Πάγωσε η κτηματαγορά
Μεγάλη κάμψη στη ζήτηση και σημαντική μείωση στις τιμές ακινήτων καταγράφει νέα σφυγμομέτρηση της StockWatch μεταξύ είκοσι μεσιτών και developers που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες μέρες. Η εικόνα που παρουσιάζουν οι επιχειρηματίες του κλάδου είναι ανησυχητική, καθώς η υπερπροσφορά ακινήτων στις παραθαλάσσιες περιοχές – ιδίως σε συγκεκριμένα χωριά – πιέζει τις τιμές σε επίπεδα που πλησιάζουν ή ξεπερνούν το 20%. Από την κρίση άρχισε να επηρεάζεται και η Λεμεσός, αφού ακόμα και οι Ρώσοι, στους οποίους εναποθέτουν τις ελπίδες πολλοί παράγοντες του κλάδου, φέρονται να πωλούν τα ακίνητα τους, επηρεασμένοι από την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τους.
Από τη σφυγμομέτρηση, που περιλαμβάνει ορισμένα από τα μεγαλύτερα μεσιτικά γραφεία και τους μεγαλύτερους developers στην κάθε επαρχία, προκύπτει σύγκλιση εκτιμήσεων για μεγάλη μείωση στη ζήτηση και στις τιμές ακινήτων. Σε ότι αφορά τις τιμές, οι 14 από τους 20 επιχειρηματίες συμφωνούν ότι μειώνονται μέχρι και 25% σε σχέση με πριν ένα χρόνο. Πέντε από τους ερωτηθέντες εκτιμούν ότι οι τιμές παραμένουν σταθερές, ιδίως στη Λευκωσία, ενώ ένας από τους επιχειρηματίες που έλαβαν μέρος στη σφυγμομέτρηση ανέφερε ότι υπάρχει ετήσια αύξηση στις τιμές 2%.
Τα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης της StockWatch, της τρίτης από τον Αύγουστο, διαφοροποιούν την εικόνα που βγαίνει από το δείκτη του μεσιτικού γραφείου BuySell, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχει ετήσια αύξηση 9% στις τιμές το τρίτο τρίμηνο του 2008. Ο δείκτης στηρίζεται στις τιμές πώλησης αλλά και στις τιμές προσφοράς πελατών του γραφείου.
Παρά τη σημασία του κλάδου για την κυπριακή οικονομία, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών στην αγορά ακινήτων το 2008.
Σύννεφα ανεργίας
Παράγοντες του κλάδου με τους οποίους συνομίλησε η StockWatch υποστηρίζουν πως η κατάσταση που υπάρχει σήμερα στην αγορά προμηνύει αύξηση της ανεργίας το 2009. «Αρκεί να σας πω ότι ήδη κάποια επαγγέλματα στον τομέα μας άρχισαν να μην έχουν δουλειά, όπως οι σιδεράδες. Σε κανένα χρόνο που θα τελειώσουν τα υφιστάμενα έργα βλέπω ότι θα υπάρξει μεγάλη ανεργία. Το βλέπω από τη δική μου επιχείρηση: Πάντα είχα 10 νέες πολυκατοικίες υπό ανέγερση τώρα έχω τρεις», μας ανέφερε developer που έλαβε μέρος στη σφυγμομέτρηση.
Αρκετοί επιχειρηματίες, ιδίως στην Πάφο, εκτιμούν ότι η οικοδομική βιομηχανία διανύει μια από τις χειρότερες περιόδους των τελευταίων δεκαετιών. «Οι πωλήσεις έχουν μειωθεί μέχρι και 50-70%, ενώ οι τιμές σε όλα τα ακίνητα έχουν μειωθεί κατά μέσω όρο στο 25%. Από τα δέκα τηλέφωνα που θα δεχθούμε στο γραφείο και οι δέκα θέλουν να πουλήσουν», μας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Πέφτει το «κάστρο» των Ρώσων;
Ο παλμός της αγοράς άρχισε να διαφοροποιείται ακόμα και στη Λεμεσό, όπου υπήρχαν ελπίδες πως η ζήτηση από Ρώσους θα συντηρούσε την αγορά. Για πρώτη φορά όμως και επιχειρηματίες της πόλης δηλώνουν ότι «η Λεμεσός δεν αποτελεί εξαίρεση. Η μείωση στη ζήτηση κυμαίνεται στο 10-15% ενώ οι τιμές έχουν μειωθεί από 5-10%». Δυστυχώς, αναφέρουν, «δεν σώζουν την κατάσταση οι Ρώσοι οι οποίοι επιδιώκουν πλέον να πουλήσουν και οι ίδιοι αντί να αγοράσουν», λόγω της κρίσης που υπάρχει στη Ρωσία.
Αδύνατος κρίκος η περιφέρεια
Μερίδα άλλων επιχειρηματιών υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει η περιφέρεια, όπου οι τιμές εκτοξεύθηκαν απότομα, τροφοδοτώντας αύξηση στην προσφορά οικιστικών ακινήτων που είναι, πλέον, δύσκολο να καλυφθεί. «Πριν 5 χρόνια, στις κοινότητες Ξυλοφάγου, Σωτήρας, και Άχνας ένα οικόπεδο άξιζε £20 χιλ. Ξαφνικά εκτοξεύθηκε στις £150-200 χιλ. Έτσι τώρα υπάρχουν εκατοντάδες κατοικίες και διαμερίσματα στα αζήτητα», ανέφερε επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην περιοχή.
Στη Λάρνακα, επιχειρηματίες εντοπίζουν το πρόβλημα σε κοινότητες όπως η Ορόκλινη, τα Λειβάδια, το Κίτι, το Μενεού, και η Αραδίππου.
Στην Πάφο όμως το πρόβλημα είναι γενικό διότι η οικοδομική βιομηχανία στηρίζεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στην αγορά των Βρετανών, που έχει στερέψει.
Τα σημάδια της κρίσης όμως άγγιξαν και τη Λευκωσία αφού όπως μας ανέφερε μεγάλος developer, επικαλούμενος στοιχεία των τελευταίων δύο μηνών, οι τιμές όλων των ειδών ακινήτων έχουν μειωθεί κατά 10% σε σύγκριση με πέρσι όχι όμως στο κέντρο της πρωτεύουσας αλλά στα περίχωρα.
Developer’s και κτηματομεσίτες προβλέπουν, πάντως, ότι η κρίση θα συνεχιστεί για μέχρι και τρία χρόνια. Καλούν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για στήριξη της οικοδομικής βιομηχανίας προειδοποιώντας ότι θα είναι αλυσιδωτές οι επιπτώσεις στην οικονομία εάν αφεθεί στο έλεος της οικονομικής ύφεσης.
STOCKWATCH.COM.CY
No comments:
Post a Comment