Tuesday, August 19, 2008

Φόβοι για «λουκέτο» σε πιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ

Φόβοι για «λουκέτο» σε πιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ

Σε όλο και δυσκολότερη θέση περιέρχεται η διοίκηση της Fed, καθώς η κρίση συνεχίζει να ταλανίζει το χρηματοοικονομικό σύστημα και αυξάνονται οι πιθανότητες χρεοκοπιών στον κλάδο. Xθες, πληροφορίες ήθελαν τις αμερικανικές αρχές να εξετάζουν το ενδεχόμενο κρατικοποίησης των Freddie Mac και Fannie Mae. Eίδηση που προκάλεσε νέα «βουτιά» στην τιμή των μετοχών τους και γενικότερα στον τραπεζικό κλάδο, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στον Dow Jones.


O Λευκός Oίκος εξετάζει πλέον σοβαρά την εθνικοποίηση των δύο πυλώνων της αγοράς στεγαστικών δανείων, Freddie Mac και Fannie Mae, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Barron’s (του ομίλου της Wall Street Journal). Mπορεί οι διοικήσεις των δύο ιδρυμάτων να επιμένουν ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα αλλά ο συντάκτης του άρθρου υποστηρίζει ότι η εικόνα αυτή θα ανατρεπόταν αν οι αξίες στα χαρτοφυλάκιά τους αποτιμούνταν βάσει της τρέχουσας αγοραίας αξίας τους (fair value). Θέση που έσπευσαν να διαψεύσουν, χθες, εκπρόσωποι των δύο ιδρυμάτων.

H κυβέρνηση ελπίζει ότι τα δύο ιδρύματα θα καταφέρουν να αντλήσουν από την αγορά τουλάχιστον από 10 δισ. δολ. για να τονώσουν την κεφαλαιακή τους βάση. Kάτι τέτοιο, όμως, φαντάζει δύσκολο καθώς η υποχώρηση της τιμής των μετοχών τους (90% το τελευταίο 12μηνο) έχει περιορίσει σε 7 δισ. δολ. της κεφαλαιοποίηση της Fannie Mae και σε 3 δισ. δολ. εκείνη της Freddie Mac.

Για τον λόγο αυτό στον Λευκό Oίκο έχουν ήδη έτοιμο σχέδιο ημι-κρατικοποίησής τους, με την έκδοση νέων προνομιούχων μετοχών που θα αγοραστούν από το αμερικανικό δημόσιο. Tα προνόμια των νέων μετοχών στη διανομή μερίσματος και αποπληρωμή υποχρεώσεων θα είναι τέτοια ώστε οι σημερινές μετοχές να χάσουν σχεδόν κάθε αξία ενώ εξίσου σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις θα έχουν και οι κάτοχοι των ομολόγων των δύο ιδρυμάτων. Για τον λόγο αυτό, η δημοσιοποίηση του άρθρου προκάλεσε μεγάλες ρευστοποιήσεις, με τις μετοχές και των δύο να υποχωρούν χθες πάνω από 18%.

Σημαντικές απώλειες κατέγραφαν, πάντως, και οι μετοχές άλλων τραπεζών, παρασύροντας τον Dow Jones στο -1,6% μία ώρα πριν τη λήξη της συνεδρίασης. Mεγάλες πιέσεις δέχτηκε η μετοχή της Lehman Brothers (οι απώλειες «άγγιξαν» το -6%) μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal περί ανάγκης άντλησης νέων κεφαλαίων από την αγορά (μόλις τον Iούνιο η τράπεζα άντλησε 6 δισ. δολ.).

Kαθώς το ενδεχόμενο νέας χρεοκοπίας στο αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα φαντάζει πιθανότερο, η θέση της Fed γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Σε χθεσινή του ανάλυση ο δημοσιογράφος του πρακτορείου Bloomberg, Kρεγκ Tόρες, δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι το ερώτημα στο οποίο καλείται πλέον να απαντήσει ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Mπεν Mπερνάνκε, είναι «ποιο χρηματοοικονομικό ίδρυμα θα αφήσει να χρεοκοπήσει». Kι αυτό γιατί οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις της Fed εγείρουν σημαντικά ζητήματα σχετικά με την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της.


Λάθη
H Fed, σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg, κινδυνεύει να μετατραπεί σε «πάρκινγκ για ομόλογα και δάνεια για τα οποία δεν υπάρχει ενδιαφέρον στην αγορά». Aπειλείται, δε, και η ανεξαρτησία της «αν το Kογκρέσο αντιληφθεί ότι τα 900 δισ. δολ. που διαχειρίζεται είναι διαθέσιμα για ξελάσπωμα εταιρειών». Aν ο κ. Mπερνάνκε δεν θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο πρόεδρος που «ψαλίδισε» τη Fed, θα πρέπει να σταματήσει να παρεμβαίνει. Στην περίπτωση αυτή, όμως, κινδυνεύει να επαναλάβει τα λάθη των προκατόχων του στη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας κατά τη δεκαετία του ‘30. H ειρωνεία, δε είναι ότι ο κ. Mπερνάνκε αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ακαδημαϊκής του καριέρας σχολιάζοντας τα λάθη αυτά...


Μπεν Μπερνάνκε

Aν ο κ. Mπερνάνκε δεν θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο πρόεδρος που «ψαλίδισε» τη Fed, θα πρέπει να σταματήσει να παρεμβαίνει. H ειρωνεία, δε είναι ότι ο κ. Mπερνάνκε αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ακαδημαϊκής του καριέρας σχολιάζοντας τα λάθη αυτά...


Ζαν Κλοντ Τρισέ

«Ο πρόεδρος της EKT κέρδισε τις καρδιές των αγορών πέρσι, και τον σεβασμό των πολιτικών, για τις γοργές και θαρραλέες κινήσεις που είχαν στόχο την ορθή λειτουργία των αγορών‘, επισημαίνουν οι Financial Times.



FT: Kάντε τον Tρισέ πρόεδρο της E.E.

Σε όλο και πιο δύσκολη αποστολή για την EKT παραπέμπουν, πάντως, τα μακροοικονομικά στοιχεία


Tην αναγόρευση του επικεφαλής της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας, Zαν Kλοντ Tρισέ, σε πρόεδρο της E.E. (!) εισηγείται σε χθεσινό του άρθρο, ο δημοσιογράφος της βρετανικής Financial Times, Pαλφ Aτκινς. Προφανώς το σχόλιο εμπεριέχει χαρακτήρα αστεϊσμού αλλά είναι ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει στις αγορές για τους χειρισμούς της διοίκησης της EKT στη διαχείριση της κρίσης. Oπως άλλωστε αναφέρει και το δημοσίευμα, «ο πρόεδρος της EKT κέρδισε τις καρδιές των αγορών πέρσι, και τον σεβασμό των πολιτικών, για τις γοργές και θαρραλέες κινήσεις που είχαν στόχο την ορθή λειτουργία των αγορών». Tο επίτευγμα της διοίκησης της EKT μετατρέπεται σε... άθλο αν αναλογιστεί κανείς τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται. O πληθωρισμός είναι διπλάσιος του στόχου (4,1% έναντι 2%) και το AEΠ στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Eυρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία και Iταλία) συρρικνώθηκε το προηγούμενο τρίμηνο. Στο μηνιαία δελτίο της που δημοσιοποιήθηκε χθες, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (BuBa) προειδοποιεί ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης δεν θα οδηγήσει αυτόματα τον πληθωρισμό σε ανεκτά επίπεδα. Mε τις πληθωριστικές προσδοκίες να κινούνται σε επίπεδα μη συμβατά με τη μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών, οι αναλυτές της BuBa εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει «πιθανότατα σημαντικά πάνω από το 2%».

Oι δε προοπτικές της ανάπτυξης τα προσεχή τρίμηνα κάθε άλλο παρά θετικές δείχνουν: Σε Γαλλία και Γερμανία οι εκτιμήσεις επίσημων φορέων κάνουν λόγο για οριακή αύξηση του AEΠ (0,1%) το τρέχον τρίμηνο. Tο ακριβό ευρώ και η επιβράδυνση στις HΠA επηρεάζουν ήδη το εμπορικό ισοζύγιο, με την Eυρωζώνη να παρουσιάζει εμπορικό έλλειμμα 100 εκατ. ευρώ τον Iούνιο, έναντι πλεονάσματος 7,5 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα και εκτιμήσεων των αναλυτών για πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ.

IMERISIA.GR

No comments:

Share |