Ευκαιρίες επενδύσεων σε μια αγορά ύψους 3,2 τρισ. δολ.
Ο Γιώργος Σαραβέλος, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος Ευρώπης στην Deutsche Bank
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ επένδυση με καλύτερες αποδόσεις συγκριτικά με τα ομόλογα ή τις μετοχές μπορεί να αποδειχθεί το συνάλλαγμα, αναφέρει στη «Ν» ο Γιώργος Σαραβέλος, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος Ευρώπης στην Deutsche Bank.
Η Deutsche Bank κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στον τομέα του συναλλάγματος, διατηρώντας επί τρία συναπτά έτη την πρώτη θέση στη διεθνή κατάταξη των τραπεζών που επενδύουν σε συνάλλαγμα (στο πλαίσιο της δημοσκόπησης FX Poll που διοργανώνει η Euromoney) με τρέχον μερίδιο στην αγορά άνω του 19%.
Ημερήσιος τζίρος
Ο ημερήσιος τζίρος στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος ανέρχεται σε περίπου 3,2 τρισ. δολάρια ΗΠΑ σε αντιδιαστολή με τα 900 δισ. δολάρια της αγοράς ομολόγων των ΗΠΑ και τα 85 δισ. δολάρια του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.
«Τα δύο τελευταία χρόνια σημειώθηκαν τρεις σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες διεύρυναν σημαντικά τις προοπτικές στη νομισματική αγορά», αναφέρει ο κ. Σαραβέλος. «Η πρώτη αφορά στη δημιουργία πλατφορμών ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπως η dbFX της Deutsche Bank, η οποία παρέχει τη δυνατότητα σε μεμονωμένους επενδυτές να αγοράζουν και να πωλούν μικρά ποσά συναλλάγματος μέσω Διαδικτύου.
Η δεύτερη εξέλιξη αφορά στην εμφάνιση επενδυτικών προϊόντων (όπως τα ETF), η απόδοση των οποίων βασίζεται σε επενδύσεις επί συναλλάγματος που αποτελούν αντικείμενο συναλλαγών, όπως τα ομόλογα ή οι μετοχές. Η τρίτη εξέλιξη είναι η αυξημένη ενημέρωση σχετικά με τις αποδόσεις που μπορούν να αποφέρουν οι επενδύσεις στις νομισματικές αγορές», λέει, επισημαίνοντας ότι η έρευνα της DB έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι νομισματικές αγορές διαθέτουν beta ή εγγενή απόδοση, όπως τα ομόλογα και οι μετοχές.
Χάρη των ανωτέρω εξελίξεων η επένδυση σε συνάλλαγμα είναι πλέον εξίσου εύκολη όπως οι επενδύσεις σε μετοχές και ομόλογα. Ποιοι είναι, λοιπόν, οι καλύτεροι τρόποι επενδύσεων στα νομίσματα και τι αποδόσεις θα πρέπει να αναμένουμε;
Τρεις στρατηγικές
«Οι τρεις ευρύτερα διαδεδομένες στρατηγικές είναι οι τεχνικές του carry, momentum και valuation. Ενας από τους πιο απλούς τρόπους για να εκμεταλλευθεί ένας επενδυτής τη στρατηγική carry είναι να αγοράζει συστηματικά τα τρία νομίσματα με τα υψηλότερα επιτόκια στο G10 (σήμερα νορβηγική κορόνα, δολάριο Αυστραλίας και δολάριο Ν. Ζηλανδίας) έναντι των νομισμάτων με τα τρία χαμηλότερα επιτόκια (γιεν, ελβετικό φράγκο και δολάριο ΗΠΑ). Αυτή η στρατηγική εκμεταλλεύεται το ευρύτατα τεκμηριωμένο forward rate bias που επικρατεί στις αγορές συναλλάγματος. Η αναπροσαρμογή των θέσεων γίνεται ανά τρίμηνο.
Η στρατηγική momentum ή trend-following δίνει τη δυνατότητα στους επενδυτές να επωφελούνται από την τάση των νομισμάτων να κινούνται σε μακροπρόθεσμους «κύκλους» με διακυμάνσεις που διαιωνίζονται σε βάθος χρόνου. Υπάρχουν διάφορα μοντέλα που χρησιμοποιούν οι επενδυτές, αλλά το πιο απλό είναι η χρήση μιας κατάταξης με βάση τις αποδόσεις του κάθε νομίσματος έναντι του δολαρίου.
Σύμφωνα με αυτή αγοράζουμε τα τρία νομίσματα με την υψηλότερη απόδοση έναντι του δολαρίου το τελευταίο δωδεκάμηνο και πουλάμε τα τρία νομίσματα με τις χαμηλότερες αποδόσεις. Η αναπροσαρμογή των θέσεων γίνεται ανά μήνα.
Τέλος, η προσέγγιση του valuation βασίζεται στο μοντέλο της Ισοτιμίας Αγοραστικής Δύναμης (ΡΡΡ), το κυριότερο μέσο υπολογισμού της μακροπρόθεσμης αξίας νομισμάτων. Ο κανόνας που εφαρμόζουμε είναι η συστηματική αγορά των τριών πιο υποτιμημένων νομισμάτων και η πώληση των τριών πιο υπερτιμημένων νομισμάτων έναντι του δολαρίου σε τριμηνιαία βάση», εξηγεί ο κ. Σαραβέλος.
Οπως προσθέτει, συνδυασμός των τριών αυτών στρατηγικών δίνει ένα μέσο υπολογισμού των εγγενών αποδόσεων ή beta στις αγορές συναλλάγματος, όπως ο δείκτης MSCI μας δείχνει τις εγγενείς αποδόσεις στις μετοχές ή ο Lehman Aggregate Bond Index στα ομόλογα.
Σύγκριση αποδόσεων
Κατά τη σύγκριση των αποδόσεων στις νομισματικές αγορές με τις αποδόσεις των ομολόγων και των μετοχών χρησιμοποιούνται αντίστοιχα παγκόσμιοι δείκτες ομολόγων και μετοχών (MSCI world και Lehman World Composite Bond Index). «Η συγκριτική αυτή μελέτη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι από το 1980 η αγορά συναλλάγματος καταγράφει παρόμοιες απόλυτες αποδόσεις με τις μετοχές και υψηλότερες αποδόσεις συγκριτικά με τα ομόλογα», λέει ο κ. Σαραβέλος.
Εντούτοις, όπως συμβαίνει με κάθε επένδυση, τα νομίσματα μπορεί να παρουσιάσουν διακυμάνσεις και ενδέχεται να επιφέρουν σημαντικές απώλειες. Πώς συγκρίνονται αυτές οι απώλειες σε σχέση με τα ομόλογα και τις μετοχές; «Υπολογίσαμε ότι η μέγιστη απώλεια στην αγορά συναλλάγματος από το 1980 θα ανερχόταν σε -11% συγκριτικά με πτώση μεγαλύτερη του -50% στον MSCI World το 2000.
Επιπλέον, όταν αναπροσαρμόζουμε τις αποδόσεις βάσει της μεταβλητότητας που παρουσιάζουν, διαπιστώνουμε ότι η αγορά συναλλάγματος προσφέρει την υψηλότερη απόδοση, η οποία είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με τις αποδόσεις των ομολόγων ή των μετοχών. Ο βαθμός συσχέτισης ανάμεσα στα διάφορα asset classes διαδραματίζει εξίσου καθοριστικό ρόλο. Υπ' αυτό το πρίσμα παρατηρούμε ότι από το 1980 ο βαθμός συσχέτισης μετοχών και ομολόγων ανερχόταν σε ποσοστό 26% για τις μηνιαίες αποδόσεις.
Αντίθετα, ο βαθμός συσχέτισης οποιασδήποτε από τις επιμέρους στρατηγικές συναλλάγματος ή της συνδυαστικής στρατηγικής με τα ομόλογα και τις μετοχές κυμαινόταν από -25% έως +7%. Σε όλες τις περιπτώσεις οι τιμές ήταν χαμηλότερες συγκριτικά με αυτές των μετοχών και των ομολόγων. Το συνάλλαγμα έχει την τάση να συσχετίζεται αρνητικά με τα ομόλογα και οριακά θετικά με τις μετοχές. Επομένως, μπορεί να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα ως μέσο διασποράς κινδύνου σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο», υποστηρίζει ο κ. Σαραβέλος.
Πέρυσι παρατηρήθηκε έξαρση στο ενδιαφέρον επενδυτών παγκοσμίως για συναλλαγματικά προϊόντα. Οι συναλλαγματικοί δείκτες της Deutsche Bank έχουν προσελκύσει επενδύσεις της τάξης των 3 δισ. ευρώ. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν συναλλαγματικούς δείκτες δομημένους σε μορφή swap για να μειώσουν το επιτοκιακό κόστος των δανείων τους.
Εκταση τοποθετήσεων
Οσο για το πόσο εκτεταμένες θα πρέπει να είναι οι τοποθετήσεις των επενδυτών στο συνάλλαγμα, ο κ. Σαραβέλος αναφέρει ότι η προσθήκη συναλλάγματος σε ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων και μετοχών αυξάνει τις μέσες ετήσιες αποδόσεις, αλλά το μεγαλύτερο πλεονέκτημα φαίνεται να είναι ο περιορισμός των διακυμάνσεων που εμφανίζουν οι αποδόσεις.
«Ενδεικτικά, η κατανομή συναλλάγματος με ποσοστό π.χ. 30% σε ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων και μετοχών συνεπάγεται η χειρότερη ζημία από το ανώτατο στο κατώτατο σημείο (drawdown) να μειώνεται από -18% σε -9%, ενώ το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για επαναφορά στο προηγούμενο ανώτατο σημείο (όσον αφορά στην απόδοση) θα μειωνόταν από 3,7 έτη σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο από 2 έτη.
Ως εκ τούτου, ο χαμηλός βαθμός συσχέτισης του συναλλάγματος συμβάλλει ξεκάθαρα στη διασπορά κινδύνου. Συνολικά, φαίνεται ότι οι επενδύσεις στα νομίσματα θα έπρεπε να έχουν θέση σε κάθε παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο με ποσοστά της τάξης 20% και άνω. Επομένως, το συνάλλαγμα θα πρέπει να θεωρείται μάλλον παραδοσιακή παρά εναλλακτική κατηγορία επενδύσεων», λέει ο κ. Σαραβέλος.
NAFTEMPORIKI
No comments:
Post a Comment