Πτώση 9% σε μία εβδομάδα το Χ.Α., - 64,73% από την αρχή του χρόνου
Τι κι αν έκλεισε με κέρδη ο γενικός δείκτης του Χ.Α. την Παρασκευή; Οι απώλειες από την αρχή του χρόνου είναι τεράστιες, αγγίζουν το 64,73%, ενώ μόνο μέσα την εβδομάδα ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχώρησε κατά 9%. Τους επενδυτές δε, είναι να τούς ψάχνει κανείς με τον μεγεθυντικό φακό.
Για μία ακόμα εβδομάδα οι συναλλαγές μειώθηκαν, αυτή τη φορά σε ποσοστό 8,28% με τον μέσο ημερήσιο τζίρο στα 161 εκατ. ευρώ. Η μεταβλητότητα είναι το μεγαλύτερο αγκάθι της αγοράς. Τα συνεχή πάνω - κάτω υποδηλώνουν νευρικότητα, ασάφεια στην επενδυτική στρατηγική και κυρίως ως προς την τάση, σχολιάζουν οι χρηματιστές, οι οποίοι όμως, εκλαμβάνουν ως καλό σημάδι, το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης διατηρήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση πάνω από τις 1.800 μονάδες. Ό,τι "τσιμπάει" η αγορά πάνω από τις 1.800 είναι καλό, σχολιάζουν και στην καλύτερη περίπτωση, εφόσον ο Dow Jones κατοχυρώσει εκ νέου τις 8.000 μονάδες, το Χ.Α. μπορεί να βρεθεί βραχυπρόθεσμα στην αντίσταση των 2.030 μονάδων. Στη περίπτωση δε, που διασπαστούν οι 1.800, τότε ανόιγει ο δρόμος για την προσέγγιση των χαμηλών του Μαρτίου 2003, δηλαδή των 1.460 μονάδων, άποψη την οποία εξέφρασε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Αλκή Χρηματιστηριακή κ. Σπ. Κοτζάμπασης και σήμερα το τμήμα ανάλυσης της Emporiki Bank.
Πάντως, το κλίμα εξακολουθεί να είναι άσχημο διεθνώς. Καθημερινά ανακοινώνονται χιλιάδες απολύσεις στον χρηματο/οικονομικό τομέα, την αυτοκινητοβιομηχανία, το retail, τα μακρο/οικονομικά στοιχεία πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, ενώ και η εταιρική κερδοφορία του τρίτου τριμήνου, δείχνει επιβράδυνση που σημαίνει ότι οι εισηγμένες έχουν εισπράξει το κομμάτι της ύφεσης που τούς αναλογεί. Στην Ελλάδα από τις 53 εισηγμένες που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα 9μήνου προκύπτει μείωση της καθαρής κερδοφορίας σε ποσοστό 27%. Και σύμφωνα με χρηματιστές η εικόνα αυτή αναμένεται να χειροτερέψει στις επόμενες εταιρικές περιόδους. Τα hedge funds εξακολουθούν να πιέζουν συγκεκριμένες μετοχές και ειδικότερα τις τραπεζικές. Με τη διαφορά ότι εναλλάσσονται οι τίτλοι που ρευστοποιούν καθημερινά. Σημειωτέον ότι Alpha, Eurobank και Πειραιώς εξακολουθούν να διαπραγματεύονται κάτω ακόμα και από τα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου, όταν οπ δείκτης είχε βρεθεί στις 1.728 μονάδες. Με τον γενικό δείκτη να ενισχύεται κατά 0,54%, στις 1.826,41 μονάδες, η πλειονότητα των μετοχών έκλεισε με κέρδη 118, έναντι 86 που υποχώρησαν και 11 που παρέμειναν αμτάβλητες.
Οι συναλλαγές ήταν και πάλι απογοητευτικές, με τον συνολικό τζίρο να διαμορφώνεται στα 158,6 εκατ. ευρώ, με περίπου 8 εκατ. ευρώ πακέτα. Σχεδόν ο μισός τζίρος έγινε από τις τέσερις μεγάλες τράπεζες. Η ΕΤΕ ενισχύθηκε κατά 3,22%, στα 13,46 ευρώ, διακινώντας 2,8 εκατ. τεμάχια, η Alpha κατά 2,31%, στα 7,96 ευρώ και το Τ.Τ. κατά 3,53%, στα 5,28 ευρώ. Σταθεροποιητικά έκλεισε η Πειραιώς, στα 7,12 ευρώ με συναλλαγές 2,092 εκατ. τεμαχίων και με πτώση 0,61% η Eurobank, στα 6,5 ευρώ, διακινώντας 1,140 εκατ. τεμάχια. Στο θετικό πρόσημο της αγοράς συνέβαλε ακόμα η άνοδος κατά 7,27% της μετοχής της Coca Cola, αλλά και της ΔΕΗ κατά 3,09%, στα 9,34 ευρώ. Η μετοχή της ΕΧΑΕ σημείωσε πτώση 4,91%, στα 6,20 ευρώ.
REPORTER.GR
No comments:
Post a Comment