Monday, November 3, 2008

Σφυρούν αδιάφορα για τριτοκοσμικά δικαστήρια

Σφυρούν αδιάφορα για τριτοκοσμικά δικαστήρια


Εκτός των προτεραιοτήτων του υπουργού Δικαιοσύνης, Κύπρου Χρυσοστομίδη, φαίνεται να είναι η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, παρά τη γενική παραδοχή ότι το σύστημα νοσεί και παρά τις πολλαπλές καταδίκες της Κύπρου για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων, που ακόμα και στις πιο απλές υποθέσεις χρειάζονται πέντε έτη. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των υποθέσεων που εκκρεμούσαν στα κυπριακά πρωτόδικα (επαρχιακά) δικαστήρια έφθασε τις 75 χιλ. το 2006, ενώ στο Ανώτατο δικαστήριο εκκρεμούσαν 5,200 υποθέσεις.

Λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s βαθμολογεί το κυπριακό «νομικό σύστημα», με «Ε», τη χειρότερη δυνατή βαθμολογία. Συγκριτικά, το ελληνικό «νομικό σύστημα» βαθμολογείται με «Δ». Η κατάσταση που επικρατεί στα κυπριακά δικαστήρια έχει επίσης οδηγήσει σε 23 καταδίκες της Κύπρου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ εκκρεμούν άλλες 14 υποθέσεις κατά του κυπριακού κράτους.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ενήμερο για την κατάσταση που επικρατεί στα δικαστήρια λόγω της καθυστέρησης στην απονομή δικαιοσύνης, δήλωσε στη StockWatch ο αρμόδιος υπουργός Κύπρος Χρυσοστομίδης. Κληθείς να απαντήσει εάν προτίθεται να λάβει δραστικά μέτρα για αποσυμφόρηση των δικαστηρίων με στόχο τη διεκπεραίωση των υποθέσεων σε εύλογο χρονικό διάστημα, ο υπουργός παρέπεμψε στη δικαστική εξουσία.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί να παρέμβει εάν η δικαστική εξουσία ως ανεξάρτητη αρχή δεν το ζητήσει», υπέδειξε στη StockWatch. Ταυτόχρονα όμως εξέφρασε «την ετοιμότητα του υπουργείου του να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια του ζητηθεί για επίλυση των προβλημάτων και ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων», για να επαναλάβει όμως ότι ως υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει καμία επιρροή στα δικαστήρια παρά μόνο συμβουλευτικό ρόλο.

Ο νέος πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Πέτρος Αρτέμης, σε δηλώσεις του στη StockWatch εξέφρασε απορία για τις δηλώσεις του κ. Χρυσοστομίδη. Ο κ. Αρτέμης αφού παραδέχθηκε ότι πράγματι παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων με αποτέλεσμα η Κύπρος να εκτίθεται στο εξωτερικό, σημείωσε ότι «όσον αφορά στο Ανώτατο έχουν γίνει κάποια θετικά βήματα». Μεταξύ αυτών είναι «ο περιορισμός και η προετοιμασία του χρόνου των αγορεύσεων στις πολιτικές υποθέσεις». Το τεράστιο πρόβλημα εντοπίζεται όπως αναγνώρισε και ο κ. Αρτέμης στις χρονοβόρες διαδικασίες στα επαρχιακά δικαστήρια.

«Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε νέους κανόνες πολιτικής δικονομίας οι οποίοι ετοιμάστηκαν από Επιτροπή Δικαστών αφού είχαν ληφθεί προηγουμένως υπόψη και οι θέσεις όλων των εμπλεκομένων», σημείωσε.

Αναφερόμενος στα δύο μεγάλα προβλήματα αυτό της μηχανογράφησης και της στενοτύπησης, απέδωσε την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εισαγωγή τους και στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. «Το θέμα σκάλωσε και αναμένουμε την κυβέρνηση να δώσει λύσεις με τον διορισμό εξειδικευμένου προσωπικού το οποίο να ξέρει να χειρίζεται το σύστημα», πρόσθεσε ο κ. Αρτέμης.

Οι δικηγόροι έχουν καταγγείλει πολλές φορές τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στα κυπριακά δικαστήρια, ανέφερε στη StockWatch ο πρόεδρος του συλλόγου των δικηγόρων, Δώρος Ιωαννίδης. Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στα κυπριακά δικαστήρια τη χαρακτήρισε τριτοκοσμική. «Αρκεί να αναφέρουμε ότι ακόμη γράφουν στο χέρι ή κρατούν πρακτικά στενογράφοι, μια μέθοδος αναχρονιστική και χρονοβόρα», υπέδειξε ο κ. Ιωαννίδης. «Η εκδίκαση ακόμη και μιας απλής αστικής υπόθεσης μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 4-5 χρόνια».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, βουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου, εξέφρασε την ανησυχία του για τη δραματική, όπως είπε, καθυστέρηση που παρατηρείται στην εγκατάσταση των συστημάτων μηχανογράφησης και στενοτύπησης των δικαστηρίων. Παράλληλα κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης «να αναλάβει τις ευθύνες του για ένα θέμα που εκκρεμεί από το 2002». Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στα δικαστήρια, σημείωσε ο κ. Νικολάου, είναι ότι «απαιτούνται 2 χρόνια μόνο για αποστενογράφηση των πρακτικών των διαφόρων υποθέσεων και άλλα 4-5 χρόνια η εκδίκαση».

Σχολιάζοντας επίσης τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, τόνισε ότι «δεν πρέπει να κρύβεται ο ένας πίσω από τον άλλο και ότι επιτέλους θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα γιατί είναι η Κύπρος που διασύρεται στο εξωτερικό».

Ο κ. Ιωνάς απέρριψε επίσης τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης ότι τον πρώτο λόγο έχει η δικαστική εξουσία ξεκαθαρίζοντας ότι «υπάρχουν θέματα που αφορούν την κυβέρνηση και όχι τη δικαστική εξουσία. Εν μέρει, συμπλήρωσε, «έχει λόγο η δικαστική εξουσία αλλά η αρμοδιότητα αυτών των θεμάτων ανήκει στην εκτελεστική εξουσία».

Ως ένα από τα αγκαθώδη προβλήματα που αντιμετωπίζει η δικαιοσύνη στην Κύπρο χαρακτήρισε ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Νομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος, τις διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης. «Πρόκειται για ένα πρόβλημα υποδομής στο οποίο χρειάζεται να γίνουν τομές. Η καθυστέρηση της εκδίκασης υποθέσεων δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο τα συγκεκριμένα μέρη σε μια υπόθεση. Είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί και αφορά ολόκληρη την κοινωνία και ιδιαίτερα την οικονομία του τόπου», υπέδειξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Επιπρόσθετα ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι το πρόβλημα δεν είναι άσχετο με τις ξένες επενδύσεις στην Κύπρο. «Όταν γνωρίζουν οι ξένοι επενδυτές πως θα χρειαστεί να περιμένουν 4-5 χρόνια ώστε να δικαιωθούν στα δικαστήρια αποφεύγουν να επενδύσουν στην Κύπρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η εισροή κεφαλαίων στην Κύπρο».

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |