Ξαναμοιράζεται η τραπεζική πίττα
Νέα δεδομένα δημιουργεί η έντονη δραστηριοποίηση στην εγχώρια τραπεζική αγορά ξένων και ελληνικών τραπεζών. Τα μεγάλα κυπριακά πιστωτικά ιδρύματα διατηρούν μεν τα σκήπτρα τους στην αγορά αλλά άρχισαν πλέον να νιώθουν έντονη πίεση στα μερίδια τους από τους νέους παίκτες. Τις πιο μεγάλες πιέσεις δέχονται τα 130 περίπου Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα που παρά τις απανωτές συγχωνεύσεις δεν έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να βρουν αντίδοτο στον ανταγωνισμό από τις εγχώριες, κυρίως, τράπεζες. Μέσα σε ένα μόλις χρόνο, έχασαν μεγάλα μερίδια τόσο στις χορηγήσεις όσο και στις καταθέσεις.
Χαμένη όμως και η ναυαρχίδα των εγχώριων ιδρυμάτων, η Τρ. Κύπρου, ιδίως στις καταθέσεις. Αν και διατηρεί τα σκήπτρα στις καταθέσεις, έχει χάσει μεγάλο μερίδιο 2 ποσοστιαίων μονάδων. Στις χορηγήσεις, παρουσιάζεται κάμψη της επεκτατικής πολιτικής του Συγκροτήματος, αφού όχι μόνο έπαψε να κερδίζει μερίδια, αλλά φαίνεται να άρχισε να χάνει έδαφος.
Τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας αναδεικνύουν επίσης την έντονη πίεση που δέχονται οι μικρές τράπεζες, που χάνουν συνεχώς μερίδια. Στους μεγάλους χαμένους και ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης, αφού τόσο η καταθετική όσο και η πιστωτική του βάση διαβρώνονται με ταχείς ρυθμούς.
Τι άλλαξε στις χορηγήσεις
Στις χορηγήσεις, οι ξένες τράπεζες ανέβασαν το μερίδιο αγοράς τους στο 15,04% από 13,46% ένα χρόνο πριν, κερδίζοντας 1,6 ποσοστιαίες μονάδες. Στο μερίδιο των ξένων τραπεζών περιλαμβάνεται το ποσοστό της Eurobank, αλλά όχι της Τρ. Πειραιώς. Περιλαμβάνονται επίσης τα ποσοστά τραπεζών από την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης που δραστηριοποιήθηκαν στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τις δύο πρώτες θέσεις στις χορηγήσεις διατηρούν η Τρ. Κύπρου και η Marfin Popular, παρουσιάζοντας όμως διαφορετική τάση: H BOCY έχασε μερίδιο αγοράς 0,1% ενώ η Marfin κέρδισε 0,5%. Το μερίδιο αγοράς της Τρ. Κύπρου στο τέλος Ιουνίου περιορίστηκε στο 24,46% από 24,56% που ήταν τέλος Ιουνίου 2007, ενώ το μερίδιο αγοράς της Marfin έφθασε το 16,5% από 15,97%.
Τρίτη στην κούρσα των χορηγήσεων εξακολουθεί να παραμένει η Alpha Bank που, αψηφώντας την κρίση στην αγορά ακινήτων, μεγεθύνει το πιστωτικό της χαρτοφυλάκιο με τους ταχύτερους ρυθμούς στην αγορά. Τον τελευταίο χρόνο, η Alpha αύξησε το μερίδιο της κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες.
Αντίθετα, το μερίδιο αγοράς της Ελληνικής Τράπεζας συρρικνώθηκε κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες.
Τις μεγαλύτερες απώλειες μεριδίου καταγράφουν τα 130 περίπου ΣΠΙ, αφού από 22,87% που κατείχαν στο τέλος Ιουνίου 2007 τώρα κατέχουν 20,42%.
Μικρή μείωση στα ήδη μικρά μερίδια τους σημειώνουν ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης, η Universal Bank, η Societe Generale και η Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως.
Μεγάλες αλλαγές και στην καταθετική πίττα
Παρόμοιες τάσεις παρουσιάζονται και στα μερίδια των καταθέσεων. Εδώ, όμως, είναι πιο έντονη η παρουσία της Τρ. Πειραιώς, που μέσα σε λίγους μόλις μήνες πέτυχε αύξηση του μεριδίου κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα. Η ελληνική τράπεζα, που αντλεί καταθέσεις από την Κύπρο για να τροφοδοτεί την ταχύρρυθμη της πιστωτική επέκταση στη νέα Ευρώπη, είχε στο τέλος Ιουνίου μερίδιο 1,6% έναντι 0,6% που είχε η Arab Bank πριν ένα χρόνο. Η Alpha Bank επίσης ανέβασε το μερίδιο αγοράς της στις καταθέσεις στο 6,33% από 5,40%.
Μεγάλη άνοδο παρουσιάζει και το μερίδιο αγοράς των ξένων τραπεζών: Έφθασε το 11,15% από 8,37% τον Ιούνιο του 2007, σημειώνοντας αύξηση 2,8 ποσοστιαίων μονάδων.
Τις τρεις πρώτες θέσεις διατηρούν η Τρ. Κύπρου, η Marfin και η Ελληνική με μερίδια αγοράς 25,76%, 20,99% και 9,94% αντίστοιχα. Η BOCY και Ελληνική, όμως, σημείωσαν μείωση του μεριδίου αγοράς τους κατά 2,1% και 0,2% αντίστοιχα, ενώ αντίθετα η Marfin σημειώνει αύξηση των ποσοστών της κατά 0,2%.
Όπως και στις χορηγήσεις, έτσι και στις καταθέσεις τα ΣΠΙ απώλεσαν μερίδιο αγοράς.
STOCKWATCH.COM.CY
No comments:
Post a Comment