Απασχολούν την ΚΤ τα δάνεια συμβούλων
Στο μικροσκόπιο της Κεντρικής Τράπεζας μπαίνουν εκ νέου τα δάνεια που διατηρούν διοικητικοί σύμβουλοι με τις τράπεζες, ιδίως οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Η διπλή ιδιότητα συμβούλου και δανειζόμενου απασχολεί τη νομισματική αρχή, καθώς ενδέχεται να δημιουργεί σύγκρουση συμφέροντος και ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του ανεξάρτητου συμβούλου, που έχουν μεγαλοεπιχειρηματίας στα διοικητικά συμβούλια τραπεζών. Κληθείς σήμερα να απαντήσει εάν απασχολεί την ΚΤ ότι τα δάνεια κάποιων συμβούλων σε εμπορικές τράπεζες δεν είναι αμελητέα σε σύγκριση με το καθεστώς που ισχύει σε ανεπτυγμένα τραπεζικά συστήματα, ο κ. Ορφανίδης παραδέχθηκε ότι σε άλλες χώρες υπάρχουν πιο περιοριστικοί κανονισμοί για το θέμα αυτών.
«Σε άλλες χώρες η δανειοδότηση των διοικητικών συμβούλων περιορίζεται πολύ περισσότερο από ότι στην Κύπρο. Με βάση τις επισημάνσεις που έχουν γίνει στην ΚΤ για το θέμα αυτό μελετούμε κατά πόσο μπορεί και με πιο τρόπο να βελτιωθεί ο κανονισμός και στην Κύπρο» ανέφερε ο κ. Ορφανίδης χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να προσδιορίσει πότε και με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό.
Σε άλλη θεσμική ερώτηση σε σχέση με τη ψήφιση νόμου για το ασυμβίβαστο, ο κ. Ορφανίδης είπε επί λέξη: «Σε ό,τι αφορά στο ασυμβίβαστο, φυσικά τηρούμε τη νομοθεσία σαν πολίτες και σαν θεσμός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η νομοθεσία σχετικά με το ασυμβίβαστο μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα σε έναν τόπο. Η νομοθεσία που έχουμε στην Κύπρο δεν είναι τόσο περιοριστική και τόσο επιβλητική σε σύγκριση με απαιτήσεις άλλων χωρών, όπως έχω και εγώ προσωπική εμπειρία από το εξωτερικό. Είναι θετικό το γεγονός ότι υπήρξε πρόοδος στην Κύπρο. Δεν είμαι ειδικός με όλες τις πτυχές του νόμου αλλά θα ήθελα να αναφέρω κάτι εξίσου σημαντικό. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να προσέξουμε να μην δημιουργούμε περαιτέρω προβλήματα στην αγορά εργασίας. Δώσατε ένα παράδειγμα για ένα πολύ καλό στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας ότι βρήκε μια καλύτερη ευκαιρία σε μια άλλη δουλειά και μας έφυγε. Είναι κάτι το οποίο γενικά βρίσκω θετικό. Θεωρώ ότι είναι καλό να έχουμε κίνηση στην αγορά εργασίας στην Κύπρο. Θα πρέπει, σίγουρα, να προσέξουμε να μην τίθεται θέμα του ασυμβίβαστου. Θα πρέπει να εξισορροπήσουμε τους δύο παράγοντες. Δεν πρέπει να υπάρχει μόνο το «conflict of interest» όπως δεν πρέπει να υπάρχει ούτε το «appearance of conflict of interest» σε θέματα τα οποία αφορούν οργανισμούς σαν την Κεντρική Τράπεζα» κατέληξε.
Επισφάλειες
Απαντώντας σε ερώτηση για το ύψος των επισφαλειών που περιλαμβάνουν οι τράπεζες στα business plans τους, ο κ. Ορφανίδης ήταν καθησυχαστικός. «Δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε ανησυχίες ενώ εκτιμούμε ότι σύμφωνα με τις γνωστοποιήσεις που έχουμε από τις Τράπεζες ότι οι επισφάλειες βρίσκονται σε λογικά επίπεδα».
Επίσης κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσίασε χθες η ΠΕΟ σύμφωνα με την οποία οι Κύπριοι ενίσχυσαν την αγοραστική τους δύναμη μέσω αυξημένου δανεισμού, ο κ. Ορφανίδης χαρακτήρισε ανησυχητικά την πιστωτική επέκταση της τάξεως του 20-30%.
«Ανησυχούν την Κεντρική Τράπεζα [τα στοιχεία για την πιστωτική επέκταση] λόγω δύο προβλημάτων, της διεύρυνσης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία έφθασε στο 10% αλλά και της αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων τα οποία είναι αποτέλεσμα ακριβώς αυτής της γρήγορης μεγέθυνσης των δανείων» ανέφερε.
Τόνισε, πάντως, ότι σύμφωνα με στοιχεία τα νοικοκυριά δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα στα να αποπληρώσουν αυτή τη στιγμή τα δάνεια τους. Όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν με αυτούς τους ρυθμούς και ίσως μια ευχέρεια που είχαν τα νοικοκυριά ήταν η αντίστοιχη αύξηση που είχαν στα περιουσιακά τους στοιχεία. Δηλαδή ο πλούτος των νοικοκυρών έκανε τους πολίτες να αισθάνονται ότι είναι πλουσιότεροι με αποτέλεσμα να δανείζονται πάνω σε αυτό τον πλούτο πολύ περισσότερα.
STOCKWATCH.COM.CY
No comments:
Post a Comment