Ο πληθωρισμός δεν επιτρέπει μείωση των επιτοκίων
ΠΑΡΑ το γεγονός ότι το ευρώ [EUR=X] βρίσκεται μια «ανάσα» από το επίπεδο του 1,5 δολαρίου (1,5495), σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διατηρούν εστιασμένη την προσοχή τους στην πορεία του πληθωρισμού, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.
Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο πρόεδρος της Bundesbank, Αξελ Βέμπερ, τόνισε ότι οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη δεν αφήνουν περιθώρια στην ΕΚΤ για την άσκηση χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής. Σύμφωνα με τον κ. Βέμπερ, ο οποίος παράλληλα είναι μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός (ο οποίος βρίσκεται σε επίπεδα-ρεκόρ, 3,2%) δεν αναμένεται να υποχωρήσει σημαντικά φέτος, παρά το γεγονός ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας είναι ταχύτεροι του αναμενομένου. Εξάλλου, για το Φεβρουάριο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη προβλέπεται να παραμείνει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, στο 3,2%.
«Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου αποτελεί ανησυχητικό παράγοντα και δεν νομίζω ότι αφήνει περιθώρια για χαλαρότερη νομισματική πολιτική», κατέληξε ο κ. Βέμπερ. Ανάλογη στάση τήρησε και ο Βίτορ Κονστάνσιο, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλώνοντας ότι τα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ συμβάλλουν επαρκώς στον έλεγχο των πληθωριστικών πιέσεων, διευκρινίζοντας ότι η ΕΚΤ δεν προαποφασίζει, αλλά αξιολογεί τις τρέχουσες συνθήκες και κινδύνους για τη λήψη αποφάσεων νομισματικής πολιτικής.
Την ίδια στιγμή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Μίχαελ Γκλος, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, δηλώνοντας ότι το ισχυρό ευρώ πλήττει ορισμένους τομείς της γερμανικής οικονομίας, δεν αποτελεί όμως λόγο ανησυχίας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
«Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν την οικονομική πραγματικότητα», τόνισε από την πλευρά του ο Σλοβένος υπουργός Οικονομίας, Αντρέι Μπαγιούκ, η χώρα του οποίου προεδρεύει της Ε.Ε. Από την πλευρά του, ο Ρόμπερτ Κίμιτ του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα πρέπει να διαμορφώνονται σε ανοικτές, ανταγωνιστικές αγορές.
NAFTEMPORIKI
No comments:
Post a Comment