Εξακολουθούν να βάλλονται από την κρίση οι διεθνείς αγορές
Για επιδείνωση των πιστωτικών συνθηκών προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό ταμείο και η Μοοdy's, αφού δεν έχει φανεί ακόμη στον ορίζοντα το τέλος της στεγαστικής κρίσης στις ΗΠΑ, με όλες τις προεκτάσεις που συνεπάγεται αυτό για την οικονομία.
Επιδείνωση στην πιστωτική ποιότητα της Δυτικής Ευρώπης στα χειρότερα της πενταετίας διακρίνει η Moody's.
Στην τελευταία του έκθεση για την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι διεθνείς αγορές εξακολουθούν να βάλλονται από την αμερικανική στεγαστική κρίση, ενώ οι αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις καθιστούν πιο δύσκολο το έργο της σταθερότητας των τιμών για τις νομισματικές αρχές.
Προειδοποίησε δε ότι οι τράπεζες θα δεχθούν νέες πιέσεις, ενώ παράλληλα περαιτέρω συγκράτηση του τραπεζικού δανεισμού θα μπορούσε να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη σημερινή επιβράδυνση στις ΗΠΑ και να αυξήσει τα προβλήματα και για τις αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα.
Ειδικά για τις αναδυόμενες, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η αντοχή τους δοκιμάζεται σοβαρά από ένα μείγμα πληθωριστικών πιέσεων, αναπροσαρμογών στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.
«Οι διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές εξακολουθούν να είναι ευάλωτες και οι ενδείξεις για συστηματικούς κινδύνους παραμένουν αυξημένοι», αναφέρεται στην έκθεση του διεθνούς οργανισμού.
Τον Απρίλιο, το ΔΝΤ είχε προβλέψει ότι οι τράπεζες και οι υπόλοιποι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί ενδεχομένως να κατέγραφαν απώλειες ύψους 1 τρισ. δολαρίου από την πιστωτική κρίση και εξακολουθεί να εμμένει σταθερό σε αυτή την πρόβλεψη.
Απλώς, η τελευταία έκθεση επισημαίνει ότι οι τράπεζες έχουν απόλυτα συνειδητοποιήσει αυτούς τους κινδύνους και έχουν διαγράψει ενεργητικό αξίας περίπου 500 δισ. δολαρίων.
Επιπλέον, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι οι πιστωτικοί κίνδυνοι στις ΗΠΑ εξαπλώνονται τώρα σε όλες τις μεγάλες κατηγορίες δανεισμού, εστιάζοντας κυρίως την ανησυχία του στους ημικρατικούς κολοσσούς Fannie Mae και Freddie Mac, που χρηματοδοτούν το ήμισυ του συνόλου των αμερικανικών ενυπόθηκων δανείων.
«Η πτώση των μετοχικών τιμών καθιστούν πιο δύσκολη για τις τράπεζες την αύξηση κεφαλαίου, αυξάνοντας τον κίνδυνο ντόμινο στην παγκόσμια οικονομία. Η προοπτική αυτή καθιστά τους επενδυτές απρόθυμους να προσφέρουν νέα κεφάλαια τα οποία θεωρούνται αναγκαία για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των αγορών», σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Την ίδια στιγμή, η Moody's διακρίνει επιδείνωση στην πιστωτική ποιότητα της Δυτικής Ευρώπης στα χειρότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, καθώς οι οικονομίες βρίσκονται αντιμέτωπες με τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την επιβράδυνση της οικονομίας.
Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι υποβάθμισε 41 εκδότες της Δ. Ευρώπης και αναβάθμισε 12 - πρόκειται για τη μεγαλύτερη απόκλιση από το πρώτο τρίμηνο του 2003. Η πιστωτική ποιότητα στην Α. Ευρώπη κρίνεται σε καλύτερη κατάσταση.
NAFTEMPORIKI
No comments:
Post a Comment