Αυξάνει ο εποπτικός ρόλος των κεντρικών τραπεζών
Εδώ και ένα χρόνο, από το ξέσπασμα της διεθνούς πιστωτικής κρίσης, μεγάλες κεντρικές ανά τον κόσμο επανακτούν σιγά-σιγά εξουσίες του παρελθόντος, ιδιαίτερα στον τομέα της επίβλεψης των τραπεζικών δραστηριοτήτων. Η εξέλιξη αυτή συνιστά ουσιαστικά μεταστροφή της τάσης των τελευταίων ετών, κατά τα οποία ο εποπτικός ρόλος των κεντρικών τραπεζών περιοριζόταν σταδιακά.
Σήμερα, όπως τονίζουν ακαδημαϊκοί και σύμβουλοι ρυθμιστικών αρχών, είναι πλέον φανερό ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν ουσιαστικό αν όχι το μεγαλύτερο ρόλο στον προσδιορισμό των κινδύνων, που ελλοχεύουν για τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος. Και ήδη το πετυχαίνουν.
«Τους ανατίθενται νέες αρμοδιότητες, που τις αναγάγουν σε βασικούς εποπτικούς παράγοντες, παρά το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία είχαν ως κύρια αποστολή τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής» παρατηρεί σε πρόσφατη ανάλυσή του ο Καρέλ Λανού, διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών.
Η μεταστροφή αυτή έρχεται καθώς οι πολιτικές ηγεσίες ανά τον κόσμο αρχίζουν να αναγνωρίζουν τα προβλήματα ρευστότητας στις αγορές έως κορυφαία απειλή για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας ήδη προωθεί σχέδιο ανάθεσης στη Fed εξουσιών, που θα της επιτρέπουν να εποπτεύει την κεφαλαιακή επάρκεια των χρηματοοικονομικών οργανισμών, καθώς και την έκθεσή τους στο ρίσκο.
Στη Βρετανία, την ίδια ώρα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ενισχύσει το ρόλο της Τράπεζας της Αγγλίας εντάσσοντας τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στις υποχρεώσεις της. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί προς ψήφιση στη Βουλή έως την ερχόμενη άνοιξη.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει προς το παρόν εποπτικό ρόλο. Οι αξιωματούχοι της, ωστόσο, εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν να τους δοθούν κάποιες επιπλέον αρμοδιότητες. Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, συζητείται κυρίως το ενδεχόμενο να έχουν τη δυνατότητα να υποχρεώνουν τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να υποβάλλουν πληροφορίες για την έκθεσή τους στο ρίσκο. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες.
NAFTEMPORIKI
No comments:
Post a Comment