Στην ούτως ή άλλως μακροσκελή λίστα με τα φθινοπωρινά έξοδα μην ξεχάσετε να προσθέσετε και μερικές δεκάδες (ή και εκατοντάδες) ευρώ για το ακίνητο που αγοράσατε. Οι δυσάρεστες εκπλήξεις που σας περιμένουν είναι πολλές και γίνονται ολοένα και περισσότερες. Θα πληρώσετε το εφάπαξ τέλος στο Κτηματολόγιο. Αν έχετε πάρει το ακίνητο με δάνειο, θα πληρώσετε και το εφάπαξ τέλος της τράπεζας. Στη συνέχεια θα σας έρθει το χαράτσι του Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (0,1% επί της αντικειμενικής αξίας εκτός και αν το σπίτι είναι πρώτη κατοικία) και θα κλείσετε με το 0,1% του Κτηματολογίου. Το κόστος είναι μεγάλο και τα παραδείγματα που ακολουθούν το αποδεικνύουν.
«Αγόρασα ένα διαμέρισμα με μια θέση πάρκινγκ και μια κλειστή θέση πάρκινγκ στο υπόγειο από κοινού με τη γυναίκα μου. Πόσα χρήματα θα πληρώσω για το κτηματολόγιο;» Αν υπολογίζετε να ξεμπερδέψετε με ένα 35άρι είστε πολύ μακριά νυχτωμένος καθώς όσο περνάει ο καιρός και βγαίνουν στον «αέρα» οι λεπτομέρειες, τόσο μεγαλώνει και ο λογαριασμός. Μέχρι τώρα, γνωρίζαμε ότι ο ιδιοκτήτης του παραδείγματος, θα έπρεπε να πληρώσει 35 ευρώ για το διαμέρισμα, 20 ευρώ για την αποθήκη και 20 ευρω για το πάρκινγκ. Σύνολο 75 ευρώ. Γνωρίζαμε επίσης ότι το τέλος καταβάλλεται ανά ιδιοκτήτη και όχι ανά ακίνητο. ʼρα ο λογαριασμός ανεβαίνει αυτομάτως στα 150 ευρώ καθώς ποσοστό επί του ακινήτου έχει και η σύζυγος. Θα μπορούσε στη θέση της συζύγου να είναι ο γονιός που έχει κρατήσει την ψιλή κυριότητα, ή το παιδί στο οποίο θα είχε μεταβιβαστεί η επικαρπία. Το αποτέλεσμα θα ήταν ακριβώς το ίδιο: 150 ευρώ. Κι όμως, η λυπητερή δεν τελειώνει εδώ: Ίσως αρκετοί από εμάς να είχαμε λησμονήσει ότι με την καταβολή αυτών των χρημάτων δεν ξεμπερδεύουμε με το κτηματολόγιο καθώς σε λίγους μήνες θα έρθει ένα ακόμη «πακέτο»: Για κάθε ακίνητο, θα καταβάλλουμε τέλος ίσο με το 0,1% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Δηλαδή, αν το διαμέρισμα του παραδείγματος έχει αντικειμενική αξία, θα επιβαρυνθούμε με επιπλέον 180 ευρώ (200.000 ευρώ μείον 20.000 ευρώ που θεωρείται αφορολόγητο επι 0,1% ισούται με 180 ευρώ). Όχι, μην μπερδεύεστε. ʼλλο το 0,1% του κτηματολογίου και άλλο το 0,1% για το Ενιαίο Τέλος Κατοχής Ακινήτου. Αν για κάποιο λόγο το διαμέρισμα δεν αποτελεί πρώτη κατοικία, θα πληρώσετε και τα δύο τέλη.
Επομένως έχουμε μέχρι τώρα:
-150 ευρώ για το διαμέρισμα και τις αποθήκες
-180 ευρώ για το ειδικό τέλος του 0,1% που θα πάει στο κτηματολόγιο
-200 ευρώ για το χαράτσι του ενιαίου τέλους ακινήτου (όχι το ΕΤΑΚ δεν προβλέπει αφορολόγητο)
Το σύνολο; 530 ευρώ. Ξεμπερδέψαμε; Δυστυχώς όχι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ήρθαν εδώ και τρεις ημέρες στο φως της δημοσιότητας, οι τράπεζες θα μετακυλήσουν στους ιδιοκτήτες των ακινήτων το χαράτσι του Κτηματολογίου που τους αναλογεί. Δηλαδή, όποιος έχει πάρει διαμέρισμα με στεγαστικό δάνειο δεν θα πληρώσει μόνο τα 35 ευρώ για τον ίδιο και τη σύζυγό του. Θα πληρώσει και τα 35 ευρώ για την τράπεζα η οποία ναι μεν θα τα καταβάλει αλλά στη συνέχεια θα τα εισπράξει από τον τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη μαζί με την μηνιαία δόση. (Ερώτηση προς αρμοδίους; Θα μας μετακυλήσουν και το τέλος του 0,1% ή θα περιοριστούν στο εφάπαξ τέλος των 35 ευρώ;)
Το συμπέρασμα για τον ιδιοκτήτη του παραδείγματος είναι άκρως απογοητευτικό. Αν αγόρασε διαμέρισμα ως δεύτερη κατοικία μαζί με τη σύζυγό του με στεγαστικό δάνειο, κινδυνεύει να πληρώσει έως και 700 ευρώ για να είναι συνεπής απέναντι στην εφορία και στο Κτηματολόγιο. Σίγουρα υπάρχουν και πιο απλές περιπτώσεις. Ένα διαμέρισμα με αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ με έναν ιδιοκτήτη, χωρίς πάρκινγκ και αποθήκη, το κόστος περιορίζεται: 35 ευρώ το ειδικό τέλος, 35 ευρώ το τέλος που θα μετακυλήσει η τράπεζα, 80 ευρώ το 0,1% του Κτηματολογίου και 100 ευρώ το 0,1% της εφορίας μας κάνει 250 ευρώ. Τα βρίσκετε λίγα;
REPORTER.GR
No comments:
Post a Comment