Comment