Ανακατατάξεις made in China
Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας αυξήθηκε σχεδόν κατά 50%, στο επίπεδο-ρεκόρ των 262 δισ. δολαρίων το 2007, αλλά ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών υπερέβη τον αντίστοιχο ρυθμό αύξησης των εξαγωγών και στους τρεις τελευταίους μήνες του έτους, γεγονός που υποδηλώνει ότι η περίοδος ραγδαίας διόγκωσης του εμπορικού πλεονάσματος της χώρας μπορεί να οδεύει προς το τέλος της.
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ενωση πήρε την πρώτη θέση από τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Κίνας. Οι πωλήσεις στη διευρυμένη Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 29,2% το 2007, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις ΗΠΑ ήταν μόλις 14%, παρ όλο που το διμερές έλλειμμα της Ευρώπης απέναντι στην Κίνα παραμένει πολύ μικρότερο από εκείνο των ΗΠΑ, επειδή έχει περισσότερες εξαγωγές προς την ασιατική οικονομία.
Παράλληλα, κάποια στοιχεία από τις ΗΠΑ έδειξαν ότι η πρόσφατη αύξηση των καθαρών εξαγωγών της υποχώρησε τον Νοέμβριο, όταν το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα ανήλθε σε υψηλό 14 μηνών. Η επιδείνωση αυτή αποδίδεται, εν μέρει, στις υψηλές τιμές του πετρελαίου, κάτι που αυξάνει την ανησυχία για το κατά πόσον μπορούν οι ΗΠΑ να στηρίζονται στην ισχυρή παγκόσμια ζήτηση για να αποφύγουν την ύφεση.
Από την πλευρά της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, ο Φρέντερικ Μίσκιν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Federal Reserve, υποσχέθηκε «έγκαιρη, αποφασιστική και ευέλικτη, δράση» για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης. Όμως, η αύξηση των τιμών αρκετών εισαγόμενων αγαθών, που δεν σχετίζονται με το πετρέλαιο, τον Δεκέμβριο, έδειξε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό κίνδυνο να αρχίσουν να εισάγουν πληθωρισμό λόγω του αδύναμου δολαρίου.
Το συνολικό πλεόνασμα της Κίνας για το 2007 αυξήθηκε κατά 47,7% το 2006, υποστηριζόμενο από τη μεγάλη ζήτηση για είδη ιματισμού και υποδήσεως, τα οποία αποτελούν εδώ και χρόνια, μαζί με κάποια άλλα προϊόντα, τη βάση των κινεζικών εξαγωγών, καθώς και από την απότομη αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρονικών και μετάλλων, με κυριότερο τον χάλυβα.
Σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας, το Xinhua, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 21,7% τον Δεκέμβριο, ενώ οι εισαγωγές παρουσίασαν αύξηση 25,7% τον ίδιο μήνα, παγιώνοντας μία τάση που ξεκίνησε τον Οκτώβριο.
Η αλλαγή αυτή είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη επειδή οι τελευταίες ημέρες κάθε χρόνου είναι, παραδοσιακά, μια πολύ καλή εποχή για τις κινεζικές εξαγωγές, καθώς στις αγορές της Δύσης τα καταστήματα ετοιμάζονται για τα Χριστούγεννα.
Οι παράγοντες στους οποίους οφείλεται η αύξηση του κόστους των εισαγωγών το 2007 είναι πολλοί, μεταξύ αυτών και η ενίσχυση των τιμών των εμπορευμάτων και ιδίως του πετρελαίου και του σιδήρου. Όμως, η βασική κινητήριος δύναμη της νέας αυτής τάσης είναι οι επενδύσεις που γίνονται στην Κίνα και η υποχώρηση της ζήτησης στις αγορές του εξωτερικού και ιδίως στις ΗΠΑ.
Βεβαίως, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Κίνας για το 2007 παρέμεινε γύρω στο 10,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον Στέφεν Γκριν της Standard Chartered, κάτι πρωτοφανές για οικονομία αυτού του μεγέθους. Το εμπορικό πλεόνασμα θα συνεχίσει να αυξάνεται και αυτό το 2008, αν και με βραδύτερο ρυθμό, υποστηρίζει ο κ. Γκριν.
Το νόμισμα της χώρας, το γιουάν, το οποίο έχει ενισχυθεί περίπου κατά 12% από τη στιγμή που το Πεκίνο αποφάσισε να το «αποσυνδέσει» από το αμερικανικό δολάριο, στο μέσο του 2005, έχει βοηθήσει στον περιορισμό του πλεονάσματος, κάνοντας φθηνότερες τις εισαγωγές. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η ανατίμηση του νομίσματος δεν φαίνεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις κινεζικές εξαγωγές, οι οποίες παραμένουν υπερβολικά ανταγωνιστικές.
Πρώτη εξαγωγική αγορά η Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση πήρε την πρώτη θέση από τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Κίνας. Οι πωλήσεις στη διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ενωση αυξήθηκαν κατά 29,2% το 2007, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις ΗΠΑ ήταν μόλις 14%, παρ όλο που το διμερές έλλειμμα της Ευρώπης απέναντι στην Κίνα παραμένει πολύ μικρότερο από εκείνο των ΗΠΑ, επειδή έχει περισσότερες εξαγωγές προς την ασιατική οικονομία.
IMERISIA.GR
No comments:
Post a Comment