"Φύλλο και φτερό" 9,5 τρισ. από τα χρηματιστήρια τον Οκτώβριο
Μήνας «ακατάλληλος για καρδιοπαθείς» ήταν ο Οκτώβριος για τις διεθνείς αγορές, οι οποίες σημείωσαν τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις της ιστορίας τους. Αν και οι μηνιαίες απώλειες αποδεικνύουν ότι ο Οκτώβρης «βάφτηκε μαύρος» για τους επενδυτές, οι πραγματική πτώση ήταν πολύ μεγαλύτερη, αφού μόλις την τελευταία εβδομάδα, οι δείκτες κατάφεραν ένα μικρό, αλλά σημαντικό rebound, περιορίζοντας το ποσοστό της μηνιαίας πτώσης.
Το sell-off αυτού του μήνα κόστισε περίπου 9,5 τρισ. δολάρια από την αξία των μετοχών παγκοσμίως, περίπου δηλαδή το 1/3 από το «χάσιμο» όλης της χρονιάς. Επιπλέον, οι διαγραφές και οι ζημίες που προήλθαν από τον τραπεζικό κλάδο αγγιξαν τα 684 δισ. δολάρια.
Ξεκινώντας από την Ανατολή, στην Ιαπωνία η μηνιαία πτώση του δείκτη Nikkei ήταν στο 24%, παρόλο που η κυβέρνηση προχώρησε σε μειώσεις του βασικού επιτοκίου, φτάνοντας το σήμερα στο 0,3%, αφού είχε προηγηθεί «ένεση ρευστότητας» ύψους 3 τρισ. δολαρίων.
Τον χειρότερο μήνα των τελευταίων 11 ετών διένυσε και ο δείκτης Heng Seng, ο οποίος αν και τις τελευταίες τρεις μέρες σημείωσε ανοδο της τάξεως του 30%, έκλεισε με μηνιαία πτώση που έφτασε το 22%.
Ο χειρότερος μήνας της τελευταίας εξαετίας ήταν και για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Dow Jones Stoxx 600, αφού οι μηνιαίες απώλειες του δείκτη έφτασαν το 14%.
Το rebound αυτής της εβδομάδας, το οποίο ξεπέρασε το 10%, «έσωσε» τις ευρωπαϊκές αγορές από το να καταγράψουν τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες της ιστορίας τους. Τον Οκτώβριο FTSE 100 έχασε 10,1% της αξίας του, ο CAC 40 12,1% και ο DAX το 11,8%. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι τις 27 του μήνα οι βασικοί δείκτες της Ευρώπης κατέγραφαν εντυπωσιακή πτώση, o FTSE 22%, o CAC 40 24.2% και ο DAX 26%. Ως «από μηχανής θεός» ήρθε η μείωση των διατραπεζικών επιτοκίων ώστε να ανακόψει αυτό το αρνητικό ράλι.
Ίδια εικόνα παρουσίασαν και τα αμερικανικά χρηματιστήρια, τα οποία «διασωθήκαν» από την πρωτοφανή μείωση των επιτοκίων από τη FED, η οποία τα διαμόρφωσε για δεύτερη φορά στην ιστορία της, στο 1%.
Συγκεκριμένα, μέχρι τις 27/10 ο Dow κατέγραφε πτώση 23%, ενώ και ο Nasdaq και ο S&P 500 κατέγραφαν πτώση 24%. Σ΄ αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε, ότι αυτά τα ποσοστά διαμορφώθηκαν, μετά από δυο «ξεσπάσματα» στις 13/10 και στις 15/10 της τάξεως του +11% και +7% αντίστοιχα. Το «τόξο της διακύμανσης» ήταν σαφής ένδειξη του κλίματος μεταβλητότητας που επικράτησε στις κεφαλαιαγορές τον Οκτώβριο.
Περίπου 1,35 τρισ. ρούβλια (50 δισ. δολάρια) «χάθηκαν» στο ρωσικό δείκτη Micex τον μήνα Οκτώβριο, ανεβάζοντας τον συνολικό ποσό που «χάθηκε» το τελευταίο εξάμηνο στα 3,91 τρισ. ρούβλια. Σημειώνεται ότι αυτό το εξάμηνο ο Micex έχει υποχωρήσει κατά 63%.
Επιπλέον, ο δείκτης που αποτιμάται σε δολάρια, o RTS, έχει «χάσει» τον Οκτώβριο 10,6 εκατ. δολάρια, ενώ το τελευταίο εξάμηνο το ποσό έχει ανέλθει στα 62,6 εκατ. δολάρια.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το ρωσικό χρηματιστήριο, από τις αρχές του Σεπτέμβρη, διέκοψε, είτε για μια ώρα είτε για μία μέρα, τις συναλλαγές 23 φορές, μετά από πρωτοφανείς πτώσεις.
Σύμφωνα με τη BNP Paribas, από τότε που Ξέσπασε ο πόλεμος στη Γεωργία, στις αρχές Αυγούστου, η ρωσική οικονομία έχει «διαρροές» κεφαλαίων περίπου 140 δισ. δολαρίων. Στη μαζική αυτή φυγή συντέλεσαν και η πτώση των τιμών του αργού και η πορεία των ρωσικών κεφαλαιαγορών.
Τέλος, ο δείκτης των αναδυόμενων αγορών MSCI Emerging Markets, απώλεσε το 28% της αξίας του, παρόλο που την τελευταία εβδομάδα πραγματοποίησε ράλι ανόδου της τάξεως του 20%.
REPORTER.GR
No comments:
Post a Comment