Προς έκδοση λαϊκών ομολόγων;
Στην έκδοση λαϊκών ομολόγων τα όποια θα διατεθούν στο ευρύ επενδυτικό κοινό προκειμένου να συγκεντρωθεί ζεστό χρήμα από την εγχώρια αγορά φαίνεται ότι προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Η ιδέα όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Capital.gr προέρχεται από κορυφαίο τραπεζίτη, καθώς σε μια δύσκολη συγκυρία όπως η σημερινή, όπου στις αγορές η ρευστότητα είναι περιορισμένη, οι διεθνείς επενδυτές οδηγούν τα επιτόκια των κοινοπρακτινων ομολόγων στα ύψη με δεδομένη την υποβάθμιση της χώρας μας από τον πιστοληπτικό οίκο Standard & Poor΄s.
Η έκδοση των λαϊκών ομολόγων έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα άλλα και μειονεκτήματα τα όποια εξετάζονται με προσοχή αυτή τη στιγμή καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, μεταξύ άλλων, το δημόσιο θα έλθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τις τράπεζες, αφού θα αναιρεθούν σημαντικά ποσά από τις καταθέσεις προθεσμίας ή τις απλές του ταμιευτηρίου γεγονός που θα πλήξει το τραπεζικό σύστημα σε μια εποχή που όλοι αναζητούν χρήμα. Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις τους δεν θα είναι σημαντικά διαφοροποιημένες με αυτές των προθεσμιακών έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία 24ωρα.
Υπενθυμίζεται ότι οι προθεσμιακές καταθέσεις των τραπεζών μετά την πτώση των επιτοκίων του ευρώ στο 2%, άλλα και τις οδηγίες της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος περί φραγμού στον άκρατο ανταγωνισμό των τραπεζών, έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα μεταξύ 4 και 5% με τάσεις όμως να μειωθούν περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες.
Επιπροσθέτως ηκοινοπρακτική έκδοση των 5ετών ομολόγων η όποια έλαβε χώρα χθες οδήγησε τα επιτόκια σε αστρονομικά επίπεδα δηλαδή κοντά στο 5,5 έως 5,6%.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δανείζεται ακριβότερα κατά 340 μονάδες βάσης (3,4%) από την Γερμανία, ωθώντας την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου στα ύψη. Το θέμα του δανεισμού έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς και στα 10ετή ομόλογα τα spread διαπραγματεύονται σε επίπεδα άνω των 250-260 μονάδων βάσεων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά.
Πάντως πριν από μια εβδομάδα όταν το δημόσιο εξέδωσε 3μηνα, 6μηνα και 12μηνα έντοκα γραμμάτια πλήρωσε επιτόκια κάτω του 3% ( έκδοση ήταν αφορολόγητη).
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που το δημόσιο εκδώσει ομόλογα για παράδειγμα ετήσιας διάρκειας τότε το επιτόκιο θα πρέπει να φθάσει στα επίπεδα κοντά στο 3,5% δηλαδή σε υψηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα έντοκα γραμμάτια 12μηνης διάρκειας που εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες. Δηλαδή θα πληρώσει ακριβότερα τον δανεισμό από την εγχώρια αγορά. Όμως η έκδοση αυτών των ομολόγων μπορεί να χρησιμοποιηθεί, λένε στην κυβέρνηση, ως εναλλακτική λύση στην περίπτωση που οι διεθνείς επενδυτές δεν προσφερθούν να καλύψουν τις επόμενες εκδόσεις του ελληνικού δημοσίου. Υπενθυμίζεται ότι μόνο μέσα στο 2009 το ελληνικό δημόσιο θα αναγκαστεί να δανειστεί το υπέρογκο ποσό των 43 δισ. ευρώ, ενώ οι ανάγκες για δανεισμό των κρατών διεθνώς εκτιμάται από τους αναλυτές ότι θα υπερβούν το 1 τρισ. ευρώ.
CAPITAL.GR
No comments:
Post a Comment