Αγορά βραχυπρόθεσμων εταιρικών ομολόγων από τη Fed
Σε μια ύστατη προσπάθεια να αναθερμάνει τις «παγωμένες» εδώ και καιρό αγορές χρέους, η Φέντεραλ Ριζέρβ προχωρεί στην αγορά βραχυπρόθεσμων εταιρικών ομολόγων.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι ενέσεις ρευστότητας από την ΕΚΤ και τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, ενώ εντείνονται οι φημολογίες για έκτακτες μειώσεις επιτοκίων, καθώς οι ανεπτυγμένες οικονομίες οδεύουν ολοταχώς προς την ύφεση. Να στηρίξουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά με προσεχτικά σχεδιασμένα μέτρα, ζητεί από τις κεντρικές τράπεζες το ΔΝΤ
Κάνοντας λόγο για «ασυνήθιστες» καταστάσεις, που χρήζουν «άμεσης αντιμετώπισης», η FED ανακοίνωσε ότι συστήνει ειδικό φορέα για την αγορά εταιρικών ομολόγων τριμήνου απευθείας από τους εκδότες. Με τα ομόλογα αυτά οι εταιρείες χρηματοδοτούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Η αγορά, η οποία στηρίζεται περισσότερο σε επενδυτές και όχι σε τράπεζες, έχει «παγώσει» τις τελευταίες εβδομάδες. Την 1η Οκτωβρίου, τα κεφάλαια που εκκρεμούσαν σε βραχυπρόθεσμα εταιρικά ομόλογα είχαν εμφανίσει πτώση 11% στα 1,6 τρισ. δολάρια. Το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Fed θα λήξει τον Απρίλιο του 2009.
Η ΕΚΤ από την πλευρά της τροφοδότησε τις αγορές με επιπλέον 50 δισ. δολάρια, αν και η ζήτηση ήταν υπερδιπλάσια. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, 67 τράπεζες της Ευρωζώνης ζήτησαν κεφάλαια συνολικού ύψους 109 δισ. δολαρίων.
Σε νέα ένεση ρευστότητας προέβη και η Τράπεζα της Ιαπωνίας, ενώ διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο δανεισμού, όπως και αναμενόταν. Αντιθέτως, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας αιφνιδίασε (αν και ευχάριστα) τις αγορές, προχωρώντας στη μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων των τελευταίων 16 ετών.
Το βασικό επιτόκιο μειώθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 6%, εν μέσω εντεινόμενων φόβων για την υγεία της οικονομίας. Μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στο 3,75% ανακοίνωσε και το Ισραήλ.
Μετά και τη «γενναία» κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας εντάθηκε εν τω μεταξύ η φημολογία για μείωση των επιτοκίων τόσο από τη FED, όσο και από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Αγγλίας, ίσως μάλιστα και πριν από τις προγραμματισμένες τους συνεδριάσεις.
Ο Γκι Καντέν, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, παραδέχθηκε ότι πλέον είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων. Εν τω μεταξύ το ΔΝΤ σε έκθεσή του τονίζει την ανάγκη για άμεση, αλλά περιορισμένη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος από τις κεντρικές τράπεζες. «Πρέπει οι κινήσεις να σχεδιάζονται προσεχτικά» αναφέρεται.
NAFTEMPORIKI
No comments:
Post a Comment