Στο σφυρί ακίνητα φιλέτα του Δημοσίου
Στο «σφυρί» βγάζει από το Σεπτέμβριο η Κυβέρνηση δεκάδες ακίνητα του Δημοσίου παραχωρώντας τα σε ιδιώτες. Πρόκειται για ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε «νευραλγικά» σημεία του λεκανοπεδίου της Αττικής και με υψηλές εμπορικές αξίες. Η πώληση θα γίνει με τον θεσμό του sale and lease back και το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να εκχωρήσει το δικαίωμα εκμετάλλευσης των ακινήτων γιοα διάστημα μέχρι και 30 χρόνια. Από τις συμβάσεις που θα υπογράψει το Δημόσιο με τους ενδιαφερόμενους φορείς, οι οποίοι θα αγοράσουν τα ακίνητα και εν συνεχεία θα λαμβάνουν ετήσιο μίσθωμα σταθερής απόδοσης από τις στεγαζόμενες υπηρεσίες, αναμένονται εισπράξεις πλέον του 1 δις. ευρώ. Τις εισπράξεις από τις πωλήσεις των ακινήτων θα τις χρησιμοποιήσει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να πετύχει τον φετινό στόχο του ελλείμματος (1,6% του ΑΕΠ) αφού θα καταγράφονται στα τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού και δεν θα απορροφηθούν από το δημόσιο χρέος, όπως συμβαίνει με τις αποκρατικοποιήσεις.
Πρόκειται για έσοδα τα οποία θα προέλθουν από την εφαρμογή του προγράμματος της πώλησης και επαναμίσθωσης (sale and lease back) ακινήτων του Δημοσίου, με το οικονομικό επιτελείο να εκτιμά ότι ήγγικεν η ώρα της αξιοποίησης του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αμέσως μετά το Πάσχα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου (ΚΕΔ) Κ. Γκράτζιος που επιμελείται της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου της κρατικής περιουσίας, θα αποστείλει στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη την λίστα με τα ακίνητα του Δημοσίου τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν με την μέθοδο του sale and lease back.
Στην εισήγηση του ο κ. Γκράτζιος θα προτείνει στον υπουργό Οικονομίας την εφαρμογή του θεσμού για τουλάχιστον δέκα ακίνητα του Δημοσίου για τα οποία η ΚΕΔ έχει συντάξει ξεχωριστή μελέτη για κάθε ακίνητο.
Κεντρικός άξονας για την αξιοποίηση του κάθε ακινήτου αποτέλεσε η γεωγραφική του θέση που παίζει καθοριστικό ρόλο για τον υπολογισμό του τελικού τιμήματος.
«Ακίνητα που βρίσκονται σε εμπορικούς δρόμους ή σε περιοχές με υψηλές αξίες θα τιμηθούν πολύ υψηλότερα», σημείωνε στο «R» ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Έτερος βασικός παράγοντας που ανεβάζει την εμπορική αξία ενός ακινήτου είναι η παλαιότητα γι αυτό και η ΚΕΔ στην λίστα με τα προς αξιοποίηση ακίνητα προτίμησε να συμπεριλάβει κυρίως νεόδμητα κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, υπουργεία και εφορίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισήγηση της η ΚΕΔ θα αναφέρει ότι οι σύγχρονες χρηματοδοτικές δομές πώλησης και ταυτόχρονης μίσθωσης μπορούν να έχουν εφαρμογή για τα εξής ακίνητα του Δημοσίου:
1. Το νέο κτίριο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται επί της οδού Πειραιώς.
2. Το υψηλών προδιαγραφών κτίριο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ) στο Μοσχάτο.
3. Το ακίνητο το οποίο στεγάζει το νέο πολυτελές κτίριο της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) στον Πειραιά.
4. Το παλιό κτίριο του Χρηματιστηρίου Αξιών στην οδό Σοφοκλέους. Δρόμος συνώνυμος με ξεχωριστή ιστορία και με πολλά καρδιοχτύπια για τους επενδυτές, αλλά με υψηλές εμπορικές αξίες για το Δημόσιο. Δεν αποκλείεται στον θεσμό του sale and lease back να βρεθεί και η καινούργια στέγη του Χρηματιστήριο Αθηνών, στη Λεωφόρο Αθηνών.
5. Το ακίνητο το οποίο στεγάζει το νέο κτίριο του υπουργείου Τύπου στην Λεωφόρο Συγγρού.
6. Το ακίνητο που έχει το Ελληνικό Δημόσιο στο Γουδί και αποτελεί προσωρινή κατοικία για τον ΟΔΔΥ καθώς σύντομα θα αρχίσουν οι κατασκευές για το νέο σπίτι της ΑΕΚ. Στο τελευταίο ραντεβού που είχε ο πρόεδρος της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ, Ντέμης Νικολαϊδης και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ν. Θανόπουλος, με τον Υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, αποφασίστηκε η παραχώρηση της έκτασης για την κατασκευή του γηπέδου. Αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για το ποιες εταιρείες θα αναλάβουν το έργο το κόστος του οποίου υπολογίζεται στα 150.000 εκατ. ευρώ. Το γήπεδο θα είναι προδιαγραφών ΟΥΕΦΑ (σ. 50.000 θέσεων) και θα υπάρχουν φυσικά και πολλά τετραγωνικά μέτρα εμπορικών χώρων, όπου θα τα εκμεταλλεύονται οι εταιρείες οι οποίες θα χρηματοδοτήσουν το έργο.
7. Το υπουργείο Εξωτερικών που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και δη επί της Βασιλίσσης Σοφίας.
8. Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου στην πλατεία Κάνιγγος.
9. Το κτίριο του υπουργείου Μεταφορών επί της Μεσογείων.
10. Τα ακίνητα τα οποία στεγάζουν σήμερα τις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού.
Από την αξιοποίηση αυτών των ακινήτων αλλά και άλλων πολλών κυρίως νεόδμητων που στεγάζουν σήμερα περί τις 10 με 12 Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, το υπουργείο Οικονομίας αναμένει έσοδα που υπερβαίνουν το 1 δις. ευρώ.
Δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν δύο «πακέτα» ακινήτων, τα οποία θα πουληθούν με sale & lease back, το ένα από τον Σεπτέμβριο του 2008 και το άλλο στο πρώτο τρίμηνο του 2009. Στην περίπτωση που ακολουθηθεί η πολιτική της τμηματικής διάθεσης τότε το ελληνικό δημόσιο έχει να προσμένει έσοδα της τάξης των 500 600 εκατ. ευρώ από την πρώτη φάση υλοποίησης του θεσμού.
Τούτο βέβαια θα κληθεί να εξετάσει η αρμόδια επιτροπή αποκρατικοποιήσεων που θα συγκαλέσει ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, σε σύντομο χρονικό διάστημα από την παραλαβή της λίστας με τα προτεινόμενα ακίνητα της ΚΕΔ. Θα ακολουθήσει η πρόσληψη συμβούλων που διαθέτουν εμπειρία στον θεσμό εφαρμογής του sale & lease back οι οποίοι και θα υποδείξουν στο υπουργείο Οικονομίας από την έρευνα αγοράς που θα πραγματοποιήσουν εάν εξυπηρετούνται τα σχέδια της κυβέρνησης για τμηματική ή για ολοκληρωτική «πώληση» αυτών των ακινήτων.
Αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο της κτηματαγοράς αλλά και στις διεθνείς πιστωτικές αγορές που στο βάθος εξακολουθεί να βρίσκεται η κρίση των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ. Έτσι σε περίπτωση που η «εικόνα» στην αγορά ακινήτων εξακολουθήσει να είναι προβληματική τότε το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει στην εφαρμογή ενός «συντηρητικού» σχεδίου πώλησης και επαναμίσθωσης ακινήτων του Δημοσίου, λόγω του κινδύνου μη άντλησης των προσδοκώμενων κεφαλαίων που ελλοχεύει.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το οικονομικό επιτελείο έχει καθυστερήσει την εφαρμογή του χρηματοδοτικού εργαλείου της πώλησης και επαναμίσθωσης (sale and lease back) των ακινήτων του Δημοσίου. Ο νόμος αν και έχει ψηφιστεί από πέρυσι ακόμη δεν έχει αξιοποιηθεί. Το οικονομικό επιτελείο περιμένει την βελτίωση των συνθηκών της αγοράς προκειμένου να πετύχει τα μέγιστα αποτελέσματα.
Για την υλοποίηση του sale & lease back στο Υπουργείο Οικονομίας εξετάζουν την σύσταση μίας εταιρίας στην οποία θα «περάσουν» τα προς πώληση ακίνητα του Δημοσίου.
Η εταιρία με «ενέχυρο» αυτά τα ακίνητα, θα εκδώσει ομόλογα τα οποία θα διαθέσει στους επενδυτές προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά, θα αποδοθούν στο Δημόσιο, το οποίο με τη σειρά του θα καταβάλει στην εταιρία τα ενοίκιο για τη χρήση των ακινήτων. Με τα ενοίκια η εταιρία θα πληρώνει τους κατόχους των ομολόγων ενώ στο τέλος της σύμβασης, τα ακίνητα θα επιστρέψουν στην κυριότητα του Δημοσίου. Τα ακίνητα που θα πωληθούν, θα εξακολουθήσουν να στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες έναντι ενοικίου και θα επιστρέψουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου μετά τη λήξη της σύμβασης η διάρκεια της οποίας θα είναι έως 30 χρόνια. Το όλο εγχείρημα προβλέπει και ένα φορολογικό «δώρο» στους ιδιώτες που θα αγοράσουν τα ακίνητα του Δημοσίου. Ειδικότερα, κατά τη μεταβίβαση των ακινήτων απαλλάσσονται από πάσης φύσεως φόρους, τέλη και εισφορές. Επίσης, απαλλάσσονται και από τον ετήσιο Ειδικό Φόρο επί των ακινήτων (3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου) που επιβάλλεται σε εταιρείες οι οποίες δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και δραστηριότητά τους είναι σχεδόν αποκλειστικά η κατοχή ακινήτων.
Παράλληλα, αυξημένα είναι και τα κίνητρα που δίνονται για συγχωνεύσεις και εξαγορές στον κλάδο των εταιρειών που επενδύουν σε ακίνητη περιουσία. Ειδικά για τις εταιρείες αυτές αυξάνεται στο 80% το κατώτατο ποσοστό επένδυσης σε ακίνητα, ενώ διευρύνεται στο 50% του ενεργητικού τους το όριο δανεισμού για επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία.
REPORTER.GR
No comments:
Post a Comment