Nέες μειώσεις επιτοκίων κεντρικών τραπεζών
Σήμα νέου γύρου μειώσεων επιτοκίων έστειλαν οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ενώ δεσμεύθηκαν για ενίσχυση της συνεργασίας τους, αναγνωρίζοντας ότι έχουν επιδεινωθεί οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία.
Από το βήμα συνεδρίου, που οργάνωσε στη Φρανκφούρτη η ΕΚΤ, ο διοικητής της FED, Μπεν Μπερνάνκι, υπογράμμισε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες ανά τον κόσμο είναι έτοιμοι να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα για την αποκατάσταση της ομαλότητας στις πιστωτικές αγορές. Αν και ο κ. Μπερνάνκι διέγνωσε "σημάδια βελτίωσης" των συνθηκών στις αγορές, τόνισε ότι η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να δέχεται σοβαρότατες πιέσεις.
"Η έντονη μεταβλητότητα στις αγορές και τα μακροοικονομικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι σοβαρές προκλήσεις παραμένουν" σημείωσε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για περαιτέρω μείωση των αμερικανικών επιτοκίων.
Ο ομόλογός του στην ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, την ώρα που ανακοινωνόταν και επισήμως ότι η Ευρωζώνη έχει «βυθιστεί» σε ύφεση, τόνιζε ότι οι προοπτικές για την ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα αρνητικές. Εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα ότι η εμπιστοσύνη καταναλωτών και επενδυτών θα αποκατασταθεί. Αρνήθηκε να αποκαλύψει τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής.
Όπως είπε οι αποφάσεις λαμβάνονται πάντα βάσει των δεδομένων της οικονομίας. Ο Γερμανός αξιωματούχος, Γιούργκεν Σταρκ, ωστόσο σε δηλώσεις του τόνισε ότι ο διοικητής της ΕΚΤ δεν αποκλείει τις μειώσεις επιτοκίων. Παράλληλα, τόσο ο Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης Μιγκέλ Ανχέλ Ορντόνεθ, όσο και ο Κύπριος ομόλογός του, Αθανάσιος Ορφανίδης, σημείωσαν ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης του βασικού επιτοκίου.
Από την πλευρά της η υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Σου Νινγκ, υπογράμμισε ότι οι διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές εξακολουθούν να έρχονται αντιμέτωπες με ισχυρές αναταράξεις, γεγονός που δυσκολεύει το έργο των νομισματικών αρχών παγκοσμίως. Η Κίνα βλέπει την οικονομία της να κατεβάζει ταχύτητα τους τελευταίους μήνες.
Εξακολουθεί, πάντως, να βρίσκει στήριγμα μεταξύ άλλων στα τεράστια αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα. Δεν αποκλείεται, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιαπωνίας, η Κίνα να διαθέσει μέρος αυτών των αποθεμάτων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο έχει ζητήσει επιπλέον κεφάλαια για τη στήριξη των αναδυόμενων οικονομιών.
ΔΝΤ
Πιο στενή και αποτελεσματική συνεργασία ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Φόρουμ για την Οικονομική Σταθερότητα από τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών των μεγάλων ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών του κόσμου. Στη σχετική αποστολή τονίζεται ότι στο μέλλον οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών πρέπει να συνεργάζονται καλύτερα ώστε ο κώδωνας του κινδύνου, να ηχεί πολύ πριν να ξεσπάσει μια εκτεταμένη οικονομική κρίση.
NAFTEMPORIKI
No comments:
Post a Comment