Πρωτοβουλίες Κομισιόν για τις private equity εταιρείες
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε πιο μετριοπαθείς προτάσεις για τη διασυνοριακή νομοθεσία που διέπει εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου (private equity), παρόλο που οι προτάσεις προσανατολίζονται σε πιο αυστηρούς ελέγχους στη χρήση χρέους, σε συνδυασμό με ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια.
Επιφυλακτικός απέναντι στις πρωτοβουλίες Κομισιόν για τις private equity εταιρείες εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος,Τσάρλι ΜακΚρίβι.
Οι ευρωπαϊκές αρχές ενέκρινε διά ψήφου τις προτάσεις που θα διέπουν τη βιομηχανία εναλλακτικών στοιχείων ενεργητικού, έπειτα από το συμβιβασμό που επετεύχθη μεταξύ των μελών του Ευρωκοινοβουλίου.
Οι προσπάθειες για ενιαία νομοθεσία απέχει πολλά χρόνια από το να καταστεί νόμος και, με την προυπόθεση ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει αυτό το μήνα την έκθεση, είναι πολύ πιθανό να «σκοντάψει» στο πρώτο εμπόδιο: Ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος σε ζητήματα εσωτερικών αγορών και υπηρεσιών, Τσάρλι ΜακΚρίβι, εμφανίσθηκε επιφυλακτικός απέναντι στις πρωτοβουλίες.
Και η Κομισιόν αποτελεί το μοναδικό όργανο της Ε.Ε. που έχει το δικαίωμα να προτείνει νομοθεσία και ακόμη και όταν υποβάλλει την πρόταση, μεσολαβούν πολλά χρόνια μέχρις ότου οι προτάσεις προωθηθούν για έγκριση από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Οι παραπάνω πρωτοβουλίες όμως είναι ενδεικτικές των ανησυχιών στην Ευρώπη όσον αφορά την ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή που ασκούν οι private equity εταιρείες, αλλά και της οργής εξαιτίας του ρόλο που διαδραμάτισε ο χρηματοοικονομικός τομέας στην πιστωτική κρίση. Η Κομισιόν μελετάει ήδη νομοθετικές προτάσεις που θα αναγκάσουν τις τράπεζες να αποταμιεύουν περισσότερα κεφάλαια όταν πωλούν εκείνα τα πιστωτικά προϊόντα από τα οποία άρχισε η πιστωτική κρίση.
Η βιομηχανία αντισταθμιστικών ταμείων και ιδιωτικών μετοχικών κεφαλαίων επεδίωκε τη σύσταση εθελοντικών μέτρων, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών.
Ο βασικός υποστηρικτής της έκθεσης που παρουσιάσθηκε την Τετάρτη ήταν ο Πουλ Νίρουπ Ρασμούσεν, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόεδρος του κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Όταν η εθνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Δανίας TDC εξαγοράσθηκε από κοινοπραξία εταιρειών private-equity, ο κ. Ρασμούσεν τελούσε καθήκοντα πρωθυπουργού της χώρας.
Η έκθεση κάνει λόγο για μεγαλύτερη διαφάνεια από τις εταιρείες private equity, όπως και λεπτομέρειες για την επενδυτική τους στρατηγική.
NAFTEMPORIKI
No comments:
Post a Comment