Στο μέσον ενός ξέφρενου γύρου συμφωνιών το Ντουμπάι
Στο 42% κυμαίνεται το χρέος του Ντουμπάι σε σχέση με το ΑΕΠ.
ΤO Ντουμπάι διανύει μία περίοδο ξέφρενων δαπανών, ενώ αναλυτές αρχίζουν να διερωτώνται σχετικά με το συσσωρευόμενο χρέος του, το οποίο ξεπερνά κατά τέσσερις φορές το μέσο όρο των χωρών του Περσικού Κόλπου, την ίδια στιγμή που η παραγωγή πετρελαίου του συρρικνώνεται. Οι εταιρείες πιστοληπτικής αξιολόγησης ζητούν περισσότερες πληροφορίες προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο υγιής είναι πράγματι η κυβέρνηση του Ντουμπάι.
Aναλυτές της S&P εκτιμούν ότι το χρέος του Ντουμπάι, σε σχέση με το ΑΕΠ, κυμαίνεται στο 42%. Συγκριτικά με τις ΗΠΑ, όπου το χρέος υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τα νούμερα δεν είναι και τόσο άσχημα. Στο Αμπου Ντάμπι όμως το χρέος κυμαίνεται μόλις στο 2,9% του ΑΕΠ.
Οπως και οι άλλες κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής, έτσι και το Ντουμπάι, ένα από τα επτά εμιράτα που συνθέτουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο μέσον ενός ξέφρενου γύρου συμφωνιών.
Εταιρείες που ελέγχονται ή υποστηρίζονται από την κυβέρνηση έχουν υπογράψει συμφωνίες ή έχουν εξαγοράσει εφέτος έναντι δισεκατομμυρίων δολαρίων ενεργητικό, περιλαμβανομένων μεριδίων σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Μέρος των συμφωνιών αυτών χρηματοδοτείται με χρέος.
Η Moody's Investors Service, η Fitch Ratings και η Standard & Poor's Ratings Services αξιολογούν την πιστοληπτική κατάταξη πολλών εκ των παραπάνω εταιρειών και ήδη έχουν αρχίσει να ζητούν περισσότερες πληροφορίες από το εμιράτο, το οποίο πιστεύεται ότι θα στηρίξει οικονομικά τις επιχειρήσεις εάν κινδυνεύσουν με κατάρρευση.
Η κατάσταση αντανακλά ένα γενικότερα ζήτημα. Πολλές από τις κυβερνήσεις του πλανήτη και οι εταιρείες που ελέγχουν είναι ιδιαίτερα αδιαφανείς, ειδικά στη Μέση Ανατολή. Ομως, μεγάλοι επενδυτές της περιοχής όπως Κατάρ, Κουβέιτ και Αμπου Ντάμπι έχουν μεγάλα πετρελαϊκά αποθέματα για να στηρίζουν συμφωνίες, σε αντίθεση με το Ντουμπάι.
Επιπλέον, το Ντουμπάι ακολουθεί πιο περίπλοκη προσέγγιση στις διεθνείς επενδύσεις. Οι περισσότερες χώρες της περιοχής διαθέτουν αρμόδιες επενδυτικές αρχές για την εποπτεία αυτών των συμφωνιών. Για παράδειγμα, η Επενδυτική Αρχή του Αμπου Ντάμπι αγόρασε μερίδιο στη Citigroup τον προηγούμενο μήνα αντί 7,5 δισ. δολαρίων.
Αντίθετα, ο Σείχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ-Μακτούμ που έχει την εξουσία στο Ντουμπάι έχει διορίσει επιτελείο από δικούς του ανθρώπους για να εποπτεύουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα τόσο του ιδίου όσο και της κυβέρνησης.
NAFTEMPORIKI
No comments:
Post a Comment