Σε «βαρύ κλίμα» η οικονομία της Ε.Ε.
Σε μια περίοδο που η ύφεση απλώνεται σε όλους τους κλάδους της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες να καταλήξουν σε συμφωνία για την υιοθέτηση του «πακέτου» ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνολικού ύψους 200 δισ. ευρώ.
Αλμούνια: Ανάκαμψη τέλος 2009.
Πάντως το κλίμα αναμένεται βαρύ στη Σύνοδο όχι μόνο εξαιτίας των διαφόρων διαφωνιών, αλλά κυρίως, λόγω των δυσμενών προβλέψεων κοινοτικών αξιωματούχων για την ευρωπαϊκή οικονομία, που δείχνουν ότι ίσως το προτεινόμενο «πακέτο» να μην είναι αρκετό για την αναχαίτιση της ύφεσης.
Σύμφωνα με την πλέον αισιόδοξη πρόβλεψη, που προέρχεται από τον Επίτροπο, Χοακίν Αλμούνια, η ανάκαμψη θα αρχίσει στο τέλος του 2009, υπό την προϋπόθεση ότι τα κράτη μέλη θα λάβουν τώρα μέτρα και θα τα υλοποιήσουν άμεσα.
Γιούνκερ: Διέξοδος το 2011.
Αντίθετα, ο Πρόεδρος της ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εμφανίζεται σαφώς πιο απαισιόδοξος, τοποθετώντας χρονικά την ανάκαμψη το 2011.
Η επιδείνωση της κρίσης και ο κίνδυνος ραγδαίας αύξησης της ανεργίας, αναμένεται ότι θα κάμψει τις αντιδράσεις της Γερμανίας και θα υιοθετηθεί το "πακέτο" με ορισμένες τροποποιήσεις. Η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στην ουσία δεν θέλει να δοθούν χρήματα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό μέσω του «πακέτου», ενώ θεωρεί ότι το κόστος του δεν πρέπει να ξεπερνάει το 1,5% του ΑΕΠ κάθε χώρας. Αντίθετα, στο σχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου που προετοίμασε η γαλλική προεδρία αναφέρεται ότι το κόστος πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,5% του ΑΕΠ.
Από την πλευρά του, ο κ. Αλμούνια θεωρεί ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από τις κυβερνήσεις δεν είναι αρκετά για την αναχαίτιση της ύφεσης και πως θα χρειαστούν επιπλέον προσπάθειες και φυσικά εθνικοί πόροι. Από την άλλη, όμως, ουσιαστικά «ψαλιδίζει» τις δυνατότητα των κρατών μελών με ψηλό δημόσιο χρέος, όπως η Ελλάδα, να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες, υπενθυμίζοντας πως οι χώρες με σημαντική υπέρβαση του ελλείμματος πέραν του 3% θα οδηγούνται στην κοινοτική επιτήρηση.
Υπενθυμίζεται ότι από τα 200 δισ. ευρώ του προτεινόμενου «πακέτου» τα 30 δισ. θα προέρχονται από την Κοινότητα και τα 170 δισ. ευρώ από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Στο σχέδιο των συμπερασμάτων της γαλλικής προεδρίας που θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής, οι κοινοτικές δράσεις είναι οι εξής: αύξηση των δανείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κατά 30 δισ. ευρώ το 2009 και το 2010, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα διατεθεί στη δανειοδότηση των ΜΜΕ, άμεσος επαναπροσδιορισμός των πόρων του Κοινωνικού Ταμείου ώστε να αυξηθούν οι χρηματοδοτούμενες δράσεις για τη στήριξη της απασχόλησης προς όφελος των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων, επιτάχυνση των προκαταβολών προς τα κράτη μέλη από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.
Στην Ελλάδα η επιτάχυνση αυτή θα φέρει περίπου 400 εκατ. ευρώ το 2009, ενώ συνολικά οι χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα την περίοδο 2007-2013 ανέρχεται σε 20,3 δισ. ευρώ, δυνατότητα εφαρμογής χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε υπηρεσίες υψηλής έντασης απασχόλησης (αντιδρά η Γερμανία), αύξηση του ορίου των κρατικών βοηθειών προς τις ΜΜΕ.
Σε εθνικό επίπεδο τα κράτη μέλη καλούνται να λάβουν μέτρα υπέρ των κλάδων ψηλής έντασης απασχόλησης (κατασκευές, αυτοκινητοβιομηχανία), να ενισχύσουν οικονομικά τους ασθενέστερους, να μειώσουν τη φορολογική επιβάρυνση και τις ασφαλιστικές εισφορές, να αυξήσουν τις κρατικές επενδύσεις σε έργα υποδομής. Ολα τα παραπάνω εθνικά μέτρα θα πρέπει να είναι επιλεγμένα και προσωρινού χαρακτήρα, αναφέρει το σχέδιο των συμπερασμάτων της γαλλικής προεδρίας.
NAFTEMPORIKI
No comments:
Post a Comment