Saturday, October 11, 2008

Ενιαίο σχέδιο σωτηρίας από τους ηγέτες της Ε.Ε.

Ενιαίο σχέδιο σωτηρίας από τους ηγέτες της Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.

Η δραματική επιδείνωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης καθιστά πλέον μονόδρομο την εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης των τραπεζών, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα είναι μια αντιγραφή του σχεδίου - Μπράουν στη Μεγάλη Βρετανία. Δηλαδή θα υλοποιηθεί με εθνικά μέτρα, αλλά συντονισμένα σε κοινοτικό επίπεδο.

Η χθεσινή «βουτιά» των χρηματαγορών προκάλεσε πανικό και στις Βρυξέλλες, έδρα της Ε.Ε., όπου όλοι πλέον έχουν συνειδητοποιήσει ότι με σπασμωδικές ενέργειες η χρηματοπιστωτική κρίση όχι μόνο δεν πρόκειται να υποχωρήσει, αλλά θα γονατίσει και την πραγματική οικονομία. Ηδη τα πρώτα μηνύματα άρχισαν να εκδηλώνονται από την πλευρά της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, με τις πωλήσεις να υποχωρούν κάθετα και τις εταιρείες να ανακοινώνουν απολύσεις και δραστική μείωση της κατασκευής νέων αυτοκινήτων.

Οπως επισημαίνουν στην έδρα της Κομισιόν η κατάσταση θα αρχίσει να ομαλοποιείται από τη στιγμή που οι τράπεζες θα δανείζονται μεταξύ τους και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω κρατικών εγγυήσεων, ώστε η μία τράπεζα να μη φοβάται την άλλη.

Εκτακτη σύγκληση

Χθες, η γαλλική προεδρία και προσωπικά ο πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, δέχθηκε αιτήματα από Ευρωπαίους ηγέτες για έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουις Θαπατέρο, πρότεινε να συνέλθουν εκτάκτως οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης, ενώ επιθυμία για έκτακτη σύνοδο εξέφρασε και ο Ιταλός ομόλογός του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σε κάθε περίπτωση, δηλαδή είτε γίνει η έκτακτη σύνοδος είτε στην κανονική σύνοδος κορυφής, που είναι προγραμματισμένη για τις 15 και 16 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, η πλειονότητα των κρατών - μελών επιθυμεί μια συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση.

Πηγές της γαλλικής προεδρίας τόνιζαν ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο, που επεξεργάζεται και θα θέσει στη διάθεση των κρατών - μελών στη Σύνοδο Κορυφής, θα βασίζεται στο βρετανικό σχέδιο, δηλαδή τα κράτη - μέλη θα προτείνουν στις τράπεζες, που έχουν πρόβλημα ρευστότητας, να συμμετάσχουν με ένα ποσοστό στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Ταυτόχρονα, οι προβληματικές τράπεζες θα μπορούν να συνάπτουν νέα δάνεια για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους με την εγγύηση του κάθε κράτους - μέλους.

Διαφωνεί η Μέρκελ

Η εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης των τραπεζών προσέκρουε μέχρι τώρα, κυρίως, στην άρνηση της γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, η οποία υποστήριζε ότι δεν είναι διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει σε κοινοτικό επίπεδο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης. Τώρα, όμως, που δεν τίθεται θέμα κοινοτικής χρηματοδότησης αλλά εθνικής, όπως στη Μεγάλη Βρετανία, η κα Μέρκελ θα μπορούσε να συναινέσει σε μια τέτοια απόφαση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, χθες, στο Παρίσι, ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, συμφώνησε πλήρως με τον Ισπανό πρωθυπουργό, ότι χρειάζεται κατ' αρχήν μια συντονισμένη και αποφασιστική ευρωπαϊκή απάντηση στη χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΝΑFTEMPORIKI

No comments:

Share |