Κοινό εταιρικό «διαβατήριο» στην ΕΕ
Εταιρικό διαβατήριο προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια των εισηγήσεων της για τόνωση των 23 εκ. μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα 27 κράτη μέλη. Με την πρόταση της Επιτροπής μια «ευρωπαϊκή ιδιωτική επιχείρηση» θα μπορεί να συσταθεί και να λειτουργήσει σύμφωνα με τις ίδιες ομοιόμορφες αρχές σε όλα τα κράτη μέλη.
Η πρόταση στοχεύει να περιορίσει τις πολλαπλές υποχρεώσεις που αντιμετωπίζουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) που δραστηριοποιούνται διασυνοριακά και έχουν ανάγκη από τη σύσταση θυγατρικών εταιρειών διαφόρων μορφών σε κάθε κράτος μέλος στο οποίο επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν. Από πρακτική άποψη, αυτό σημαίνει ότι οι ΜΜΕ μπορούν να συστήσουν εταιρεία με την ίδια μορφή, ανεξάρτητα από το εάν δραστηριοποιούνται στο δικό τους κράτος μέλος ή σε άλλο. Η Επιτροπή υποστηρίζει πως η πρόταση της θα επιτρέψει στους επιχειρηματίες να εξοικονομούν χρόνο και χρήμα, όσον αφορά τη λήψη νομικών συμβουλών, τη διαχείριση και τη διοίκηση.
Πέραν του εταιρικού διαβατηρίου, η πρόταση της Επιτροπής στηρίζεται σε άλλους τρεις πυλώνες:
Πρώτον, ένα νέο γενικό κανονισμό απαλλαγής κατά κατηγορία όσον αφορά τις κρατικές βοήθειες ο οποίος θα απλουστεύσει τις διαδικασίες και θα μειώσει το κόστος. Θα καταστήσει πιο εντατική τη βοήθεια για τις ΜΜΕ και θα διευκολύνει τις ΜΜΕ να επωφελούνται από τη βοήθεια για κατάρτιση, έρευνα και ανάπτυξη, προστασία του περιβάλλοντος και άλλα είδη βοήθειας.
Δεύτερο, μια νέα πρόταση ΦΠΑ θα προσφέρει στα κράτη μέλη την επιλογή να εφαρμόζουν μειωμένα ποσοστά ΦΠΑ για τις υπηρεσίες που παρέχονται τοπικά, καθώς και για τις υπηρεσίες που απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, οι οποίες κυρίως παρέχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Τρίτο, το 2009 προβλέπεται τροποποίηση της οδηγίας σχετικά με τις καθυστερημένες πληρωμές, η οποία θα βοηθήσει στην εξασφάλιση της πληρωμής των ΜΜΕ εντός της καθορισμένης προθεσμίας των 30 ημερών.
Ο νόμος αυτός, υποστηρίζει σε ανακοίνωση της η Επιτροπή, αποσκοπεί να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να δώσει στις καλύτερες από αυτές ώθηση για να εξελιχθούν σε παγκόσμιες ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.
Συνεπάγεται πιο εξυπηρετικές δημόσιες υπηρεσίες, λιγότερες καθυστερήσεις πληρωμών των λογαριασμών, πρόσβαση σε χρηματοδοτική βοήθεια, καινοτομία και κατάρτιση, χαμηλότερο ΦΠΑ για τις υπηρεσίες που παρέχονται τοπικά και καλύτερη πρόσβαση στις δημόσιες συμβάσεις προμηθειών. Το πακέτο θα προβλέπει επίσης πρόσβαση των ΜΜΕ σε ένα ευρωπαϊκό καθεστώς ιδιωτικών εταιρειών για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την αύξηση της διαφάνειας.
Παράλληλα, η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει τη χορήγηση μιας δεύτερης ευκαιρίας σε περίπτωση αποτυχίας μιας επιχείρησης, διευκολύνοντας την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και παρέχοντας τη δυνατότητα στις ΜΜΕ να επωφελούνται από τις ευκαιρίες που προσφέρουν για τις επιχειρήσεις οι περιβαλλοντικές προκλήσεις.
Επίσης, ο χρόνος που απαιτείται για τη σύσταση μιας νέας εταιρείας δεν πρέπει να υπερβαίνει τη μία εβδομάδα και το μέγιστο χρονικό διάστημα για την έκδοση άδειας επιχείρησης δεν πρέπει να υπερβαίνει τον ένα μήνα, ενώ μονοαπευθυντικές υπηρεσίες θα βοηθούν τις διαδικασίες σύστασης επιχείρησης και πρόσληψης προσωπικού.
Επιπλέον, θα καταστεί ευκολότερο για τις ΜΜΕ να συμμετέχουν στη διαδικασία καθορισμού προτύπων, να επιτυγχάνουν τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων προμηθειών και να επωφελούνται από τις ευκαιρίες που προσφέρουν για τις επιχειρήσεις οι περιβαλλοντικές προκλήσεις.
Όπως καταλήγει η ανακοίνωση της Επιτροπής, παρόλο που το 99% των εταιρειών στην ΕΕ είναι ΜΜΕ (εταιρείες με μέγιστο αριθμό 250 εργαζομένων και μέγιστο κύκλο εργασιών 50 εκατομμυρίων ευρώ), το μεγαλύτερο μέρος της νομοθεσίας και οι περισσότερες διοικητικές διαδικασίες δεν προβαίνουν σε διάκριση βάσει του μεγέθους της εταιρείας. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι 23 εκατομμύρια ΜΜΕ έχουν συχνά τις ίδιες διοικητικές απαιτήσεις όπως και οι 41.000 μεγάλες εταιρείες της Ευρώπης. Στη διάρκεια των τελευταίων ετών οι ΜΜΕ δημιούργησαν το 80% των νέων θέσεων εργασίας στην ΕΕ.
STOCKWATCH.COM.CY
No comments:
Post a Comment