Διαβεβαιώσεις υπουργών για καταθέτες
Διαβεβαιώσεις από δύο υπουργούς της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος απώλειας χρημάτων οποιουδήποτε πελάτη κυπριακής τράπεζας ή συνεργατικού ιδρύματος, δόθηκαν σήμερα στη βουλή, στο πλαίσιο συζήτησης για την διεθνή κρίση, λίγες μόλις μέρες μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει το ύψος της νομικής εγγύησης για καταθέσεις από τις €20 χιλ. στις €100 χιλ.
Ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης και ο υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, παρουσία όλων των παραγόντων της οικονομίας, ξεκαθάρισαν για ακόμη μια φορά ότι καμία τράπεζα και συνεργατικό ίδρυμα δεν έχει επενδύσει στα λεγόμενα τοξικά προϊόντα.
Λαμβάνοντας πρώτος το λόγο ο υπουργός Οικονομικών, αναφέρθηκε στο αίσθημα πανικού που επικρατεί μεταξύ των διεθνών τραπεζών οι οποίες αρνούνται να δανείζουν η μια την άλλη ή να δανείσουν επιχειρηματίες ενώ προτιμούν να αποταμιεύουν τα χρήματα τους σε χρεόγραφα κυβερνήσεων τα οποία θεωρούν φερέγγυα. «Και αυτό φαίνεται», όπως είπε, «στην απόδοση των τρίμηνων χρεογράφων εταιρειών, με δείκτη πιστοληπτικής ικανότητας 2Α ο οποίος έφθασε στα ψηλότερα επίπεδα που είδε ποτέ η ανθρωπότητα. Δηλαδή υπάρχει μια πάρα πολύ μεγάλη διαφορά στο πως οι επενδυτές βλέπουν το κίνδυνο τραπεζών και εταιρειών σε σχέση με φερέγγυα προϊόντα πολλών κυβερνήσεων», υπέδειξε ο υπουργός Οικονομικών.
Σχολιάζοντας ακολούθως την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κυπριακές τράπεζες και τα συνεργατικά ιδρύματα επεσήμανε ότι είναι σε μια εξαιρετικά προνομιούχα θέση. «Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι έχουμε το πιο ασφαλές τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη για τέσσερις λόγους», είπε:
• Στη μη επένδυση σε τοξικά προϊόντα
• Οι τράπεζες βασίζονται διαχρονικά σε καταθέσεις νοικοκυριών
• Οι δείκτες κεφαλαιουχικής επάρκειας παραμένουν πάρα πολύ ψηλοί
• Η λειτουργική επικερδότητα των τραπεζών είναι σε πολύ ψηλά επίπεδα.
Παράλληλα αναφερόμενος στις αποφάσεις την περασμένη εβδομάδα του ECOFIN στο Λουξεμβούργο και στις χθεσινές στο Παρίσι ανέφερε ότι παρέχουν στην κυβέρνηση τα πολεμοφόδια στην απίθανη περίπτωση που θα χρειαστεί να παρέμβει. «Σίγουρα θα εγγυηθούμε οποιοδήποτε διατραπεζικό δανεισμό μεταξύ των τραπεζών και θα στηρίξουμε οποιαδήποτε τράπεζα ή συνεργατικό παρουσιάσει προβλήματα».
Κανείς δεν γνωρίζει το βάθος της κρίσης και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνουν προβλέψεις δήλωσε στη συνέχεια αναφερόμενος στις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.
Επανέλαβε όμως ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα μειωθεί στο 3% το 2009, εκφράζοντας την ελπίδα ότι επειδή οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες θα έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις, η Κύπρος θα καταφέρει να φθάσει τον ποιοτικό στόχο που έχει θέσει να διατηρεί διπλάσιο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε θετική εξέλιξη στο όλο σκηνικό την πτώση της τιμής του πετρελαίου η οποία όπως επεσήμανε «καταπολεμά την ακρίβεια ενώ θα αποδυναμώσει και τις πληθωριστικές πιέσεις της οικονομίας».
Λαμβάνοντας το λόγο στη συνέχεια ο υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης διαβεβαίωσε με τη σειρά του ότι «κανένα συνεργατικό ίδρυμα δεν έχει προβεί σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου».
Ο κ. Πασχαλίδης διαβεβαίωσε επίσης ότι η οικονομική κρίση δεν επηρέασε τη βιομηχανία ή το εμπόριο αντίθετα επεσήμανε παρατηρήθηκε μια αύξηση στη ζήτηση ορισμένων προϊόντων.
Αναφέρθηκε με τη σειρά στις μειώσεις της τιμής των καυσίμων και των σιτηρών εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι μειώσεις των σιτηρών θα φέρουν αλυσιδωτές μειώσεις σε διάφορα προϊόντα.
Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι η δική τους ανησυχία εστιάζεται στις επιπτώσεις που τυχόν θα έχει η κρίση στις θέσεις εργασίας δηλώνοντας τη πρόθεση του Υπουργείου να παρέμβει και να παράσχει οποιοιδήποτε βοήθεια του ζητηθεί. Υποδεικνύοντας όμως ότι «πέραν της εποχιακής απασχόλησης στην τουριστική βιομηχανία δεν έχει παρατηρηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα».
Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας Κώστας Πουλής, λακωνικός στη δήλωση του ανέφερε ότι τους καλύπτουν τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στα θέματα του τραπεζικού συστήματος ενώ πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία και διαβούλευση με τις εμπορικές τράπεζες.
Από τους φορείς της κυπριακής οικονομίας που σχετίζονται με τον τουρισμό, το εμπόριο, τη ναυτιλία και τη βιομηχανία εκφράσθηκαν ανησυχίες και ζητήθηκε η κατάλληλη προετοιμασία και λήψη μέτρων για το ενδεχόμενο παράτασης της κρίσης διεθνώς, που ίσως δημιουργήσει καταστάσεις οικονομικής ύφεσης με αποτέλεσμα να γίνουν αισθητές οι συνέπειες και στην κυπριακή οικονομία.
Από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφέρθηκε ότι οι αντικειμενικές συνθήκες στην Κύπρο «δεν δικαιολογούν ανησυχία ούτε όμως και εφησυχασμό» και επιστήθηκε η προσοχή σε όλους να προσέχουν τι λένε για να μην προκληθεί πανικός.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Χαραλάμπους, συμφώνησε επίσης με τον υπουργό Οικονομικών ότι η κρίση πέρασε από τον δανεισμό στην κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των τραπεζών ενώ εξελίχτηκε και σε κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ του κοινού.
Ασφαλής είναι και ο τομέας των συνεργατικών εταιρειών, όπως είπε ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών, δηλώνοντας ότι παρακολουθείται στενά η όλη κατάσταση και ότι απεστάλη προσφάτως εγκύκλιος στα συνεργατικά ιδρύματα για ''προσεκτικούς χειρισμούς''.
Εκ μέρους των Ταμείων Προνοίας αναφέρθηκε, με συγκεκριμένα στοιχεία, ότι περισσότερο από το 50% των αποθεμάτων των Ταμείων επενδύονται σε ασφαλή προϊόντα σε κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα και ότι μπορούν να καλυφθούν τυχόν απώλειες από τα συγκεκριμένα Ταμεία που επένδυσαν στο εξωτερικό.
STOCKWATCH.COM.CY
No comments:
Post a Comment