Το σενάριο παγκόσμιας ύφεσης επιβεβαιώνουν νέα στοιχεία
Νέα σημάδια σοβαρής επιβράδυνσης δίδουν τα νέα οικονομικά στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες σε Ευρωζώνη, Βρετανία, Γερμανία και Κίνα, υποστηρίζοντας το σενάριο παγκόσμιας ύφεσης και ενισχύοντας τις προσδοκίες για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Στο ίδιο «μήκος κύματος» κινείται και η έρευνα του Bloomberg για την εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία, τις μετοχές και τα ομόλογα για το μήνα Νοέμβριο.
Σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής συμφωνεί και ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.
Ο δείκτης εμπιστοσύνης του Bloomberg για την παγκόσμια οικονομία κατακρημνίστηκε στο 6,6%, πολύ κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα της έρευνας, με τους Γάλλους να εμφανίζονται ως οι πιο απαισιόδοξοι.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα φρονούν ότι η αμερικανική επιβράδυνση θα είναι η πιο παρατεταμένη εδώ και τρεις δεκαετίες και η μείωση των καταναλωτικών δαπανών ίσως να αποδειχθεί η χειρότερη όλων των εποχών. Στο πλαίσιο αυτό, οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη, Ασία και Λατινική Αμερική αναμένεται να μειώσουν ακόμη περισσότερο το κόστος δανεισμού.
Η ίδια έρευνα εντοπίζει κάποιο τόνο λιγότερης απαισιοδοξίας ως προς την πτώση των μετοχών το προσεχές εξάμηνο σε ΗΠΑ, Βρετανία και Βραζιλία, σε αντίθεση με Γερμανία Γαλλία και Ιταλία, όπου επικρατεί μεγαλύτερη απαισιοδοξία. Η έρευνα του Bloomberg εκτιμά επίσης ότι τα κρατικά ομόλογα στις ΗΠΑ θα υποχωρήσουν το προσεχές εξάμηνο, ενώ αντίθετα σε Ευρώπη, Ασία και Λατινική Αμερική θα καταγράψουν ράλι.
Από τα υπόλοιπα οικονομικά στατιστικά στοιχεία, στην Ευρωζώνη η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε περισσότερο του αναμενομένου το Σεπτέμβριο, 1,6% σε μηνιαία βάση και 2,4% σε ετήσια, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η οικονομία της περιοχής συρρικνώθηκε στο τρίτο τρίμηνο και εισήλθε σε ύφεση.
Ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ανχελ Γκουρία βλέπει να υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη καθώς μειώνεται ο πληθωρισμός, και κάλεσε τις κυβερνήσεις να εξετάσουν επιλεκτικά δημοσιονομικά μέτρα. Ζοφερές διαγράφονται και οι προοπτικές για τη βρετανική οικονομία, για την οποία η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει σοβαρή ύφεση το 2009 και πτώση του πληθωρισμού, γι΄αυτό και εμφανίστηκε αποφασισμένη να μειώσει τα επιτόκια όσο χαμηλά και εάν χρειαστεί για να αποτρέψει πυροδότηση αποπληθωριστικών πιέσεων.
Την ίδια στιγμή, η ανεργία εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας στο τρίμηνο έως το Σεπτέμβριο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δήλωσε από την πλευρά του ότι τα δημοσιονομικά μέτρα σε ολόκληρο τον κόσμο θα πρέπει να συνοδεύονται από χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Στη Γερμανία, η ομάδα «σοφών» της κυβέρνησης αναμένει ύφεση για το επόμενο έτος, ακόμη και στην περίπτωση που η φετινή ανάπτυξη παραμείνει στάσιμη. Στις ΗΠΑ, οι τιμές κατοικιών μειώθηκαν για έβδομο διαδοχικό τρίμηνο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Zillow.com. Επιβράδυνση όμως σημείωσαν τον Οκτώβριο και οι πωλήσεις λιανικής στην Κίνα.
NAFTEMPORIKI
No comments:
Post a Comment