Την χειρότερη εικόνα στην Ευρώπη εμφανίζουν οι ελληνικές τράπεζες. Γιατί;
Την χειρότερη εικόνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καταγράφει ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος σε επίπεδο χρηματιστηριακών αποτιμήσεων καθώς από τις αρχές του 2008 εμφανίζει απώλειες 38%. Οι βασικές αιτίες πίσω από την μεγάλη υποχώρηση θα πρέπει να αναζητηθούν 1) στο ότι οι ελληνικές τράπεζες μεσούσης της κρίσης συνεχίζουν την επιθετική ανάπτυξη τους αναλαμβάνοντας ρίσκα τα οποία οι ξένοι δεν επιθυμούν να αναλάβουν.2) Τα business plan των ελληνικών τραπεζών δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Οι τρέχουσες αποτιμήσεις το έχουν προεξοφλήσει ωστόσο η αγορά τιμωρεί τις τράπεζες γιατί ακόμη δεν έχουν σπεύσει να ανακοινώσουν αν τελικά μπορούν να επιτευχθούν οι όχι οι στόχοι των επιχειρηματικών σχεδίων. Η εικόνα του ελληνικού τραπεζικού κλάδου προσομειάζεται με εκείνη τραπεζών που έχουν βρεθεί στην δίνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Είναι ενδεικτικό ότι η πτώση 38% που καταγράφουν οι ελληνικές τράπεζες συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης θετικής του ΧΑ , συγκρίνεται με τράπεζες που δέχθηκαν σοβαρά πλήγματα από την κρίση όπως π.χ. η Royal bank of Scotland ή η Societe Generale.
Την καλύτερη χρηματιστηριακή συμπεριφορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εμφανίζουν οι ισπανικές τράπεζες οι οποίες υποχώρησαν 20,6% παρά τα προβλήματα στα ακίνητα και ακολούθησαν οι Ιταλικές με πτώση από τις αρχές του 2008 περί το 27% , οι γερμανικές με πτώση 28% , οι γαλλικές με πτώση 31% και οι βρετανικές υποχώρησαν 35%.
Βέβαια οι βρετανικές εμφάνισαν την ιδιορρυθμία να εμφανίζουν από τις μικρότερες απώλειες όπως της HSBC που υποχωρεί 4% έως τις μεγαλύτερες όπως την HBOS με πτώση 62%. Από τις ελληνικές τράπεζες την καλύτερη συμπεριφορά επιδεικνύει η Alpha με απώλειες 23% και από τις δυσμενέστερες η Εθνική -38% η Marfin -47% η Eurobank -36%.
Το ερώτημα που εγείρεται είναι γιατί υποχώρησαν τόσο πολύ οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές;
Τα μεγάλα κέρδη που κατέγραφαν οι ξένοι από τις ελληνικές τράπεζες σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τις επενδύσεις στο εξωτερικό αλλά και τις αυξημένες ανάγκες ρευστότητας αποτέλεσαν το πρώτο κύμα αιτιών για τις μεγάλες ρευστοποιήσεις των ξένων. Το δεύτερο κύμα όμως που χτύπησε τις ελληνικές τράπεζες ήταν και το πιο καθοριστικό εξηγώντας σε μεγάλο βαθμό γιατί ενώ δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υποχώρησαν περισσότερο από όλους στην Ευρώπη.
Οι ελληνικές τράπεζες παρά την μεγάλη και πολυεπίπεδη κρίση συνεχίζουν να αναλαμβάνουν μεγάλα ρίσκα καθώς δανείζουν με υψηλούς ρυθμούς κοντά στο 20%, δανείζονται με επιτόκια πάνω από 6% και να αυξάνουν τα στοιχεία ενεργητικού τους ωσάν να μην υφίσταται η κρίση.
Αντιθέτως οι περισσότερες τράπεζες στην Ευρώπη ανέκρουσαν πρύμαν. Η στάση των ελληνικών τραπεζών θεωρείται από πολλούς ξένους άκρως ριψοκίνδυνη καθώςη τωρινή ανάπτυξη μπορεί να δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στο σύστημα και ειδικά να συμβάλλει στην αύξηση των επισφαλειών από το 2009.
Οι διεθνείς επενδυτές περισσότερο λοιπόν επιβραβεύουν την συντηρητική και λελογισμένη ανάπτυξη από την επιθετική σε αυτή την συγκυρία.
Η αιτία αυτή δηλαδή της επιθετικής ανάπτυξης που αποτέλεσε γνώρισμα μόνο των ελληνικών τραπεζών , αφού οιισπανικές και οι ιταλικές πάγωσαν σχέδια επέκτασης, εξηγεί την μεγάλη πτώση των τραπεζών.
Εκ του αποτελέσματος λοιπόν αποδοκιμάστηκε η πρακτική των ελληνικών τραπεζών καθώς το ρίσκο που ανέλαβαν οι τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να το αναλάβουν στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια οι διεθνείς fund managers.
Η αμφισβήτηση των business plan
Η μεγάλη υποχώρηση των τραπεζικών μετοχώνσχετίζεται και με την αμφισβήτηση των ξένων για τα business plan. Είναι σαφές πλέον ότι τα business plan των τραπεζών σε συντριπτικό βαθμό δεν μπορούν να υλοποιηθούν.
Οι ξένοι το γνωρίζουν και για τον λόγο αυτό συνέβαλλαν ώστε να υποχωρήσουν οι αποτιμήσεις των τραπεζών σε επίπεδα που να έχουν προεξοφλήσει την μη υλοποίηση των επιχειρηματικών στόχων τουλάχιστον για το 2008.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες από τις 10 μεγαλύτερες τράπεζες είναι αμφίβολο αν 2 ή 3 τελικά πετύχουν τους στόχους των business plan.
REPORTER.GR
No comments:
Post a Comment