Tuesday, February 5, 2008
Κέρδη 34 δισ. μεταξύ 2007-2010 για τις τράπεζες - Στα 17 δισ. τα μερίσματα
Κέρδη 34 δισ. μεταξύ 2007-2010 για τις τράπεζες - Στα 17 δισ. τα μερίσματα
Κέρδη περί τα 34 δισ. ευρώ θα εμφανίσουν οι ελληνικές τράπεζες στο διάστημα 2007 με 2010 ενώ τα συνολικά μερίσματα που θα λάβουν μικρομέτοχοι, μεγαλομέτοχοι ξένοι και εγχώριοι θεσμικοί θα ανέλθουν στα 17 δισ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 17 δισ. ευρώ θα προστεθούν στα ίδια κεφάλαια των τραπεζών σύμφωνα με το «R».
Ουσιαστικά το διάστημα2007 με 2010 θα αποτελέσει παρά την τρέχουσα αρνητική συγκυρία που έχουν δημιουργήσει τα subprime μια αναπτυξιακή περίοδο για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο δημιουργώντας αξιόλογες υπεραξίες για τους μετόχους.
Πάντως και ενώ όλες οι εκτιμήσεις είναι θετικές η αβεβαιότητα που γεννά η κρίση των subprime λόγω των παρενεργειών στα χαρτοφυλάκια πολλών τραπεζών έχει καταστήσει πολύ επιφυλακτικούς τους επενδυτές και ευμετάβλητη την ψυχολογία τους.
Οι τραπεζίτες εμφανίζονται με διαφορετικές απόψεις, ορισμένοι είναι πιο αισιόδοξοι ότι η ανάκαμψη θα ξεκινήσει μέσα στο προσεχές τρίμηνο ενώ άλλοι θεωρούν ότι θα καθυστερήσει η ανάκαμψη έως το τέλος του α΄ 6μήνου.
Οι αιτίες για τις πιέσεις στο ΧΑ και τις τράπεζες
Οι ελληνικές τράπεζες παρασύρθηκαν στο πτωτικό κύμα εξ αντανακλάσεως όχι για δομικούς λόγους. Οι ανησυχίες για τα CDOs στην Ελλάδα μειώνονται κατακόρυφα. Η ΑΤΕ εμφανίζει κέρδη από τα ελάχιστα CDOs αλλά από τα πολύ περισσότερα εναλλακτικά προϊόντα όπως Hedge funds ενώ το ΤΤ ενέγραψε ζημίες επιπλέον 3-5 εκατ ευρώ στο δ΄ τρίμηνο του 2007.
Ο προβληματισμός για τα Βαλκάνια έχει βάση αλλά οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν σε μέσους όρους το 8-10% των μεριδίων αγοράς έναντι 20% των Βελγικών ή 17% των Ιταλικών κ.α. Ουσιαστικά αν υπάρξει επίδραση θα είναι μικρότερη στις ελληνικές τράπεζες σε σχέση με τις Βελγικές ή Αυστριακές ή Ιταλικές.
Όσον αφορά την ρευστότητα μέσα στο 2008 θα αντλήσουν οι τράπεζες 14 δις ευρώ μέσω ομολογιακών ή τιτλοποιήσεων ή καλυμμένων ομολογιών.
Η αύξησης του κόστους χρηματοδότησης συν τοις άλλοις και λόγω της αύξησης των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις , είναι ένα θέμα για τις ελληνικές τράπεζες που θα επηρεάσει την πορεία των εντόκων εσόδων ωστόσο οι παρενέργειες θα είναι απορροφήσιμες. Τι δείχνουν αυτά τα στοιχεία ότι απλά οι ελληνικές τράπεζες έχουν ισχυρούς αμυντικούς μηχανισμούς και δύνανται να απορροφήσουν τους κραδασμούς.
Όμως για τον ευάλωτο και ευμετάβλητο ψυχολογικά επενδυτή τι θα πρέπει να ιεραρχήσει αυτήν την περίοδο ;
1) Την κερδοφορία των τραπεζών και επιχειρήσεων. Οι τράπεζες το 2007 θα εμφανίσουν κέρδη περί τα 6 δις ευρώ, το 2008 κέρδη περίπου 7,8 δις ευρώ , το 2009 περίπου 9,5δις ευρώ και το 2010 περί τα 11 δις ευρώ.
Δηλαδή οι τράπεζες σωρευτικά μεταξύ 2007 και 2010 σε αυτά τα 4 χρόνια θα επιτύχουν κέρδη περίπου 34 με 34,5δις ευρώ εκ των οποίων τα 17 δις ευρώ θα διανεμηθούν ως μέρισμα. Δηλαδή σε 4 χρόνια θα διανείμουν οι τράπεζες 17 δις ευρώ στους μετόχους τους. Από αυτά τα 17 δις ευρώ των μερισμάτων τα 4,8 δις ευρώ θα λάβουν οι μικρομέτοχοι ως μέρισμα.
Όταν λέμε μικρομέτοχος ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε σύνολο 111 χιλιάδων μετόχων της Alpha οι 70 χιλιάδες διαθέτουν έως 500 μετοχές και μόνο 800 μέτοχοι πάνω από 50 χιλιάδες μετοχές ο καθένας .
Περίπου 7 δις ευρώ από τα μερίσματα θα λάβουνοι ξένοι θεσμικοί και περίπου 5 με 5,2 δις ευρώ οι βασικοί μέτοχοι και άλλα νομικά πρόσωπα. Τα υπόλοιπα 17 δις ευρώ από τα κέρδη των τραπεζών θα καταστούν αποθεματικά και ουσιαστικά θα ενισχύσουν τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών.
2) Ένα δεύτερο παράγοντα που πρέπει να ιεραρχήσει ο επενδυτής είναι οι αποτιμήσεις. Με βάση τα κέρδη του 2008 το p/e των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνεται στο 9,2 και για το 2009 στο 7,5 και για το 2010 περίπου στο 6,5.
Δεν είναι ελκυστικές οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών σαφώς και ναι ωστόσο υπάρχουν ακόμη τράπεζες στην Ευρώπη που αποτιμώνται πολύ καλύτερα από τις ελληνικές τράπεζες.
Τα συνολικά ίδια κεφάλαια των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών διαμορφώνονται στα25 δις ευρώ δηλαδή για το 2008 η σχέση τιμής προς λογιστική αξία διαμορφώνεται στο 2,88% που είναι ελκυστικό.
REPORTER.GR
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment