Πιέσεις σε ΕΚΤ για φθηνότερο χρήμα
Σε «κλοιό» πιέσεων βρίσκεται η ΕΚΤ, να μειώσει περαιτέρω το βασικό επιτόκιό της αυτή την εβδομάδα, εν μέσω ενδείξεων για επιδείνωση της ύφεσης και αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Την ίδια ώρα, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν νέα μέτρα τόνωσης των οικονομιών τους, με τη Γερμανία να βάζει τις τελευταίες «πινελιές» στο νέο πακέτο μέτρων.
Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλόντ Τρισέ.
Οικονομολόγοι της UBS αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το βασικό επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης στο 2% στη συνεδρίαση της Πέμπτης, μετά την αντίστοιχη μείωση από την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία έχει τώρα διαμορφώσει το επιτόκιό της στο 1,50%.
Υπό τις σημερινές συνθήκες, μία μείωση των 50 μονάδων βάσης «είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται η οικονομία και αυτό ακριβώς που επιτρέπουν οι πληθωριστικές προοπτικές», επισημαίνει επίσης οικονομολόγος της UniCredit Markets. Κάποιοι αναλυτές ωστόσο επισημαίνουν ότι η επιφυλακτική ΕΚΤ, η οποία έχει ήδη μειώσει το βασικό επιτόκιό της κατά 1,7% από τον Οκτώβριο, ίσως να επιλέξει μικρότερη μείωση των 25 μονάδων βάσης, προκειμένου να αφήσει περιθώρια για περαιτέρω ελιγμούς.
Η ΕΚΤ έχει μειώσει το κόστος δανεισμού της με πολύ πιο αργό ρυθμό από τη Φέντεραλ Ριζέρβ και την ιαπωνική κεντρική τράπεζα, των οποίων τα επιτόκια βρίσκονται ουσιαστικά σε μηδενικό επίπεδο. Τo θέμα εφεξής είναι κατά πόσον η ΕΚΤ θα φανεί πρόθυμη να μειώσει το επιτόκιό της κάτω του 2% τους προσεχείς μήνες. Ορισμένοι πιστεύουν ότι τα επιτόκια θα υποχωρήσουν κοντά σε μηδενικό επίπεδο προς το τέλος του έτους, ενώ άλλοι βλέπουν ως όριο το 1%.
Επιπλέον 50 δισ. ευρώ αναμένεται να χορηγήσει η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ, μέσω του νέου πακέτου στήριξης της οικονομίας.
Κυβερνητικά μέτρα
Η γερμανική κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ αναμένεται να σφραγίσει, αυτή την εβδομάδα, το νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας, καθώς ο κυβερνών συνασπισμός δεν έχει ακόμη συμφωνήσει στις λεπτομέρειες. Τα νέα μέτρα, ύψους 50 δισ. ευρώ, για την προσεχή διετία, περιλαμβάνουν επενδύσεις σε δημόσιες υπηρεσίες (σχολεία και έργα υποδομής), φορολογικές μειώσεις, απλοποίηση των κανονισμών για δημιουργία προσωρινών θέσεων εργασίας και σύσταση ταμείου ύψους 10 δισ. ευρώ για εγγυήσεις δανείων σε εταιρείες που έχουν πληγεί από την πιστωτική κρίση.
Ωστόσο, η Μέρκελ αρνήθηκε να εγγυηθεί ότι η χώρα της θα επιτύχει το φετινό στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα, ενώ το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε δημοσίευμα ότι η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να αποκτήσει μερίδιο σε δέκα τράπεζες της χώρας που έχουν πληγεί από την κρίση.
Την ίδια στιγμή, στη Γαλλία, ο επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα εργατικά σωματεία καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα δέσμη μέτρων για την τόνωση της οικονομίας, ενώ η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να εγγυηθεί έως και το 80% των δανείων σε μικρές επιχειρήσεις και να βοηθήσει τους εργοδότες να αντιμετωπίσουν την ύφεση. Στην Πολωνία, η κεντρική τράπεζα της χώρας θα επαναγοράσει ομόλογα αξίας 2,71 δισ. δολαρίων από εμπορικές τράπεζες, για να αυξήσει την προσφορά πιστώσεων, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
NAFTEMPORIKI
No comments:
Post a Comment