Ενιαία μέτρα Ε.Ε. για στήριξη της πραγματικής οικονομίας
Την αποφυγή μονομερών μέτρων για τη στήριξη ορισμένων κλάδων της οικονομίας, τα οποία θα μπορούσαν να στρεβλώσουν τους κοινοτικούς κανόνες περί ανταγωνισμού, ζήτησε χθες από τα κράτη μέλη ο αρμόδιος Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος εμφανίστηκε εξαιρετικά ανήσυχος σχετικά με τις διαστάσεις της ύφεσης.
Ο αρμόδιος Επίτροπος για οικονομικά ζητήματα, Χοακίν Αλμούνια.
Σύμφωνα με τον Ισπανό Επίτροπο τα κράτη μέλη δεν έχουν τις ίδιες δημοσιονομικές δυνατότητες για την αναχαίτιση της ύφεσης. Μάλιστα, έφερε το παράδειγμα ορισμένων κρατών μελών στα οποία το spread δανεισμού στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους έχει διευρυνθεί σημαντικά, γεγονός που δείχνει ότι έχουν περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στα δημοσιονομικά ανοίγματα, ώστε να μην επιδεινωθεί το πρόβλημα, τόνισε ο Επίτροπος. Ο Επίτροπος μπορεί να μην κατονόμασε της χώρες, αλλά στην κατηγορία συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.
Από την άλλη πλευρά, όπως είπε, οι χώρες με χαμηλά ελλείμματα και χρέος ναι μεν μπορεί να έχουν δημοσιονομικές δυνατότητες, αλλά δεν πρέπει να προχωρήσουν σε αποφάσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα ανταγωνισμού σε άλλα κράτη μέλη. Για το λόγο αυτό ζήτησε να υπάρχει απόλυτος συντονισμός πριν από τη λήψη αποφάσεων για την ενίσχυση συγκεκριμένα κλάδων της οικονομίας.
Ο Επίτροπος έφερε το παράδειγμα του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας που αφορά πολλά κράτη μέλη, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξουν μονομερείς αποφάσεις, αλλά συντονισμένες ενέργειες. Εάν μπούμε στη λογική του προστατευτισμού και των μονομερών μέτρων θα βγούμε όλοι χαμένοι, είπε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν ανταποκρινόμενη σε σχετική εντολή των 27 Ευρωπαίων ηγετών, θα υποβάλει στις 26 Νοεμβρίου προτάσεις για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Η στήριξη της αυτοκινητοβιομηχανίας, η επιτάχυνση της εκταμίευσης των κοινοτικών πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία και η αύξηση των κοινοτικών κονδυλίων για την τόνωση της απασχόλησης θα είναι ορισμένα από τα μέτρα της Κομισιόν.
Ο κ. Αλμούνια επανέλαβε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας με τη σημερινή του μορφή διαθέτει την απαραίτητη ελαστικότητα σε περιόδους κρίσεων.
NAFTEMPORIKI
No comments:
Post a Comment